Συνδεσιμότητα και gaming headset, ποια είναι κατάλληλα για σένα;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Τα gaming headset παρέχουν απίστευτη ακουστική πιστότητα για ένα πλήρως απολαυστικό παιχνίδι, κάτι που δεν πρόκειται να συναντήσεις σε ένα συμβατικό headset. Παράλληλα θα βελτιώσεις σίγουρα την απόδοσή σου σε shooters και multiplayer games όπως τα Fortnite, Apex Legends και Call of Duty, στα οποία πρέπει να ακούς ακριβώς από που προέρχονται οι εχθροί σου.

Αν εξετάζεις να αναβαθμίσεις τον ήχο σου στα παιχνίδια επιλέγοντας ένα ποιοτικό gaming headset, ίσως να αντιμετωπίζεις το δίλλημα «ενσύρματη ή ασύρματη συνδεσιμότητα». Έφτασε η στιγμή να το λύσεις!

 

Οι βασικές διαφορές

Ένα ενσύρματο gaming headset διαθέτει καλώδιο μέσω του οποίου συνδέεται στον υπολογιστή ή στην κονσόλα σου. Η διασύνδεση μπορεί να είναι USB ή 3.5mm audio jack (ή και τα δύο). Αντίστοιχα, στα ασύρματα μοντέλα, η σύνδεση επιτυγχάνεται μέσω Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι συνοδεύονται από ένα δέκτη ή ασύρματο dongle που μοιάζει με USB stick, το οποίο συνδέεται στην αντίστοιχη θύρα του υπολογιστή ή της κονσόλας.

Τα ενσύρματα ακουστικά είναι ιδανικά αν παίζεις παιχνίδια κοντά στον υπολογιστή και δεν χρειάζεται να μετακινείσαι πολύ. Επίσης, συνήθως αποτελούν μια πιο “value for money” επιλογή συγκριτικά με τα ασύρματα gaming headsets. Ωστόσο, λόγω της ενσύρματης συνδεσιμότητας, οι κινήσεις σου μπορεί να περιορίζονται στο μήκος του καλωδίου. Χωρίς αυτό να ισχύει σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχουν ακόμη και ακουστικά που συνδέονται ενσύρματα με τα χειριστήρια της κονσόλας είτε με Xbox Series X|S ή PlayStation 5. Οπότε προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Tα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν μεγάλη ευελιξία εάν παίζεις video games στην τηλεόρασή σου κι όχι στο γραφείο σου. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για gaming στο σαλόνι.

Συνεπώς, και οι δύο επιλογές παρέχουν πλεονεκτήματα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Εκτός από τις βασικές διαφορές, υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις την επιλογή που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

Καλώδιο Vs Επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Μία ακόμη διαφορά είναι ότι τα ενσύρματα «τροφοδοτούνται» με ρεύμα από το καλώδιο που μεταφέρει τον ήχο, ενώ τα ασύρματα χρησιμοποιούν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Στα ενσύρματα ακουστικά, εκτός ότι το καλώδιο (ή τα καλώδια) μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις σου, αν υποστεί βλάβη θα πρέπει να αντικατασταθεί όλο το σετ. Με τα ασύρματα τα πράγματα είναι ευκολότερα επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς θα διαχειριστείς τα καλώδια, ωστόσο παρουσιάζουν έναν άλλο περιορισμό: πρέπει να τα φορτίζεις. Το πόσο συχνά θα πρέπει να τα φορτίζεις εξαρτάται από το πόσο συχνή είναι η χρήση που κάνεις. Εάν παίζεις πολλές ώρες καθημερινά τότε θα χρειαστεί να τα φορτίζεις κάθε μέρα (ακόμα κι αν το μοντέλο που θα επιλέξεις προσφέρει μεγάλη αυτονομία). Εάν δεν τα χρησιμοποιείς πολύ συχνά, ίσως να είσαι καλυμμένος με τη φόρτισή τους μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα ενσύρματα ακουστικά. Μπορείς απλά να τα συνδέσεις και να παίξεις ή να ακούσεις μουσική. Ανάλογα με τις ανάγκες σου (και, φυσικά, το budget που διαθέτεις), μπορείς πάντα να επιλέξεις ένα μοντέλο που θα σου προσφέρει και τις δύο επιλογές.

 

 

Ποιότητα ήχου

Μέχρι πρότινος, υπήρχε η θεωρία ότι τα ενσύρματα ακουστικά προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου. Ωστόσο, όλα τα σύγχρονα ασύρματα gaming headsets χρησιμοποιούν καινοτόμες ασύρματες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν ήχο χωρίς απώλειες. Ενδεικτικά, το JBL Quantum 800 Gaming Headset χρησιμοποιεί Bluetooth 5.0 και μεταδίδει ήχο 2.4GHz για αψεγάδιαστο ήχο. Έτσι, η ποιότητα στον ήχο αφορά κυρίως στους οδηγούς (ηχεία), και όχι στη συνδεσιμότητα.

Συνεπώς ένα σετ ασύρματων ακουστικών για gaming όπως το Logitech G PRO X θα παρέχει καλύτερο ήχο από ένα μοντέλο με υποδεέστερους οδηγούς. Επιπλέον, υπάρχουν ασύρματα gaming headsets που προσφέρουν Dolby Digital ή και Dolby Souround 5.1 ή 7.1 ήχο, καθώς και τεχνολογίες όπως ενεργή ακύρωση θορύβου (Active noise cancelation) για να μην ενοχλείσαι από εξωτερικούς θορύβους ή και ασύρματο ήχο Lag Free για ασύρματη μετάδοση ήχου χωρίς διακοπές.

 

Φορητότητα

Τόσο τα ασύρματα όσο και τα ενσύρματα ακουστικά προσφέρουν φορητότητα, αλλά ο συγκεκριμένος παράγοντας επιλογής επηρεάζεται από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, εάν ένα μοντέλο είναι αναδιπλούμενο (foldable) σίγουρα μετράει θετικά στη φορητότητα των ακουστικών.

Οι διαστάσεις των ακουστικών ίσως είναι ένας ακόμη παράγοντας που αξίζει να εξετάσεις. Αν παίζεις παιχνίδια σε gaming laptop ή βρίσκεσαι εν κινήσει, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη και να επιλέξεις ένα compact gaming headset.

Τα ασύρματα gaming headsets έρχονται σε μια ποικιλία σχεδίων και συνήθως προσφέρουν foldable σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορείς να τα αποθηκεύεις, αλλά και να τα μεταφέρεις με ευκολία, χωρίς π.χ. να τα έχεις μόνιμα «κρεμασμένα» γύρω από το λαιμό σου όταν βρίσκεται εν κινήσει.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S, gaming headset.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη