Η smart τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας σου

by K-Admin 1

 

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών έφεραν το έξυπνο σπίτι και το Internet of Things. Με το αυτοματοποιημένο περιβάλλον γύρω μας, το ΙοΤ υπόσχεται να κάνει τη ζωή μας ασφαλέστερη, πιο άνετη, ενώ έρχεται να βελτιώσει την υγεία μας. Οι εφαρμογές της «έξυπνης» τεχνολογίας (και κατ’ επέκταση των smart συσκευών) είναι απεριόριστες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία και αυξάνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 

Wearables (smartwatches και activity trackers)

Ας ξεκινήσουμε με συσκευές που έχουμε πάντα πάνω μας ή και τις φοράμε. Πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μας ωφελούν, ή με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Ένα smartwatch με λειτουργίες fitness θα ελέγξει τη δραστηριότητά σου εντός και εκτός σπιτιού, θέτει στόχους και σου θυμίζει πότε τους έπιασες ώστε να ξέρεις ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Εάν είσαι runner, τα περισσότερα activity trackers «συνεργάζονται» με μετρητές, ζώνες μέτρησης καρδιακών παλμών, ακόμη και φώτα ώστε να μην ανησυχείς για το αν θα σε δουν οι παρερχόμενοι οδηγοί. Πάνω από όλα είναι τόσες οι επιλογές πλέον που επικοινωνούν με δίκτυο και smartphones που είναι μακράν πιο εύκολο να παρακολουθείς την πρόοδό σου, να σημειώνεις τα λάθη σου, να μάθεις τον οργανισμό και το σώμα σου. Σήμερα, όλη αυτή η γνώση είναι στο χέρι και στην τσέπη μας. Κάποτε, για όλα αυτά, απαιτούνταν ειδικός, πανάκριβος εξοπλισμός και, σίγουρα, πολλές περισσότερες ώρες με τον προπονητή σου.

Τα smartwatches χρησιμοποιούνται κυρίως ως smartphone replacements, εμφανίζοντας μηνύματα κειμένου SMS, emails, εισερχόμενες κλήσεις, ειδοποιήσεις ημερολογίου, ενημερώσεις από social media, ακόμη και οδηγίες για οδήγηση, κατευθείαν στον καρπό σου. Θα σου επιτρέψουν, επίσης, να απαντήσεις σε μηνύματα κειμένου και emails, ή να κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη φωνή σου, ή ακόμη και να ελέγξεις τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι μέσω του ρολογιού σου. Ωστόσο, εκτός ότι μπορείς να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου, με ένα smartwatch μπορείς, επίσης, να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Ορισμένα smartwatches προσφέρουν βασικές λειτουργίες παρακολούθησης δραστηριότητας, ενώ άλλα βασίζονται σε έξυπνες εφαρμογές για προπόνηση. Άλλα smartwatches όπως το Xiaomi Amazfit Bip, το Apple watch Series ή τα Garmin smartwatches, διαθέτουν πιο προηγμένες λειτουργίες fitness, όπως ενσωματωμένο GPS και παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στις προπονήσεις σου αλλά και στην καταγραφή των ημερήσιων δραστηριοτήτων σου.

 

 

Ειδοποίηση αυξημένου καρδιακού ρυθμού απευθείας από τον καρπό σου

Εκτός από την ανάπτυξη φορητών συσκευών που παρέχουν υψηλότερη ακρίβεια στις μετρήσεις, οι εταιρείες -όπως η Apple- έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται ακόμα περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται τα δεδομένα καρδιακού ρυθμού. Ακόμη και πριν από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας EKG (ηλεκτροκαρδιογράφημα) στο Apple Watch Series 4, το WatchOS 4 ήταν ήδη εξοπλισμένο με τη λειτουργία Elevated Heart Rate notifications (ειδοποίηση αυξημένου καρδιακού ρυθμού).

Οι χρήστες που επιλέγουν να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το Apple Watch ανιχνεύει μια απότομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε περίοδο αδράνειας περίπου 10 λεπτών. Έτσι εάν π.χ. βρίσκεσαι ξαπλωμένος στον καναπέ και ο καρδιακός σου ρυθμός αυξηθεί απότομα, το Apple Watch σου θα σε ενημερώσει άμεσα.

Επιπλέον, υπάρχουν έξυπνα ρολόγια όπως το Galaxy Watch της Samsung που χρησιμοποιούν τις μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού για να ανιχνεύσουν τα επίπεδα άγχους, που θεωρείται υπεύθυνο για καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου.

 

Λάβε τις πιο ακριβείς μετρήσεις χρησιμοποιώντας μια έξυπνη ζυγαριά

Οι σύγχρονες ζυγαριές, από την άλλη, έρχονται με συνδεσιμότητα Wi-Fi ή Bluetooth και με smartphones apps, που σου προσφέρουν πληροφορίες που είναι κάλλιστα πιο χρήσιμες από το ίδιο το βάρος, όπως ο δείκτης μάζας σώματος αλλά και τα ποσοστά λίπους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται με το smartphone, το tablet ή το smartwatch σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην κοιτάς μόνο τα κιλά. Είναι ένας αριθμός που ερμηνεύεται καλύτερα σε συνδυασμό με το δείκτη σωματικής μάζας και τα αποθέματα λίπους. Ειδικά αν τα τελευταία κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε όποια κιλά και αν σταματά η ζυγαριά, μπορείς να πάψεις να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι.

 

 

Στοματική υγιεινή με τον πιο έξυπνο τρόπο

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που χωρούσε δικαιολογία για αποχή από την καθημερινή και εντατική φροντίδα της οδοντοστοιχίας σου. Με ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όπως οι Oral-B Pro και Oral-B Genius, που κάνουν χιλιάδες κινήσεις το λεπτό, η φροντίδα των δοντιών σου γίνεται παιχνίδι. Ακόμη και να μην το βλέπεις έτσι, δώσε μια τέτοια οδοντόβουρτσα σε μικρό παιδί και θα σου μάθει τι εστί παιχνίδι. Από το πρωί κιόλας.

 

Έξυπνοι αφυγραντήρες και καθαριστές αέρα

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που εισέβαλε δυναμικά στα ελληνικά σπίτια τα τελευταία χρόνια, σχεδόν επιβάλλοντας την παρουσία του. Μειώνει το επίπεδο της υγρασίας του χώρου, συμβάλλοντας για τη δημιουργία καθαρής ατμόσφαιρας. Η μούχλα που αναπτύσσεται στις επιφάνειες του σπιτιού μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει ή να εντείνει προβλήματα υγείας. Όταν το επίπεδο της υγρασίας ενός χώρου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αναπτύσσεται μούχλα. Ακόμα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας συχνά προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις, στους μύες αλλά και σε παλιά τραύματα. Ο αφυγραντήρας θα σε απαλλάξει από αυτό το ενδεχόμενο.

Ειδικά εάν πρόκειται για μια έξυπνη συσκευή, δηλαδή με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, θα μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και καθαρής ατμόσφαιρας στον χώρο σου. Κατέβασε δωρεάν την εφαρμογή για το smartphone σου και δημιούργησε το περιβάλλον που εσύ θέλεις για εσένα και την οικογένεια σου. Mε το πάτημα ενός κουμπιού συνδέσου εύκολα και γρήγορα. Δημιούργησε το μοναδικό προσωπικό σου προφίλ στην εφαρμογή με πλήρη παραμετροποίηση.

Παράλληλα, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα στον χώρο σου με έναν έξυπνο καθαριστή αέρα. Καθαρίζει τον αέρα του χώρου που βρίσκεσαι, προσφέροντας σου καθαρή ατμόσφαιρα, δίχως οσμές και επιβλαβή αλλεργιογόνα.

Ο ιονιστής ή ο αφυγραντήρας ιονιστής (2 σε 1) καθαρίζει τον αέρα του χώρου σου, απομακρύνοντας ακάρεα, βακτήρια και δυσάρεστες οσμές. Ο αέρας που θα αναπνέεις μέσα στο σπίτι, στο εξής θα είναι πεντακάθαρος ωφελώντας την υγεία σου και αναβαθμίζοντας το περιβάλλον διαβίωσής σου.

 

 

Συμπέρασμα

Οι έξυπνες τεχνολογίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας μας. Και είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να εξασφαλίσεις καλύτερη ζωή για σένα και τους αγαπημένους σου μέσα από την τεχνολογία.

Μπορείς να δεις ακόμη