Τα foldable smartphones είναι το νέο trend

 

Εδώ και μερικούς μήνες ο όρος “foldable” αποτελεί το επίκεντρο του ανταγωνισμού νέων μοντέλων smartphones (κι όχι μόνο) με τους κορυφαίους κατασκευαστές διεθνώς να «δείχνουν» το μέλλον παρουσιάζοντας τα πρώτα αναδιπλούμενα κινητά τους. Εταιρείες όπως η Samsung και η Huawei μάλιστα, έχουν ήδη λανσάρει στην αγορά τις δικές τους προτάσεις. Η κυκλοφορία των foldable smartphones είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έλευση των νέων δικτύων επικοινωνίας 5G που αλλάζουν τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα και στη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια του άρθρου, το μέλλον είναι ήδη εδώ και είναι άκρως εντυπωσιακό!

 

Huawei Mate X

 

Το πολυαναμενόμενο αναδιπλούμενο smartphone της Huawei φτάνει επιτέλους στα ράφια των καταστημάτων, ξεκινώντας το «ταξίδι» του από την αγορά της Κίνας. Πρόκειται για μια άκρως εντυπωσιακή συσκευή, τόσο από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών όσο κι από πλευράς design. Η οθόνη του Mate X βρίσκεται στις εξωτερικές του πλευρές, καλύπτοντας ουσιαστικά την πρόσοψη, τη ράχη και την πλάτη του όταν αυτό είναι διπλωμένο.

Η πλήρης οθόνη του Mate X είναι 8 ιντσών. Όταν διπλώνει, τότε η «κύρια» οθόνη του είναι 6,8 ιντσών και η δευτερεύουσα 6,6 ιντσών, με αναλύσεις 2480 x 1148 και 2480 x 892 pixels αντίστοιχα. Αυτή η διαφορά οφείλεται σε μια λωρίδα/μπάρα στο σώμα του smartphone, όπου η Huawei αποκαλεί Falcon Grip.  Εκεί «φιλοξενούνται» οι κάμερες και ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως πλήκτρο ενεργοποίησης.

Όπως συμβαίνει με κάθε premium smartphone, έτσι και το Huawei Mate X προσφέρει εκπληκτικές φωτογραφικές δυνατότητες. Συγκεκριμένα, οι κάμερες της συσκευής έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Leica και είναι στα 40 MP (ευρυγώνιος φακός), 16 MP (υπερευρυγώνιος) και 8 MP (τηλεφακός). Μία από τις λειτουργίες που κλέβουν μάλιστα την παράσταση, είναι η προβολή του viewfinder και στις δύο οθόνες όταν η συσκευή είναι διπλωμένη, έτσι ώστε τόσο ο χρήστης όσο και το θέμα να έχουν πλήρη εικόνα της λήψης.

Στο εσωτερικό του Mate X, συναντάμε τον ισχυρό επεξεργαστή Kirin 980 με υποστήριξη συνδεσιμότητας 5G, ώστε το smartphone να αποτελεί μια απόλυτα future-proof επιλογή. Διαθέτει 8 GB RAM για άνετο και ομαλό multitasking, καθώς επίσης και 512 GB αποθηκευτικού χώρου. Και δεδομένου ότι πρόκειται για συσκευή με απαιτητική οθόνη, είναι εφοδιασμένη με μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας 4380 mAh.

Η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και η ανθεκτικότητα έχει πιστοποιηθεί με βάση το πρότυπο IP53 για αντοχή στο νερό και την σκόνη σε ορισμένες καταστάσεις.

 

Samsung Galaxy Fold

https://www.youtube.com/watch?v=E9ydQoi2VbA

Το Galaxy Fold είναι μια εντυπωσιακή συσκευή, που διαθέτει πρωτοποριακά υλικά και τεχνολογίες. Οι χρήστες έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα ισχυρό νέο μέσο για να παρακολουθήσουν βίντεο και να εκτελέσουν πολλαπλές εργασίες, όπως ποτέ άλλοτε.

Ειδικότερα, το Galaxy Fold χρησιμοποιεί μια νέας τεχνολογίας οθόνη που ονομάζεται Infinity Flex. Η διαγώνιός της είναι 7,3 ίντσες και επιτρέπει στο τηλέφωνο να αξιοποιείται κι ως tablet που μπορεί να διπλωθεί για να χωρέσει σε μια τσέπη. Η «βασική» του οθόνη έχει ανάλυση 1536 x 2152, ενώ όταν είναι διπλωμένη χρησιμοποιεί μια μικρότερη οθόνη 4,6 ιντσών (ανάλυσης 720 x 1680), έτσι ώστε να λειτουργεί σαν τυπικό smartphone. Η νέα τεχνολογία οθόνης επιτρέπει στο χρήστη να διπλώνει και να ξεδιπλώνει επανειλημμένα τη συσκευή χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα της οθόνης. Επιπλέον, όταν ξεδιπλώνεται η συσκευή, ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τρεις εφαρμογές μέσω μιας λειτουργίας που η Samsung αποκαλεί Multi Active Window.

Εντυπωσιακός είναι κι ο τρόπος με τον οποίο διπλώνει/ξεδιπλώνει το τηλέφωνο της Samsung, αφού η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα ισχυρό αρθρωτό σύστημα με πολλά επίπεδα σύμπλεξης/αποσύμπλεξης. Το σύστημα αυτό βρίσκεται κρυμμένο στο πίσω μέρος της συσκευής και επιτρέπει στο Galaxy Fold να μετατρέπεται -με αστραπιαίο τρόπο- από smartphone σε tablet κι αντίστροφα. Εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Microsoft Office και το YouTube έχουν βελτιστοποιηθεί για τη νέα οθόνη και τις λειτουργίες που προσφέρει το Galaxy Fold.

Στο πίσω μέρος υπάρχει επίσης ένα σύστημα τριπλής κάμερας που χρησιμοποιείται τόσο στη λειτουργία tablet όσο και στη λειτουργία τηλεφώνου, ενώ φέρει ακόμα μία κάμερα στο μπροστινό μέρος και δύο στο εσωτερικό της συσκευής.

H εσωτερική μνήμη Universal Flash Storage 3.0 (eUFS) χωρητικότητας 512GB, συνδυάζεται με ισχυρό οκταπύρηνο επεξεργαστή 7nm και 12GB μνήμης RAM. Στα της αυτονομίας, το αναδιπλούμενο τηλέφωνο της Samsung χρησιμοποιεί δύο μπαταρίες σε κάθε πλευρά, συνολικής χωρητικότητας 4.380mAh.

 

 

 

Xiaomi Foldable

Στις αρχές της χρονιάς πήραμε μια πρώτη γεύση για το foldable smartphone που ετοιμάζει η Xiaomi και δικαίως η εταιρεία κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις. Το αναδιπλούμενο smartphone της κινεζικής εταιρείας έρχεται με ξεχωριστό σχεδιασμό που χωρίζεται σε τρία μέρη. Η συσκευή μοιάζει με tablet όταν είναι ξεδιπλωμένη, ενώ όταν διπλώνονται και οι δύο πλευρές της αυτομάτως μετατρέπεται σε smartphone (προσαρμόζοντας φυσικά και το περιβάλλον χρήσης).

Η σχεδίαση, ο μηχανισμός αναδίπλωσης και το MIUI έχει αναπτυχθεί από την Xiaomi. Στο βίντεο μάλιστα, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Xiaomi μας δείχνει πόσο ομαλά γίνεται η αλλαγή της εικόνας από την ανάλυση του tablet σε εκείνη του smartphone.

https://www.youtube.com/watch?v=w3-aDOMI6Mk

 

Motorola RaZr

Η Motorola ετοιμάζει το δικό της αναδιπλούμενο smartphone και αυτό δεν είναι άλλο από το Motorola RaZr.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόταση της εταιρείας θα αποτελεί μια νέα έκδοση του θρυλικού Motorola RaZr με αναδιπλούμενη οθόνη. Το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone της εταιρείας έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκδοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναμένεται να έχει διαφορετικό σχεδιασμό σε σύγκριση με τα Galaxy Fold και Huawei Mate X. Συγκεκριμένα, αναμένουμε ένα clamshell σχεδιασμό με την αναδίπλωση να γίνεται κάθετα.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών οι φήμες κάνουν λόγο για οθόνη OLED 6.2 ιντσών, ανάλυσης 2142×876, ενώ στο εσωτερικό του θα φιλοξενεί έναν επεξεργαστή octa-core Qualcomm Snapdragon 710, 4GB ή 6GB μνήμη RAM, 64GB ή 128GB αποθηκευτικό χώρο και μπαταρία χωρητικότητας 2510mAh ή 2780mAh. Επιπλέον, η συσκευή έρχεται με σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων και με ισχυρή κάμερα 48 MP.

Τέλος, εικάζεται ότι το foldable smartphone της Motorola θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2019.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη