Syberia: The World Before – Περιπέτεια σε αντίθετους κόσμους

by Aggeliki Tsoukana

Το Syberia: The World Before είναι ένα graphic adventure game που δημιούργησε η Microids και αποτελεί τον τέταρτο τίτλο της δημοφιλούς σειράς Syberia.

 

Σενάριο

Αυτή τη φορά υπάρχουν δύο πρωταγωνίστριες που ζούνε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Από τη μία η Dana Roze, μια νεαρή πιανίστρια που ζει στη μικρή, φανταστική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης Osterthal (μοιάζει με ένα μείγμα της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Ελβετίας) στη δεκαετία του 1930. Από την άλλη η Kate Walker, η ως τώρα μοναδική πρωταγωνίστρια της σειράς Syberia, η οποίος είναι φυλακισμένη σε ένα αλατωρυχείο στη φανταστική περιοχή Τάιγκα της Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Dana αποφοίτησε από το ωδείο της ερμηνεύοντας τον τοπικό ύμνο αφιερωμένο στην πόλη Vaghen, όπου η φασιστική φατρία Brown Shadow (ανάλογη με τους εθνικοσοσιαλιστές) έχει αρχίσει να διώκει τις εθνοτικές μειονότητες και να τις εξαναγκάζει σε γκέτο.

Μετά τα γεγονότα του Syberia III, η Kate Walker έχει φυλακιστεί ως εργάτρια / σκλάβα σε ένα αλατωρυχείο και στο πλευρό της βρίσκεται μια νεαρή Ρωσίδα που ονομάζεται Katyusha Spiridonova. Πριν από τη δουλειά, την ενημερώνουν ότι η μητέρα της Kate, Sarah Walker είχε πεθάνει. Τη στιγμή που σκάβουν, η ταραγμένη Kate προκαλεί μια μικρή κατάρρευση στο φρεάτιο του ορυχείου, αποκαλύπτοντας μια παράλληλη σπηλιά, όπου βρίσκεται ένα τρένο που ανήκει στους Brown Shadow. Οι δυο γυναίκες ανακαλύπτουν ότι το τρένο περιέχει τεράστιες ποσότητες κλεμμένων έργων τέχνης και αντίκες, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας πίνακας μιας νεαρής γυναίκας που είναι σχεδόν ίδια η Kate Walker. Πριν προλάβουν να δραπετεύσουν με μια μηχανή που θα βρουν στον δρόμο τους, έρχονται αντιμέτωπες με τον δεσμοφύλακά, ο οποίος πυροβολεί και σκοτώνει την Katyusha και αλλά ακινητοποιείται από την Kate. Λίγο πριν πεθάνει, η Katyusha ζητά από την Kate να εντοπίσει το κορίτσι του πίνακα.

 

Gameplay

Όπως προαναφέρθηκε, τα γεγονότα διαδραματίζονται σε δύο διαφορετικές περιόδους και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχεις τη δυνατότητα ο ίδιος να εναλλάσσεσαι ανάμεσα στον χειρισμό της Kate και της Dana και ο λόγος είναι ότι το να διασχίζεις νέες περιοχές με μια από τις πρωταγωνίστριες, βοηθάει στο να προχωρήσει η ιστορία της άλλης. Με τον τρόπο αυτό οι γρίφοι αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμβάλουν στην αφήγηση. Όπως σε κάθε προηγούμενο παιχνίδι Syberia, έτσι και στο The World Before, οι γρίφοι αποτελούν το βασικό κομμάτι του gameplay.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι χωρισμένος σε αρκετές περιοχές, όπου η πρόοδος είναι γραμμική, και θα έχεις την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσεις με αντικείμενα, να παρατηρήσεις προσεκτικά διάφορα στοιχεία του περιβάλλοντος και να συνομιλήσεις με άλλους χαρακτήρες. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από αντικείμενα που θα πρέπει να βρεις, να διαχειριστείς και να τα συνδυάσεις μεταξύ τους, για την επίλυση πολλών από τους γρίφους. Κάθε γρίφος είναι δημιουργημένος μαεστρικά, δεν έχει σκοπό να σε ταλαιπωρήσει δίχως λόγο και από την αρχή σχεδόν θα καταλάβεις ότι δένουν εξαιρετικά με το σενάριο. Πάντως, αν κολλήσεις κάπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες βοήθειες για να μη “χαλάσει” η ομαλή ροή της περιπέτειας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια που δεν μπορούμε να σου αποκαλύψουμε περισσότερα για το σενάριο ή το gameplay, διαφορετικά κινδυνεύει να “καταστραφεί” μια μοναδική εμπειρία που θα πρέπει οπωσδήποτε να βιώσεις αν είσαι fan των adventure games.

 

Τεχνικός Τομέας και Ατμόσφαιρα

Από τεχνικής άποψης, είναι ίσως το πιο όμορφο παιχνίδι που δημιουργήθηκε με τη Unity Engine. Τα πανέμορφα τοπία βοηθάνε στο να βυθιστείς στον κόσμο του The World Before και παρά το γεγονός ότι από μερικά σημεία θα περάσεις μόνο μία φορά, αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σου. Ο αψεγάδιαστος καμβάς συνδυάζεται με απλά μουσικά μοτίβα, όπου μελωδίες από πιάνο και βιολί συνθέτουν μία εκπληκτική οπτικοακουστική εμπειρία. Απόλυτα λογικό, καθώς τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Inon Zur, το ταλέντο του οποίου έχουμε απολαύσει στο παρελθόν στο Fallout, στο Dragon Age και στο Prince of Persia. Όπου και αν βρίσκεσαι, είτε είναι μια πλατεία, μια ορεινή καλύβα, ένα νεκροταφείο ή αν κινείσαι στους δρόμους μιας μικρής πόλης, η ατμόσφαιρα είναι σαγηνευτική.

 

Γιατί να το προσθέσεις τη συλλογή σου

To Syberia: The World Before απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ακόμα μια θέση στην καρδιά τους για τα κλασσικά adventure games. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, αν μεγάλωσες με τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, τότε μην παραλείψεις να το προσθέσεις στη συλλογή σου.

Κυκλοφορεί για PlayStation 5, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox Series X και Xbox Series S.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη