Σύνδεση στο διαδίκτυο με καλώδιο ή ασύρματα;

by K-Admin 1

 

Αν και κάποτε ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν με τη χρήση καλωδίου, πλέον (εδώ και αρκετό καιρό) ο ασύρματος τρόπος (το Wi-Fi) είναι ο πλέον δημοφιλής.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο μέθοδοι έχουν κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ ανάλογα με το είδος χρήσης, τη συσκευή και άλλους παράγοντες (όπως είναι η διαρρύθμιση του σπιτιού ή του χώρου εργασίας) μπορεί ο ένας τρόπος να είναι σαφώς προτιμητέος! Τι τελικά σου ταιριάζει και τι σε συμφέρει;

 

 

Ποιότητα Σύνδεσης

Από πλευράς ποιότητας σύνδεσης όντως η λογική του ethernet με το καλώδιο υπερτερεί. Αυτό γιατί υποστηρίζει μεγαλύτερες αποστάσεις, σταθερά αξιόπιστη και μεγάλη ταχύτητα και παρέχει εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας. Στον αντίποδα το Wi-Fi επηρεάζεται έντονα από την απόσταση, τα φυσικά εμπόδια, αλλά και από παρεμβολές από άλλα ασύρματα δίκτυα. Ειδικά, αν αξιοποιείς τη σύνδεσή σου επαγγελματικά, στριμάρεις συχνά, συμμετέχεις σε τηλεδιασκέψεις και γενικά ότι κάνεις απαιτεί καλή και αξιόπιστη σύνδεση το καλώδιο σε καλύπτει απλά και χωρίς ρυθμίσεις ή άλλα άγχη. Το μόνο ίσως που μπορεί να χρειαστείς αν έχεις πολλά συνδεδεμένα μηχανήματα ή περίεργη διαρρύθμιση χώρου (π.χ. πολλά δωμάτια) είναι ένα ethernet switch (με λίγες ή πολλές επιπλέον θύρες ή/και με ασύρματα access point αν το επιθυμείς) ή ένα επιπλέον router που θα το ρυθμίσεις ως switch.

 

 

Ευκολία

Από πλευράς ελευθερίας χώρου, κίνησης και γενικότερης άνεσης το Wi-Fi ξεχωρίζει με διαφορά. Άλλωστε, γλιτώνεις και από τα πολλά καλώδια, ενώ για φορητές μικρές συσκευές (π.χ. κινητό) είναι η μόνη ουσιαστική επιλογή. Μάλιστα, αν δεν κάνεις «βαριά χρήση» του δικτύου (π.χ. δεν κατεβάζεις torrent), τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Ίσως, βέβαια, να χρειαστείς ένα αξιόπιστο Wi-Fi Extender για να έχεις καλό σήμα σε περισσότερα σημεία. Ακόμη, αν χρειαστεί να συνδέσεις ασύρματα έναν παλιότερο υπολογιστή που δεν υποστηρίζει Wi-Fi μπορείς να αγοράσεις χωρίς μεγάλο κόστος ένα USB stick Wi-Fi adapter.

 

Ασφάλεια

Προφανώς, το ethernet είναι πιο ασφαλές, αφού για να γίνει κάποια υποκλοπή θα πρέπει κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στα καλώδια μέσω φυσικής παρουσίας. Από την άλλη, το Wi-Fi από τη φύση του είναι πιο ευάλωτο ακόμα και σε παρεμβολές. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά αξιόπιστες μέθοδοι και τεχνικές κρυπτογράφησης (π.χ. WPA2) που θα πρέπει να ενεργοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ρυθμίσεις στον δρομολογητή για πιο προχωρημένους (όπως είναι για παράδειγμα το MAC Filtering).

 

Ανάλογα με το είδος της συσκευής

Σαφώς, πολλά εξαρτώνται και από το είδος της συσκευής. Συγκεκριμένα, αν χρησιμοποιείς Κονσόλα ή Επιτραπέζιο Υπολογιστή συχνά βολεύει να αξιοποιήσεις το καλώδιο δικτύου. Από την άλλη, τα κινητά και τα τάμπλετ θέλουν το Wi-Fi τους!

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία μάλλον «ενδιάμεση επιλογή», η χρήση Powerline. Συγκεκριμένα, αν δεν είσαι ικανοποιημένος από τις άλλες δύο λύσεις μπορεί να σε ενδιαφέρει να αξιοποιήσεις τις πρίζες του σπιτιού και την ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση, ώστε να επεκτείνεις το δίκτυο. Δηλαδή, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεις και δεδομένα! Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν κοστίζει ακριβά, είναι ασφαλές και αξιόπιστο, ενώ δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και παρεμβάσεις σε καμία συσκευή ή μέρος του σπιτιού. Απλά συνδέεις το σχετικό kit (στην ουσία είναι Plug ‘n’ Play) και υποστηρίζονται ταχύτητες μέχρι και 2.400Mbps.

 

Ειδικά για gamers

Για τους απαιτητικούς και καθαρόαιμους gamers το μεγάλο θέμα είναι η Καθυστέρηση Δικτύου ή αλλιώς το Latency. Ίσως να το έχεις συναντήσει και ως ping στα online multiplayer games και ουσιαστικά περιγράφει τον χρόνο που χρειάζεται ώστε ένα «πακέτο δεδομένων» να φτάσει από έναν προορισμό σε έναν άλλο. Είναι σημαντικό διότι μπορεί να επηρεάσει το online performance και ίσως να κρίνει κάποιες ανταγωνιστικές καταστάσεις. Αν αυτό σε απασχολεί, τότε σχεδόν πάντα το ethernet (ενσύρματη σύνδεση) έχει λιγότερα latency related issues σε σχέση με την ασύρματη δικτύωση. Πάντως, να σημειωθεί ότι το latency δεν επηρεάζει απλές καθημερινές χρήσεις του Internet (όπως είναι το σερφάρισμα ή παρακολούθηση ταινιών).

Γενικά, το καλώδιο είναι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές, ενώ το ασύρματο πιο άνετο και πιο βολικό. Όμως, στην τελική επιλογή επηρεάζει το προσωπικό γούστο, αλλά και μερικές πιο ιδιαίτερες ανάγκες.

Μπορείς να δεις ακόμη