Στήνοντας το φοιτητικό γραφείο

by K Admin

shutterstock_285216206

 

Αγόρασες τις οικιακές συσκευές, έχεις εξοπλίσει το φοιτητικό σπίτι με όλα τα απαραίτητα και άφησες για το τέλος τη… γωνιά σου, εκείνο το κομμάτι του σπιτιού στο οποίο θα περνάς τις περισσότερες ώρες διαβάζοντας, επικοινωνώντας και, πολλές φορές, διασκεδάζοντας. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σημείο. Ας απαντήσουμε λοιπόν σε μερικές από τις ερωτήσεις που σίγουρα θα έχεις.

 

Θέλω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή κυρίως για τη σχολή μου, να σερφάρω στο Internet και να γράφω κείμενα. Τι χαρακτηριστικά να κοιτάξω;

Μπορείς να κοιτάξεις κάτι σε ένα δυνατό σύστημα γραφείου. Η Lenovo έχει μια δυνατή προσφορά με δώρο μια μεγάλη οθόνη της LG. Έχει αρκετή μνήμη RAM για απροβλημάτιστη λειτουργία και άφθονο χώρο αποθήκευσης με δίσκο 1TB. Αυτό θα σε καλύψει πλήρως στη φοιτητική σου ζωή. Ίσως να θελήσεις να προσθέσεις έναν ταχύτερο δίσκο SSD για να ανοίγεις γρηγορότερα τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς περισσότερο.

 

Θα έχω όλη μου τη φοιτητική ζωή μέσα στον υπολογιστή. Εργασίες – φωτογραφίες – μουσική. Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή μου χαλάσει;

Δύσκολα μπορεί να συμβεί. Οι υπολογιστές συναρμολογούνται με προσοχή και όλα τα εξαρτήματα έχουν εγγύηση για πολύ καιρό. Το μοναδικό που μπορεί να συμβεί, είναι να έχεις προβλήματα στο σπίτι σου με την παροχή ρεύματος. Αν είναι παλιό το σπίτι ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέφτει συχνά το ρεύμα, το απλούστερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις ευαίσθητες συσκευές σου σε ένα πολύμπριζο ασφαλείας.  Αν αυτό δεν σε καλύψει και έχεις ανησυχίες, αντί για πολύμπριζο ασφαλείας βάλε ένα UPS. Τα UPS είναι μικρές μπαταρίες που παρακολουθούν την τάση του ρεύματος και επεμβαίνουν αν υπάρξουν προβλήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο 2-6 ms παρακάμπτουν την τροφοδοσία από την πρίζα και δίνουν ρεύμα από τη μπαταρία. Σου δίνουν χρόνο αν συμβεί κάτι, να σώσεις τη δουλειά που κάνεις στον υπολογιστή, και να τον κλείσεις με ασφάλεια. Αν και πάλι δεν νιώθεις απόλυτη ασφάλεια, με την υποστήριξη Support 360o έχεις συνεχώς μια ομάδα τεχνικών δίπλα σου που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα.

 

Γενικά θα έχω πολλές εργασίες να εκτυπώσω. Ένας απλός εκτυπωτής μέχρι που θα με καλύψει;

Από τη στιγμή που θα ψάξεις για εκτυπωτή, καλό είναι να σκεφτείς το πολυμηχάνημα. Ένας scanner χρειάζεται πάντα σε έναν φοιτητή. Πάντα! Μπορείς να ψηφιοποιείς την ύλη που θα διδαχθείς, και δε θα χρειάζεται να κουβαλάς τα βιβλία σου συνέχεια. Θα τα έχεις όλα στο κινητό ή στο tablet σου. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς το κινητό σου για να βγάζεις φωτογραφίες τα κείμενα, αλλά δεν είναι σοβαρή λύση. Εξαρτάσαι από τον φωτισμό και συνήθως βγαίνουν στραβές η θολές γιατί δεν έγινε καλό focus. Σίγουρα χρειάζεσαι μια πιο  αξιόπιστη λύση. Αν θες να χρησιμοποιήσεις ψηφιακό υλικό και για τις εργασίες σου, ο scanner είναι μονόδρομος.

 

Το πολυμηχάνημα δε θα είναι πολύ ακριβότερο;

Η διαφορά στην τιμή είναι ελάχιστη, τόση που δεν αξίζει να στερηθείς τις περισσότερες ευκολίες που προσφέρει ένα πολυμηχάνημα. Αν επιλέξεις μόνο εκτυπωτή, στην πορεία θα δεις ότι θα ψάξεις και για ξεχωριστό scanner. Επίσης, με ένα laser πολυμηχάνημα θα κάνεις μεγάλη οικονομία στο μελάνι. Αν πάρεις έναν laser printer και όχι έναν inkjet θα κατεβάσεις το κόστος εκτύπωσης κατακόρυφα. Οι laser printers δουλεύουν με toner, ένα είδος μελανιού που δεν είναι υγρό και μοιάζει με σκόνη. Οι laser printers μπορούν και βάζουν ακριβώς όσο μελάνι χρειάζεται για να γίνει η εκτύπωση, ούτε ψήγμα παραπάνω. Αν σε ενδιαφέρει κυρίως το κείμενο και λιγότερο τα χρώματα, ένα ασπρόμαυρο laser πολυμηχάνημα, σαν το εξαιρετικής σχεδίασης Ricoh SP150SU, είναι ιδανική επιλογή.

 

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ πολυμηχάνημα. Ειδικά με toner. Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή; Θέλει συντήρηση;

Το toner χρειάζεται λίγο καθάρισμα μετά από μερικές χιλιάδες εκτυπώσεις. Θα σε ειδοποιήσει με μια ένδειξη το ίδιο το μηχάνημα. Συνήθως, αρκεί να αδειάσεις ένα tray στο οποίο συσσωρεύεται το περιττό toner, δηλαδή μια απλή διαδικασία. Δε θα το κάνεις συχνά. Επίσης, καλό θα είναι να μην αγοράζεις χαρτί χαμηλής ποιότητας, γιατί θα φθείρεις το μηχανισμό του εκτυπωτή. Έτσι και αλλιώς δεν θα κερδίσεις κάτι με το φθηνό χαρτί. Για μερικά λεπτά του ευρώ δεν αξίζει να χαλάσεις το μηχάνημά σου. Τέλος, για το scanner δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Να έχεις καθαρό το τζαμάκι και να αφήνεις να προθερμαθεί η λάμπα μέχρι να κάνεις το  πρώτο scan. Εύκολα πράγματα.

 

shutterstock_298757117

 

Τι θα κερδίσω αν το πολυμηχάνημά μου μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο;

Αν συνδέεται ασύρματα δεν θα χρειαστεί να τραβάς καλώδια μέχρι το σημείο που το έχεις τοποθετήσει. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το πολυμηχάνημα έχει έναν σημαντικό όγκο και αν το γραφείο σου δεν είναι πολύ μεγάλο, ίσως να στριμώξει τα πράγματα. Αν δεν συνδέεται ασύρματα στο δίκτυο, αλλά μόνο ενσύρματα, κανένα πρόβλημα. Μπορείς να το συνδέσεις στο router με ένα καλώδιο Ethernet. Αν η καλωδίωση σε προβληματίζει επειδή έχεις το πολυμηχάνημα μακριά από το router, με ένα ζευγάρι από powerlines μετατρέπεις κάθε πρίζα του σπιτιού σου σε κομμάτι του δικτύου. Οπότε με ένα μικρό κομμάτι καλωδίου μπορείς να βάλεις το πολυμηχάνημα, σχεδόν οπουδήποτε. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της σύνδεσης με το δίκτυο, είναι πως θα μπορείς να εκτυπώσεις κάτι όχι μόνο από τον υπολογιστή σου, αλλά από το tablet ή το κινητό σου. Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι θα μπορείς να εκτυπώσεις και αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Αφού θα είναι συνδεδεμένος με το Internet έχεις τη δυνατότητα να στείλεις κάτι για εκτύπωση και από άλλη πόλη. Μερικά μοντέλα προγραμματίζονται ώστε να παρακολουθούν μια διεύθυνση e-mail. Οτιδήποτε στείλεις εκεί θα το δουν και θα το εκτυπώσουν ώστε να σε περιμένει μόλις φτάσεις στο γραφείο. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος να εκτυπώνεις στο σπίτι σου σημειώσεις που μόλις πήρες στα χέρια σου όσο ακόμα είσαι στη σχολή.

 

Με όλα αυτά μάλλον θα χρειαστώ ένα μεγάλο γραφείο. Πώς να τα χωρέσω όλα αυτά;

Δε χρειάζεσαι και τίποτα σπουδαίο για γραφείο. Απλά φρόντισε να έχει αρκετό χώρο για να βάλεις τα πράγματά σου και να έχεις χώρο να διαβάζεις. Δύο πράγματα μόνο να προσέξεις. Να φροντίσεις να έχεις υπερυψωμένη θέση για το πολυμηχάνημα, που όμως να είναι αρκετά σταθερή και να μην κινδυνεύει να πέσει. Δεύτερο σημείο που πρέπει να κοιτάξεις, είναι να υπάρχουν σημεία για να περνούν τα καλώδια, κυρίως τα καλώδια ρεύματος.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό σε ένα γραφείο είναι σίγουρα η καρέκλα. Επειδή θα περνάς πολλές ώρες καθιστός, μην βιαστείς να διαλέξεις καρέκλα γραφείου. Κοίταξε να έχει υποστήριξη στα χέρια και στη μέση, και να μπορείς να τη ρυθμίσεις σε διαφορετικές γωνίες για να ξεκουράζεις το σώμα σου. Πάρε και ένα απλό υποπόδιο για να έχεις τα πόδια σου σε ξεκούραστη γωνία, και θα έχεις καλύψει τα απαραίτητα.

 

Δε θέλω να έχω ένα τυπικό και βαρετό γραφείο. Τι έξυπνο μπορώ να κάνω για να γίνει όμορφο;

Είναι πολύ βασικό να σε εμπνέει ο χώρος σου. Ειδικά εφόσον θα βρίσκεσαι εκεί για πολλές ώρες. Τι είναι αυτό που φτιάχνει τη διάθεση με τη μία; Ήχος και φως. Συνδύασε τον έλεγχο και των δυο με μια Bluetooth LED λάμπα που είναι ταυτόχρονα και ηχείο. Πάρε για παράδειγμα το Sengled Smart Lighting Pulse Solo. Αυτή η λάμπα LED μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε φωτιστικό. Μπορεί να γίνει φως οροφής, μπορεί να γίνει φωτιστικό γραφείου, εσύ διαλέγεις. Ελέγχεις τη φωτεινότητά της από μακριά με το κινητό και ταυτόχρονα γίνεται ένα δυνατό ηχείο. Το απλούστερο που μπορείς να κάνεις με τη φωτεινότητά της, είναι να προγραμματίσεις την ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα της ημέρας, η τη διάθεσή σου. Μπορεί να σε ξυπνάει σταδιακά παίζοντας τη μουσική που θες, και να φωτίζει σιγά σιγά τον χώρο. Μπορείς να βάζεις ήχους που να σε χαλαρώνουν, όπως ήχους της φύσης, απλό white noise ή την εισαγωγή του Star Wars. Ό,τι προτιμά ο καθένας. Αν ψαχτείς λίγο περισσότερο, διάλεξε μια ασύρματη λάμπα LED που αλλάζει και χρώματα.

 

shutterstock_389583976

 

Πώς να κάνω το γραφείο μου να τραβάει πραγματικά τις εντυπώσεις; Θέλω να ξεχωρίζει!

Αν έχεις μεράκι και διάθεση μάθε για το Internet of things. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει ο χώρος σου, ένα «έξυπνο» μέρος. Θα δίνεις την αίσθηση ότι το σπίτι σου επικοινωνεί και αλληλοεπιδρά με κάθε συσκευή. Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία και θα δεις ότι θα μάθεις πάρα πολλά πράγματα για το πώς επικοινωνούν οι συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι.

 

Μάλλον θα χρειαστεί να μελετώ με φίλους. Θα χρειαστώ κάτι άλλο;

Θα μπορούσες να βάλεις σε μια άκρη του γραφείου μια καφετιέρα, για να έχεις ατελείωτες δόσεις καφέ που να σε ξυπνάει. Καλή λύση είναι μια μηχανή γαλλικού καφέ, που τον κρατάει ζεστό για όλη την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να βάλεις μια πολυκαφετιέρα που φτιάχνει τα πάντα. Καφέ, σοκολάτα, γενικά ένα σωρό ροφήματα. Τα φτιάχνεις με 3 κινήσεις, χωρίς πολλά – πολλά. Και με τη χωρητικότητα νερού που έχει δε θα χρειάζεται να σηκωθείς από την καρέκλα σου για… κάνα – δυο μέρες. Κάπως έτσι φτιάχνεις το δικό σου mini-bar και σίγουρα θα έχεις πολλούς υποψήφιους φίλους για να μελετήσουν μαζί σου.

Μπορείς να δεις ακόμη