Συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία των συσκευών σου το χειμώνα

by K Admin

 

Είτε είσαι ιδιοκτήτης είτε ενοικιαστής του σπιτιού που κατοικείς, στους καιρούς μας το πρώτο πράγμα που θέλεις να σκέφτεσαι είναι η οικονομία. Μιας και τώρα διανύουμε το χειμώνα, ξεκινάμε από την οικονομία στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες πηγές θέρμανσης και συνεχίζουμε με οτιδήποτε γλιτώσεις αν φροντίσεις ώστε οι οικιακές συσκευές σου να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά και να μην έχουν πάθει κάποια βλάβη που να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί τρόποι να προετοιμάσεις το σπίτι σου για το χειμώνα και μερικές ιδέες που μπορεί να εφαρμοστούν σε κάθε σπίτι ή διαμέρισμα.

Η καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε η προληπτική συντήρηση. Κατά προτίμηση, μια φορά το χρόνο, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να καλείς κάποιον ειδικό για να κάνει σέρβις στις συσκευές σου, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλιματισμό και τον ηλιακό θερμοσίφωνα που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Ότι και να κάνουμε μόνοι μας, οι επαγγελματίες έχουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία να εξετάσουν εάν οι συσκευές σου λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά, γιατί ξέρουν π.χ. πώς να εξετάσουν τους σωλήνες του πλυντηρίου πιάτων και ρούχων και του ψυγείου, ελέγχοντας την μόνωσή τους, ή το φούρνο σου για να δουν κατά πόσο έχεις απώλεια θερμότητας. Μια τέτοια ετήσια συντήρηση με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος μπορεί να σου εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα αρκετούς πόρους. Από την άλλη υπάρχουν σίγουρα πράγματα που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

Το πιο συχνό πρόβλημα τους μήνες του χειμώνα είναι οι παγωμένοι ή σπασμένοι σωλήνες που μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές στο σπίτι. Αν υπάρχει διαρροή νερού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ξύλινα πατώματα και να καταστρέψει χαλιά ή μοκέτες. Πολλές φορές μια τέτοια ζημιά απαιτεί άμεση επίσκεψη επαγγελματία τεχνικού. Ειδικά στην περίπτωση παγωμένων σωλήνων κάλεσε άμεσα τεχνικό. Καλό θα είναι επίσης για να αποφύγεις σε μια τέτοια περίπτωση μεγάλου κρύου να μείνεις χωρίς νερό να αφήσεις τη βρύση να τρέχει ελάχιστα για να μην παγώσει το νερό στις σωληνώσεις.

Όσο πιο παλιό είναι το σπίτι, τόσο περισσότερα ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι συσκευές σου από τις καιρικές συνθήκες. Η καλή μόνωση του σπιτιού είναι το άλφα και το ωμέγα και για πιο αποτελεσματική θέρμανση αλλά και για καλύτερη λειτουργία των συσκευών. Προσπάθησε να βελτιώσεις τη μόνωση σε τοίχους ή πατώματα σε διαμέρισμα, ή σε υπόγειο ή σοφίτα και στέγη σε μονοκατοικία. Εντόπισε γενικά τα σημεία που έχεις πρόβλημα και εστίασε εκεί τις επισκευές σου. Η επένδυση σε μόνωση είναι από τις καλύτερες που μπορείς να κάνεις, μαζί με τυχόν νέα σύγχρονα κουφώματα.

Επίσης, λόγω της υγρασίας και του κρύου, καλό είναι να μη μένουν μέσα στις συσκευές για μέρες λιμνάζοντα νερά. Έτσι ακόμα και αν δεν έχεις κάτι να πλύνεις, να λειτουργείς  περιοδικά στο πρόγραμμα ξεβγάλματος για τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται όταν γυρνάς από διακοπές και πολυήμερη απουσία. Σε περίπτωση που έχεις βρύσες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά να τις ανοίγεις που και που για να αποφύγεις ζημιές. Επίσης, όλα αυτά καλό είναι να γίνονται και στο εξοχικό σου  που δεν το επισκέπτεσαι συχνά το χειμώνα. Καλό θα είναι λοιπόν να πηγαίνεις εκεί για να κάνεις ελέγχους για διαρροές αλλά και για να δεις ότι όλα είναι καλά και δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά.

Στο επίπεδο του προληπτικού ελέγχου για το χειμώνα, κάθε συσκευή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Πρόλαβε τη ζημιά πριν έρθει και γλίτωσε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία ακολουθώντας τις παρακάτω πολύ απλές αλλά λίαν σημαντικές συμβουλές για τις ηλεκτρικές συσκευές σου και προετοίμασε τις σωστά για τους κρύους μήνες του χειμώνα.

 

Προετοίμασε το στεγνωτήριό σου

–  Έλεγξε κατά πόσο ο εξαερισμός αλλά και άλλα εξαρτήματα του στεγνωτηρίου σου έχουν μέσα χνούδια. Το χνούδι είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία ζημιών στα στεγνωτήρια, ειδικά τους μήνες του χειμώνα όταν το χνούδι κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του.

– Πέρα από το φίλτρο για το χνούδι, άδειαζε και το δοχείο του νερού για να αποφύγεις παγώματα και μπλοκαρίσματα. Αυτό είναι σίγουρα απαραίτητο για όσους έχουν το στεγνωτήριο σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

 

 

Κάνε συστηματικό έλεγχο στον ηλιακό θερμοσίφωνα

– Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις κατά πόσο δεν έχει πέσει η ασφάλεια του θερμοστάτη. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει πολύ και εάν δεν χρησιμοποιηθεί για αρκετό νερό μπορεί να υπερβεί τα όρια ασφαλείας που είναι συνήθως γύρω στους 100 βαθμούς κελσίου. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να ρίξει την ασφάλεια και εάν επιχειρήσεις το φθινόπωρο ή το χειμώνα κάποια μέρα χωρίς ήλιο να ζεστάνεις νερό, ο θερμοσίφωνας δεν θα λειτουργεί. Αρκεί μια φορά να σου δείξει ένας τεχνικός που βρίσκεται για να κάνεις τον έλεγχο μόνος σου. Αν θέλεις να αποφύγεις το πρόβλημα, όταν λείψεις για μέρες από το σπίτι σκέπασε τον ηλιακό σου με κάποιο προστατευτικό κάλυμμα για να σταματήσει να ζεσταίνει το νερό και να μη ρίξει το θερμοστάτη.

– Φρόντισε να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας σου αντιψυκτικό υγρό (που δεν παγώνει ποτέ) και δεν αφήνει τον θερμικό φορέα να παγώσει, προστατεύοντας έτσι τους ηλιακούς συλλέκτες από το σπάσιμο.

 

Συμβουλές για το ψυγείο

– Εάν η θερμοκρασία έξω πέσει πολύ χαμηλά και έχεις σε εξωτερικό χώρο ψυγείο που δεν είναι σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό, βγάλε το από την πρίζα. Εάν δεν το κάνεις, δεν θα λειτουργεί σωστά και πιθανότατα οι σωλήνες νερού και πάγου θα παγώσουν και το ψυγείο θα ανεβάσει θερμοκρασία. Πάντως και τα ειδικά σχεδιασμένα για εξωτερικούς χώρους ψυγεία καλό είναι να βγαίνουν από την πρίζα όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

– Είναι επίσης εξαιρετική εποχή να κάνεις σέρβις ή απόψυξη (αν χρειάζεται) στο ψυγείο σου, μιας και το χειμώνα συνήθως έχουμε μέσα λιγότερα τρόφιμα από ότι το καλοκαίρι και έτσι απαιτείται λιγότερη προσπάθεια, ενώ και η εξωτερική θερμοκρασία είναι καλύτερη και δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν κάποια από αυτά όση ώρα διαρκούν οι εργασίες.

 

 

Προετοίμασε το σύστημα θέρμανσής σου

– Η διατήρηση σωστής θερμοκρασίας στο σπίτι το χειμώνα είναι πολύ σημαντική και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να ανακαλύψεις εν μέσω παγετού ότι δεν δουλεύει καλά η θέρμανσή σου. Αν έχεις λοιπόν κεντρική θέρμανση κάνε σέρβις στον καυστήρα και εξαερισμό στα σώματα, αν έχεις κλιματισμό καθάρισε τα φίλτρα των συσκευών και δες αν η θέρμανση δουλεύει αποτελεσματικά, ενώ οι μήνες του χειμώνα ή της άνοιξης είναι ιδανικοί για να ετοιμάσεις τα κλιματιστικά σου για το καλοκαίρι.

– Αν έχεις κάποια μορφή θέρμανσης με καύσιμα, φρόντισε να έχεις ξύλα ή pellets, ενώ καθάρισε καλά τα αερόθερμα ή θερμαντικά σώματά σου και έλεγξε ότι λειτουργούν σωστά πριν πέσει πολύ η θερμοκρασία.

 

Συμβουλές για το πλυντήριο

– Τα πιο πολλά, χοντρά και ζεστά ρούχα που φοράμε το χειμώνα φέρνουν έξτρα βάρος και δουλειά στο πλυντήριο. Οπότε είναι καλή ιδέα να εξασφαλίσεις από πριν ότι λειτουργεί σωστά και είναι έτοιμο να δεχτεί τα φορτία με τα μάλλινα, μπουφάν και ζεστά εσώρουχα και κάλτσες.

–  Έλεγξε ότι το λάστιχο της πόρτας κλείνει σωστά και ότι ο εξαερισμός και οι σωλήνες δεν έχουν διαρροές ή φραξίματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Καθάριζε τον κάδο σου τακτικά με 3-4 κούπες αποσταγμένου λευκού ξιδιού (ή μηλόξιδου) σε έναν και μεγάλο κύκλο πλύσης με ζεστό νερό. Μη βάλεις απορρυπαντικό και διέκοψε το πρόγραμμα μετά από λίγο, άφησέ το σε ακινησία για 15-20 λεπτά ή και περισσότερο (ακόμα και μια ώρα δεν βλάπτει) για να μπορέσει το οξύ του ξιδιού να κάνει τη δουλειά του σε όλα τα μέρη του πλυντηρίου σου, απαλλάσσοντας από άλατα, υπολείμματα απορρυπαντικού και δυσάρεστες οσμές.

– Καθάριζε συχνά το φίλτρο, μιας και μπορεί να φράξει είτε από άλατα και υπολείμματα (βλέπε παραπάνω) ή και από κάποια χρωμοπαγίδα ή κάλτσα που μπορεί να έχει μπει από το τύμπανο στο σύστημα αποχέτευσης των υγρών. Γενικά ένα χειμωνιάτικο σέρβις της συσκευής σου δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα.

Μπορείς να δεις ακόμη