Συμβουλές για τη μεταφορά ψυγείου στη μετακόμιση

Τα ψυγεία είναι από τα πιο ογκώδη ηλεκτρικά είδη του νοικοκυριού καθώς επίσης και από τις πιο ευαίσθητες συσκευές. Αν σχεδιάζεις να αλλάξεις σπίτι, τότε θα πρέπει να προσέξεις πώς θα μεταφέρεις το ψυγείο σου. Παρακάτω, θα βρεις οδηγίες για να προετοιμάσεις τη συσκευή σου, αλλά και να τη μεταφέρεις με ασφάλεια. Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να φροντίζει για τη συντήρηση των τροφίμων σου και στην καινούρια σου κουζίνα.

 

Βγάλε το ψυγείο από την πρίζα αρκετές ώρες νωρίτερα

Αρκετές ώρες πριν από τη μετακόμιση, άδειασε τη συντήρηση και την κατάψυξη από τρόφιμα. Σε περίπτωση που έχει ενσωματωμένη παγομηχανή ή βρυσάκι νερού αποσύνδεσε την παροχή του νερού. Στη συνέχεια, βγάλε το ψυγείο από την πρίζα. Έτσι, θα υπάρχει επαρκής χρόνος να λιώσουν όλα τα κομμάτια πάγου και να σκουπίσεις τα νερά που θα σχηματιστούν εσωτερικά στη συσκευή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η συσκευή στάζει νερά στη μετακόμιση, είναι πιθανό να γλιστρήσει και να προκληθεί ατύχημα.

Αφού σκουπίσεις τα νερά, καθάρισε όλο το εσωτερικό του ψυγείου και τα ράφια με ένα διάλυμα ήπιου απορρυπαντικού σε νερό. Πολλοί κατασκευαστές συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση ξιδιού, το οποίο υποτίθεται ότι «απομακρύνει» τις μυρωδιές. Όπως αναφέρουν, το ξίδι είναι όξινο και μπορεί να φθείρει τα πλαστικά εσωτερικά μέρη του ψυγείου.

 

Προετοίμασε τη συσκευή

Αφαίρεσε τα ράφια και τις υπόλοιπες αποσπώμενες υποδοχές που διαθέτει. Συσκεύασέ τα με προσοχή, για να μεταφερθούν με ασφάλεια. Φρόντισε να «σφραγίζεις» τις πόρτες της συντήρησης και της κατάψυξης, ενδεχομένως με κάποιο λάστιχο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν κατά τη μεταφορά. Το ιδανικό είναι να τυλίξεις επίσης ολόκληρο το ψυγείο με κάποια παλιά κουβέρτα ή με ρολό φυσαλίδας (αεροπλάστ), για να εξασφαλίσεις πως δεν πρόκειται να γρατζουνιστεί κατά τη μεταφορά.

 

Φρόντισε να το μεταφέρεις σε όρθια θέση

Ο ιδανικός τρόπος για να μεταφερθεί το ψυγείο είναι να διατηρηθεί συνεχώς σε όρθια θέση. Ο λόγος είναι πως η αντικραδασμική προστασία του μοτέρ έχει σχεδιαστεί ώστε να του παρέχει ασφάλεια από τις δονήσεις όταν το ψυγείο βρίσκεται σε λειτουργία, δηλαδή όταν η συσκευή «πατά» κανονικά στη βάση της. Αν δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί η συσκευή σε απολύτως όρθια θέση, θα πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσεις πως σε καμία στιγμή δεν θα πάρει κλίση μεγαλύτερη από 45 μοίρες. Όπως είναι φυσικό, αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί εντελώς ξαπλωμένη, ακουμπώντας για παράδειγμα με την «πλάτη» της στην καρότσα του φορτηγού. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί βλάβη.

 

 

Μην το βάλεις αμέσως στην πρίζα

Από τη στιγμή που το ψυγείο θα πάρει ξανά (κατακόρυφη) θέση στη νέα σου κουζίνα, θα πρέπει να παραμείνει εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες, ώστε το ψυκτικό υγρό να «απλωθεί» και πάλι σε όλο το κύκλωμα ψύξης. Καλό είναι να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σου, και να αφήσεις τη συσκευή εκτός λειτουργίας για όσο χρόνο συστήνει ο κατασκευαστής. Όπως και να έχει, το ψυγείο θα πρέπει να μείνει εκτός πρίζας για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Διαφορετικά είναι πιθανόν το ψυκτικό υγρό να μην έχει προλάβει να κατανεμηθεί σε όλο το κύκλωμα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα «καεί» το μοτέρ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη