Slow Juicer: Όσα πρέπει να ξέρεις!

by K Admin

 

 

Slow Juicer ή στα Ελληνικά: Αποχυμωτής Αργής Σύνθλιψης

Από το όνομά του και μόνο, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για αποχυμωτή, δηλαδή μια συσκευή που διαχωρίζει τους χυμούς από τον πολτό και τις φυτικές ίνες στα φρούτα και στα λαχανικά.

Από τον χαρακτηρισμό «slow», ή στα Ελληνικά «αργής σύνθλιψης» βγαίνει το συμπέρασμα πως οι εν λόγω συσκευές κάνουν κάτι με πιο αργό τρόπο από τους συμβατικούς αποχυμωτές. Κι αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα.

Γιατί όμως στην εποχή που όλοι πληρώνουν για πιο γρήγορο αυτοκίνητο, πιο γρήγορο Internet, πιο γρήγορη χύτρα ταχύτητας, εσύ να πληρώσεις περισσότερα για ν’ αποκτήσεις έναν πιο αργό αποχυμωτή; Διάβασε παρακάτω και θα εκπλαγείς ευχάριστα.

Για να καταλάβεις πώς διαφοροποιούνται οι slow juicers, πρέπει πρώτα να επισημανθούν οι τεχνικές διαφορές τους με τους συμβατικούς juicers υψηλών στροφών.

  • Οι γρήγοροι αποχυμωτές διαχωρίζουν το χυμό από την πούλπα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φυγοκέντρισης, ενώ οι αργοί τη μέθοδο της σύνθλιψης μέσω ενός κοχλία.
  • Ο slow juicer, για να δώσει 1 λίτρο χυμού, θα χρειαστεί 30 λεπτά. Ο γρήγορος, μόλις 2-3.
  • Ο αποχυμωτής αργής σύνθλιψης λειτουργεί με ισχύ 100-150 Watt σε αντίθεση με το γρήγορο που έχει ισχύ 600-1200 Watt.

 

 

 

 

Πώς να επιλέξεις;

Οι υψηλής ταχύτητας αποχυμωτές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φυγοκέντρισης σε εξαιρετικά υψηλές στροφές, που μπορεί να φτάσουν και τις 30.000/λεπτό, παράγουν το χυμό πολύ γρήγορα. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται αρκετές πολύτιμες ουσίες και να οξειδώνεται ο χυμός πολύ πιο γρήγορα. Η θερμότητα που δημιουργείται από την κίνηση σε υψηλές στροφές καταστρέφει μέρος των βιταμινών του χυμού.

Ο slow juicer από την άλλη μπορεί ν’ αδυνατεί στην ταχύτητα, αλλά ο χυμός που παράγει είναι ποιοτικά πολύ ανώτερος. Ο κοχλίας συνθλίβει τα φρούτα και  τα λαχανικά σε χαμηλές στροφές, χωρίς παραγωγή θερμότητας. Έτσι από τη μία δεν χάνονται τα πολύτιμα στοιχεία του χυμού, κι από την άλλη η αργή αυτή διαδικασία επιτρέπει στο μηχάνημα να στεγνώσει περισσότερο τα φρούτα, ή τα λαχανικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα χυμού και λιγότερος ως και καθόλου αφρός. Αυτό θα το διαπιστώσεις αν προσέξεις πόσο πιο ξερή είναι η πούλπα που αποβάλλεται από τον slow juicer σε σχέση μ’ αυτή του αποχυμωτή υψηλών στροφών.

Αν για σένα η ποιότητα του χυμού έχει μεγαλύτερη σημασία από το χρόνο παρασκευής του, ένας slow juicer είναι η ιδανική επιλογή.

 

 

                                                                             

Μοντέλα

Ο slow juicer έρχεται σε 2 βασικά μοντέλα. Τον κάθετο που διαθέτει ένα κοχλία και τον οριζόντιο που διαθέτει είτε 1, είτε 2 κοχλίες.

Ο κάθετος λειτουργεί μόνο σαν αποχυμωτής, ενώ ο οριζόντιος διαθέτει και εξαρτήματα για περισσότερες λειτουργίες, όπως παρασκευή σορμπέ με άλεση κι ομογενοποίηση παγωμένων φρούτων, βρεφικών τροφών, πουρέ πατάτας, καρότου κ.λπ. ακόμα και ειδικά ακροφύσια για παραγωγή ζυμαρικών.

Η διαδικασία παραγωγής του χυμού είναι πανεύκολη, αφού ο «λαιμός» υποδοχής στις περισσότερες συσκευές είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει ένα ολόκληρο μήλο. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται κόψιμο.

Τέλος, όλα τα εξαρτήματα αφαιρούνται και πλένονται πανεύκολα είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο πιάτων ρυθμισμένο σε μέτρια θερμοκρασία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη