25 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών

by Zikou Stella

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η 25η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών, των ανθρώπων που περνάνε ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα, υπηρετώντας την εμπορική ναυτιλία, το πολεμικό ναυτικό, ψαρεύοντας ή οτιδήποτε άλλο.

Σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας των Ναυτικών είναι να θυμίζει σε όλους το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι άνθρωποι για την κοινωνία και την οικονομία μια χώρας. Το διεθνές εμπόριο δεν θα μπορούσε να υπάρχει δίχως τη ναυτιλία και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από την αρχαιότητα. Από την άλλη προσφέρονται πολλές δυνατότητες αναψυχής, με πλοία που θυμίζουν μικρές πολιτείες και προσφέρουν στους επιβάτες κρουαζιέρες σε όλα τα μέρη της γης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μεταφορές.

 

 

Όσο ασήμαντη και αν σου φαίνεται μια βάρκα, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να είναι το μέσο που μεταφέρει καθημερινά παιδιά από μια ακριτική περιοχή στο σχολείο; Όσο μικρό και αν δείχνει ένα καραβάκι, πολύ πιθανό μέσα σε λίγα λεπτά να σε μεταφέρει στον τόπο των διακοπών σου ή σε έναν επίγειο παράδεισο. Όσο ταλαιπωρημένο κι αν είναι ένα καΐκι, ίσως είναι αυτό που θα ψαρέψει όσα γεμίσουν το μεσημεριανό σου τραπέζι. Οι άνθρωποι της ναυτιλίας και της θάλασσας γενικότερα είναι σημαντικοί και αξίζουν τον σεβασμό όλων. Είναι ένα επάγγελμα στο οποίο επιστρέφουν όλο και περισσότεροι νέοι. Είναι ο οικονομικός αιμοδότης εκατομμυρίων οικογενειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος θα αυξηθεί κατά 7%, με τις ανάγκες για ναυτολόγηση αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού να είναι όλο και πιο μεγάλη.

 

Κιάλια: Το απαραίτητο εργαλείο κάθε ναυτικού

Σε πολλούς έχει μείνει η ιδέα, ίσως από τις εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων, ότι αυτός που έχει τα κιάλια κρεμασμένα στον λαιμό του είναι και ο καπετάνιος του πλοίου. Ισχύει, εν μέρει, όμως τα κιάλια αποτελούν ένα από τα απαραίτητα εφόδια όσων ασχολούνται με τη θάλασσα, τόσο επαγγελματικά όσο και ερασιτεχνικά.

Τα κιάλια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, Porro, Roof και Monocular, με όλες τις σχετικές πληροφορίες να υπάρχουν εδώ.

 

 

Κριτήρια επιλογής

Αν είσαι ναυτικός, για να επιλέξεις το κατάλληλο ζευγάρι κιάλια θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους, που διαφέρουν σε σχέση με τα κριτήρια που υπάρχουν για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη στεριά.

 

Αντοχή στις συνθήκες του περιβάλλοντος

Το περιβάλλον στη θάλασσα, ακόμα και όταν είσαι έξω από αυτή, είναι υγρό και πολλές φορές δεν λείπουν τα ατυχήματα, με πτώσεις εξοπλισμού στο νερό. Οπότε το πρώτο κριτήριο επιλογής σου θα πρέπει να είναι η στεγανότητα. Έτσι θα αποφύγεις και την υγρασία στο εσωτερικό των φακών, που ουσιαστικά θα καταστήσει τη συσκευή μη λειτουργική. Όσο πιο υψηλός ο δείκτης αντοχής στο νερό, τόσο το καλύτερο, παράλληλα όμως θα πρέπει, πριν αποφασίσεις τι θα αγοράσεις, πρέπει να ελέγξεις και την αντοχή σε συνθήκες ψύχους, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

 

Μεγέθυνση

Το ποσοστό μεγέθυνσης παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι πρωτεύον παράγοντας. Αν βρίσκεσαι σε ένα γιοτ ή ένα μικρό σκάφος, η μεγάλη μεγέθυνση δεν είναι απαραίτητη. Ο δείκτης 7-10 καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες. Κάτι μεγαλύτερο θα χρειαστείς μόνο αν είσαι καπετάνιος σε φορτηγό πλοίο ή τάνκερ, που πραγματοποιούν μεγάλες διαδρομές.

Ορατότητα

Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποσότητα του φωτός που περνάει από τη διατομή των φακών. Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο καλά θα μπορείς να δεις σε συνθήκες ομίχλης, πράγμα σύνηθες μεσοπέλαγα, λίγο πριν βραδιάσει ή ακόμα και μια νύχτα δίχως φεγγάρι. Ένας καλά καταρτισμένος πωλητής θα μπορεί να σε ενημερώσει σχετικά με το λεγόμενο εύρος ορατότητας, που έχει να κάνει το πως απεικονίζεται μια περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την εκάστοτε θέση σου.

Σταθερότητα

Οι συνθήκες σταθερότητας σε ένα σκάφος, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μικρού μεγέθους είναι μεταβλητές. Άρα η σταθερότητα της απεικόνισης είναι ένα ακόμα από τα στοιχεία που θα πρέπει να εξετάσεις, με πολλά κιάλια να ενσωματώνουν τέτοιους μηχανισμούς. Παράλληλα, το ζευγάρι που θα επιλέξεις θα πρέπει να προσφέρει σταθερή λαβή και να είναι κατασκευασμένο από υλικό που παρέχει υψηλό ποσοστό τριβής για να αποφύγεις τα ανεπιθύμητα γλιστρήματα όταν τα χέρια σου είναι υγρά. Αν μάλιστα το υλικό κατασκευής είναι το καουτσούκ, ακόμα καλύτερα, λόγω της υψηλής αντοχής σε περίπτωση πτώσης.

 

 

Αν είσαι επαγγελματίας

Τα υψηλής ποιότητας επαγγελματικά κιάλια θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένα με μια σειρά από λειτουργίες και χαρακτηριστικά, κρίσιμα για την επιβίωση σε δύσκολες καταστάσεις. Η ύπαρξη εσωτερικής πυξίδας θα διευκολύνει τον προσανατολισμό σου αν τα όργανα του σκάφους σου πάθουν κάποια βλάβη ή δεν υπάρχει ορατή στεριά στον ορίζοντα. Η δυνατότητα μέτρησης αποστάσεων, είναι εξίσου σημαντική γιατί αποτελεί έναν καλό σύμβουλο στον υπολογισμό του αν θα φτάσεις δίχως βοήθεια από τρίτους στη στεριά, αν η στάθμη των καυσίμων του σκάφους είναι χαμηλή. Επιπλέον, η δυνατότητα για οπίσθιο φωτισμό θα ενισχύσει τη χρηστικότητα κατά τις νυχτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Σε περίπτωση έχεις αποφασίσει να αγοράσεις ένα ζευγάρι κιάλια, το προσωπικό των καταστημάτων Κωτσόβολος θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει στη βέλτιστη επιλογή, λύνοντας κάθε σου απορία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Ανακάλυψε εδώ όλα όσα θα χρειαστείς για να έρθεις πιο κοντά σε όλα όσα θα σε συναρπάσουν στη φύση αλλά και θα σε βοηθήσουν εν πλω!

 

Μπορείς να δεις ακόμη