Συσκευές που σε χρεώνουν ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες!

by Aggeliki Tsoukana

Ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά υπάρχουν συσκευές στο σπίτι σου, οι οποίες καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν φαινομενικά είναι απενεργοποιημένες, διότι πρακτικά είναι σε stand by mode (δηλαδή σε μία κατάσταση ετοιμότητας ή αλλιώς αναμονής)!

Μάλιστα, για αυτές τις συσκευές κυκλοφορεί ο όρος «βαμπίρ» και σοβαρές έρευνες έχουν δείξει το πόσο πολύ επιβαρύνουν αθροιστικά και σε βάθος χρόνου τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το κόστος αυτό υπολογίστηκε σε πάνω από τρεις (3) δισεκατομμύρια λίρες ανά έτος…

Μάλιστα, το θέμα είναι αρκετά επίκαιρο, αφού η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια (ειδικά στην ενέργεια) και υπάρχει μία γενικότερη ανάγκη εξοικονόμησης, η οποία συνδέεται και με άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα τα οικολογικά κινήματα.

 

 

Συσκευές που δεν κάνουν καλό στην… τσέπη!

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι κυρίως οι οικοσκευές καταναλώνουν αρκετό ρεύμα και κάποιες από αυτές δεν μπορείς να τις κλείνεις (όπως π.χ. το ψυγείο). Για αυτό και για τις συγκεκριμένες, αλλά και για άλλες ενεργοβόρες (π.χ. κλιματιστικό), συνετό είναι να ξοδέψεις κατά την αγορά τους ένα μεγαλύτερο χρηματικό ποσό ώστε να είναι της υψηλότερης ενεργειακής κλάσης και έτσι να κάνεις απόσβεση.

Πάντως, μερικές πιο μικρές σε μέγεθος συσκευές μπορούν επίσης να είναι ενεργοβόρες. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

  • Μόνιτορ, τηλεοράσεις και οθόνες γενικά
  • Έξυπνα ή μη ηχεία
  • Υπολογιστές
  • Παιχνιδοκονσόλες
  • Ρούτερ
  • Εκτυπωτές ή Πολυμηχανήματα
  • Φορτιστές
  • Φούρνοι μικροκυμάτων
  • Πλυντήρια ρούχων
  • Διακοσμητικοί φωτισμοί

 

 

Τι μπορείς να κάνεις

Για τις προαναφερθείσες συσκευές η λύση είναι απλή: τις βγάζεις από το δίκτυο ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιείς ή όταν δεν είσαι σπίτι, όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και για ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, μπορείς να επενδύσεις σε ένα πολύπριζο με δυνατότητα απενεργοποίησης ή να επενδύσεις σε «έξυπνες» πρίζες στη λογική του έξυπνου δικτυωμένου σπιτιού (με δυνατότητα χειρισμού και ελέγχου από κινητό ή τάμπλετ).

Επιπλέον, δεν έχει νόημα να «υπερφορτίζεις» κινητό ή laptop, γιατί όχι μόνο κοστίζει, αλλά κάνεις κακό στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους!

Τέλος, συνετό είναι να μην έχεις ανοιχτό το ρούτερ όσο δεν αξιοποιείς το διαδίκτυο και ειδικά τις ώρες που λείπεις ή κοιμάσαι!

Μπορεί αυτές οι κινήσεις να φαίνονται λίγες ή απλές, αλλά όντως κάνουν διαφορά στην τσέπη σου! Εξάλλου, γιατί να μην ξοδέψεις κάπου αλλού ή πιο έξυπνα τα λεφτά που θα εξοικονομήσεις;

Μπορείς να δεις ακόμη