Snapdragon 888: το 5G super-chip που θα φοράνε τα κορυφαία Android smartphones

by K-Admin 1

 

Νέα χρονιά για την τεχνολογία και την αγορά των smartphones, σημαίνει νέα γενιά από ναυαρχίδες. Και ποιο είναι το βασικό συστατικό που θα διαχωρίσει τις περσινές κορυφαίες συσκευές από τις καινούριες; Μα, φυσικά το chipset. Η Qualcomm είναι τα τελευταία χρόνια για την αγορά των chipset των Android smartphones, ό,τι ήταν επί δεκαετίες η Intel για την αγορά των επεξεργαστών των υπολογιστών. H κραταιά δύναμη με τα ισχυρότερα chip, με αιχμή του δόρατος τη σειρά Snapdragon 800, που γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2013. Έκτοτε όλες οι κορυφαίες Android συσκευές χρησιμοποιούν κάποιο Snapdragon 8xx chipset, και το ίδιο θα συμβεί και φέτος, με το Snapdragon 888.

Στο εσωτερικό του Snapdragon 888 θα συναντήσεις μία οκταπύρηνη CPU με πυρήνες Kryo 680, που σύμφωνα με την εταιρεία, προσφέρουν 25% αύξηση στην ισχύ και έχοντας ταυτόχρονα 25% καλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, σε σύγκριση πάντα με το περσινό Snapdragon 865. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση της ισχύος στο κομμάτι των γραφικών, όπου η Adreno 650 GPU έχει δώσει τη θέση της στην Adreno 660, η οποία είναι 35% πιο ισχυρή στο rendering, ενώ έχει 20% καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Ενώ αν το επιθυμούν οι κατασκευαστές μπορούν να συνδυάσουν το Snapdragon 888 με έως και 16GB μνήμης RAM τύπου LPDDR5 στα 3.200MHz.

 

 

Τι σημαίνουν αυτά; Ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε όλες τις εφαρμογές ακόμα και με βαρύ multitasking. Ειδικά για σένα που είσαι mobile gamer, το Snapdragon 888 μπορεί να υποστηρίξει gaming σε οθόνες QHD έως 144Hz ή 4K 60Hz,  προσφέροντας παράλληλα προβολή για περιεχόμενο 10-bit HDR. Επιπλέον, η βελτιωμένη Quick Game Touch τεχνολογία της Qualcomm, υπόσχεται ακόμα πιο άμεση απόκριση στις εντολές σου μέσω της αφής.

Παράλληλα με τις νέες CPUs και GPUs, το Snapdragon 888 χρησιμοποιεί και το νέο Hexagon 680 DSP που διαθέτει νέες ενιαίες μονάδες για την επεξεργασία αλγορίθμων AI, με την Qualcomm να έχει επιτύχει 3 φορές υψηλότερη απόδοση ανά watt και σχεδόν διπλάσια επεξεργαστική δυνατότητα. Έτσι η AI Engine της εταιρείας μπορεί να πραγματοποιήσει 26 TOPS (τρισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο), έναντι των 15 TOPS της αντίστοιχης μηχανής του Snapdragon 865.

 

 

Στην πράξη αυτά σημαίνουν, πως μέσω τεχνικών AI θα μπορείς για παράδειγμα να επεξεργαστείς ένα βίντεο FHD των 30fps και σε πραγματικό χρόνο και να αφαιρέσεις κάποιο αντικείμενο από το background που σου χαλάει το πλάνο. Σε άλλα πιο προηγμένα σενάρια η Ηexagon 680 DSP θα μπορούσε να συνδυαστεί με το Sensing Hub του chipset, που επεξεργάζεται όλα τα υπόλοιπα δεδομένα από το 5G ,το WiFi, το Bluetooth, το GPS, το accelerometer κ.λπ και να αναγνωρίσει αυτόματα αν είσαι οδηγός ή συνεπιβάτης σε ένα αυτοκίνητο, αν τράκαρες, ακόμα και αν γίνεται σεισμός.

 

 

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το Snapdragon 888 είναι το πρώτο chipset της Qualcomm που ενσωματώνει το 5G modem μέσα στο chip. Συγκεκριμένα, το chipset χρησιμοποιεί το Snapdragon X60 Modem-RF, που διαθέτει τρίτης γενιάς mmWave και sub-6 modem και μπορεί να υποστηρίξει μέγιστες ταχύτητες download έως 7,5Gbps και upload έως 3Gbps. Όσο για τις υπολοιπες τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης υποστηρίζονται τόσο Wi-Fi 6E, όσο και Bluetooth 5.2.

Στο φωτογραφικό τομέα, το Snapdragon 888 είναι το πρώτο chipset της Qualcomm με τριπλό ISP, που μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τρία διαφορετικά streams δεδομένων από τρεις διαφορετικές κάμερες, είτε μιλάμε για βίντεο, είτε για φωτογραφία. Έτσι, η συσκευή σου θα μπορεί να τραβάει ταυτόχρονα στο background τρία 4K βίντεο, από τις τρεις κάμερες (την ultrawide, την wide και την tele) και εσύ θα μπορείς να αλλάζεις σε πραγματικό χρόνο από τη μία στην άλλη, χωρίς καθυστερήσεις και κομπιάσματα. Επίσης, θα μπορείς να τραβήξεις έως 120 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, σε ανάλυση 12MP και να τραβήξεις φωτογραφίες σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι, με περιβαλλοντικό φωτισμό μόλις 0,1Lux. Τέλος, υποστηρίζεται εγγραφή HDR Video σε ανάλυση 4K,  αλλά και για 10-bit HDR φωτογραφίες σε αρχεία HEIF.

 

 

Πότε θα δεις τις πρώτες συσκευές με Snapdragon 888; Πρακτικά η αρχή έχει ήδη γίνει, αν και όχι ακόμα στη χώρα μας. Πριν μερικές εβδομάδες η Xiaomi ανακοίνωσε το νέο Xiaomi Mi 11, που χρησιμοποιεί τον Snapdragon 888, για την αγορά της Κίνας και σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση και της global έκδοσης, που θα διατεθεί στις υπόλοιπες αγορές. Επίσης, τα νέα Galaxy S21 που παρουσιάστηκαν πριν από μερικές μέρες, χρησιμοποιούν το Snapdragon 888 στις συσκευές που πωλούνται σε Κορέα και Αμερική. Λίγη υπομονή λοιπόν και σύντομα θα πιάσεις και εσύ στα χέρια σου κάποιο smartphone με το νέο κορυφαίο chip της Qualcomm.

Μπορείς να δεις ακόμη