Τα νέα, δυνατά «χαρτιά» της Xiaomi

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Έχοντας μπει αισίως στο φθινόπωρο και με το τέλος του χρόνου να πλησιάζει, οι εταιρίες όπως κάθε χρόνο αρχίζουν και αποκαλύπτουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους για την επόμενη χρονιά.

Η Xiaomi επέλεξε να ανακοινώσει τόσο τα νέα της flagship smartphones αλλα και μερικά ακόμα προϊόντα μέσα από το live event που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά 24ωρα. Σημαντικές αλλαγές αλλά και καινοτομίες για τον χώρο των smartphones φαίνεται να έκανε η εταιρία ενώ ανακοίνωσε τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά ορισμένων προϊόντων που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία στάθηκε η Xiaomi μέσα από το τελευταίο της event είναι, η ανακοίνωση των νέων 11T και 11Τ pro, η κυκλοφορία του ανανεωμένου 11 Lite 5G NE και η κυκλοφορία του Xiaomi Pad 5 και Mi Smart Band 6 NFC.

Xiaomi 11T και 11T pro

Όσον αφορά τα νέα Xiaomi 11T και 11T pro, η εταιρία αποφάσισε πως τα νέα της flagship κινητά τηλέφωνα δεν θα αντικαταστήσουν τα 11 και 11 pro αλλά αντ’ αυτού θα κυκλοφορήσουν στην αγορά παράλληλα και θα διατίθενται ως μέρος τη νέας σειράς “Τ”.

Η σημαντικότερη διαφορά αφορά την τιμή αφού και τα δύο κινητά έρχονται με χαμηλότερη τιμή από ό,τι τα προηγούμενα μοντέλα. Ξεκινώντας με το Xiaomi 11T pro αυτό έρχεται με τον ισχυρό επεξεργαστή Snapdragon 888, ακριβώς όπως και ο προκάτοχος του 11 pro, διαφέρει όμως στην οθόνη αφού φοράει μια 6,67” οθόνη ανάλυσης 1080p+ με ρυθμό ανανέωσης τα 120Hz και υποστήριξη για HDR10+ ενώ μειωμένη έρχεται η ένταση της φωτεινότητας κατά περίπου 33% πέφτοντας από τα 1500 nits στα 1000.

Όπως είναι αναμενόμενο σημαντική προσοχή και αλλαγή έχει δεχτεί το σύστημα των τριών καμερών που διαθέτει το τηλέφωνο. Η βασική κάμερα αποτελείται από έναν φακό 2.1μm 108MP μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο που διαθέτει μόλις 50MP.

Παράξενη απουσία αποτελεί το optical image stabilization το οποίο είχαμε δει ακόμα και στο απλό Mi 11 μοντέλο της περασμένης χρονιάς. Με έναν τόσο μεγάλο φακό υψηλής ανάλυσης, η εταιρία χρειάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο να κάνει παραδοχές σε ότι αφορά τους άλλους δύο φακούς και έτσι χρησιμοποίησε ως δεύτερη επιλογή μια Ultra Wide κάμερα ανάλυσης 8MP (έναντι 12 που διαθέτει το προηγούμενο μοντέλο) και έναν καινούριο για τα κινητά της τηλέφωνα, tele-macro φακό για φωτογραφίες σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του 11T pro είναι ο τρόπος και ο χρόνος φόρτισης του. Η εταιρία υπόσχεται να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα με τις μπαταρίες και τη συνεχή ανάγκη των κινητών να βρίσκονται σε κάποια πρίζα. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται πως θα καταφέρει να τα πετύχει όλα αυτά το 11T pro ονομάζεται HyperCharge και επιτρέπει στη συσκευή να φορτίσει από 0% στο 100% σε μόλις 17 λεπτά, την ίδια στιγμή που διαθέτει συνολικό χώρο στη μπαταρία 5000mAh. Σύμφωνα με την εταιρία το κινητό θα κρατήσει τη ζωή της μπαταρίας σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και μετά από 2 χρόνια καθημερινών φορτίσεων δηλαδή περίπου 800 κύκλους φόρτισης, αφήνοντας τη χωρητικότητα της μπαταρίας στο 80%. Για τους ενδιαφερόμενους αξίζει να αναφερθεί ότι, ο φορτιστής με τον οποίο θα καταφέρει να πετύχει αυτούς τους εκπληκτικούς χρόνους φόρτισης η συσκευή, διατίθεται μέσα στο κουτί αγοράς όμως ένα τίμημα για τον εξωφρενικά μικρό χρόνο είναι η έλλειψη ασύρματης φόρτισης. Τέλος η μπαταρία μπορεί να φορτίσει και σε ακραίες συνθήκες κρύου στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα της συσκευής, αυτή διαθέτει Gorilla Glass Victus για την προστασία της οθόνης και πιστοποίηση IP53 για βασική αντοχή σε σκόνη και νερό έναντι του IP68 που θα επέτρεπε στο κινητό να βυθιστεί κάτω από το νερό.

Το 11T Pro θα γίνει διαθέσιμο σε τρία χρώματα, λευκό, μαύρο, και μπλε, και τρία μοντέλα, ένα με 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, το μοντέλο με 8GB και 256GB αποθηκευτικού χώρου ενώ και ένα special μοντέλο με 12GB ram και 256GB αποθηκευτικού χώρου θα διατεθεί επίσης στην αγορά.

Περνώντας στο απλό 11T, φαίνεται πως η Xiaomi αποφάσισε να κάνει τα δύο κινητά να αποκλίνουν ελάχιστα το ένα από το άλλο γι’ αυτό και το 11T διαθέτει την ίδια οθόνη στο ίδιο μέγεθος και ρυθμό ανανέωσης καθώς και τις ίδιες ακριβώς κάμερες με το 11T pro. Εκεί που διαφέρει το 11T είναι στον επεξεργαστή αφού διαθέτει τον Dimensity 1200-Ultra, ένα ειδικά κατασκευασμένο chipset αρχιτεκτονικής 6nm. Η μπαταρία του 11T παραμένει και αυτή ίδια με το μεγαλύτερο μοντέλο αφού η χωρητικότητα της φτάνει τα 5000mAh.

Η διαφορά έρχεται με τη φόρτιση μιας και το απλό μοντέλο δεν υποστηρίζει τα 120W φορτιστή που υποστηρίζει το Pro, αντ’ αυτού έχει αντικατασταθεί με 67W ταχύτητα φόρτισης κάτι που σημαίνει πως ο χρήστης θα δει το κινητό του τηλέφωνο φορτισμένο πλήρως σε λιγότερο από 40 λεπτά. Όπως και με το μεγαλύτερο μοντέλο έτσι και εδώ δεν υπάρχει υποστήριξη για ασύρματη φόρτιση.

Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά φαίνεται πως το 11Τ δεν απέχει σημαντικά από το μεγαλύτερο και ακριβότερο 11Τ pro. Θα κυκλοφορήσει το μοντέλο με τα 8GB ram και 128GB αποθηκευτικού χώρου ενώ με λίγα ευρώ παραπάνω όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν τον διπλάσιο χώρο αποθήκευσης ανεβαίνοντας στα 256GB. Για να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες της θα λάβουν τις τελευταίες ενημερώσεις, η Xiaomi ανακοίνωσε πως και τα δυο νέα κινητά της τηλέφωνα θα λάβουν 3 Android αναβαθμίσεις αλλά και 4 χρόνια υποστήριξη.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Επόμενη ανακοίνωση αποτέλεσε το ανανεωμένο Xiaomi 11 Lite 5G NE. Λόγο της παγκόσμιας έλλειψης σε επεξεργαστές αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχει το 11 Lite η εταιρία δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις αγοραστικές ανάγκες και να καλύψει όλες τις παραγγελίες για το 11 Lite γι’ αυτό και αποφάσισε την κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου. Το 11 Lite 5G NE διαθέτει έναν επεξεργαστή Snapdragon 778G έναντι του Qualcomm Snapdragon 780G που διαθέτει το προηγούμενο κινητό. Η αρχιτεκτονική του νέου κινητού ειναι 6nm σε ένα chipset φτιαγμένο από την TSMC έναντι του 5nm chipset απο τη Samsung.

Tα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν ακριβώς ίδια, η συσκευή διαθέτει μια AMOLED FHD+ οθόνη 6,55” με ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Το πάνελ έχει υποστήριξη HDR10+ και μπροστινή κάμερα ανάλυσης 20MP.

Στο πίσω μέρος η συσκευή διαθέτει 64MP για τη βασική wide κάμερα, 8MP ultra-wide κάμερα και 5MP macro κάμερα.

Το βάρος και το μέγεθος της συσκευής παραμένει και αυτό ίδιο με 159 γραμμάρια βάρος και 6.81mm πάχος.

Η μπαταρία του ανέρχεται στα 4,250mAh με δυνατότητα fast charging στα 33W ενώ οι επιλογές σε χωρητικότητα και ram είναι, 128GB και 256GB για το μέγεθος της μνήμης και 6GB και 8GB για τη ram.

Για τον εορτασμό της νέας έκδοσης της συσκευής η Xiaomi ανακοίνωσε και τη διάθεση ενός νέου χρώματος αυτό του Snowflake White με το πίσω μέρος του κινητού να θυμίζει χιόνι που αντανακλά τον ήλιο.

Xiaomi Pad 5

Τέλος, η Xiaomi ανακοίνωσε πως το νέο tablet, Xiaomi Pad 5 που είχε πρόσφατα ανακοινωθεί και κυκλοφορήσει σε άλλες αγορές, θα διατεθεί και στην Ευρώπη. Δυστυχώς διαθέσιμη πρόκειται να γίνει μόνο η απλή και όχι η Pro έκδοση. Το Pad 5 έρχεται με επιλογές σε χωρητικότητα μεταξύ 128GB και 256GB με 6GB ram, ενώ έρχεται σε δύο βασικά χρώματα, λευκό και μαύρο.

Για όσους αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν την ταμπλέτα τους για σχεδιαστικούς λόγους, το Pad 5 υποστηρίζει τη γραφίδα της Xiaomi ονόματι Smart Pen η οποία μπορεί και φορτίζει μαγνητικά από το πλάι της συσκευής. Δυστυχώς για τη γραφίδα δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία διάθεσης και κόστος για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Μερικά βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της ταμπλέτας είναι η μεγάλη οθόνη 11” ανάλυσης 2560x1600px με ρυθμό ανανέωσης τα 120Hz ενώ το panel είναι τεχνολογίας IPS LCD και υποστηρίζει τη τεχνολογία HDR10. Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ένας επεξεργαστής Snapdragon 860 ενώ η χωρητικότητα της μπαταρίας φτάνει τα 8,720mAh. Η συσκευή υποστηρίζει και fast charging το οποίο φυσικά δεν φτάνει αυτό του 11T pro όμως είναι ικανοποιητικό αφού μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 33W φόρτισης. Δυστυχώς για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις πλήρης δυνατότητες της γρήγορης φόρτισης της συσκευής θα πρέπει να προμηθευτούν τον 33W φορτιστή ξεχωριστά αφού ο φορτιστή με τον οποίο έρχεται η συσκευή, υποστηρίζει μόλις μέχρι 22.5W.

Mi Smart Band 6 NFC

Ένα ακόμα ενδιαφέρον προϊόν, η ανακοίνωση για το οποίο ξεπήδησε μέσα από το event, είναι το ανανεωμένο Mi Smart Band 6 NFC. Αν και το Mi Smart Band 6 κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 η εταιρία θέλησε να το αναβαθμίσει για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.

Σε συνεργασία με τη Mastercard η Xiaomi πρόσθεσε στο Smart Band 6 δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών με κάρτα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC. Όλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του wearable παραμένουν ίδια, όλες οι έξυπνες λειτουργίες βρίσκονται εδώ, δυνατότητα μέτρησης της υγείας και της άσκησης του χρήστη δυνατότητα προβολής ειδοποιήσεων και κλήσεων, μεγάλη έγχρωμη οθόνη για εύκολη ανάγνωση του περιεχομένου κ.α.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί αποκλειστικά για το νέο μοντέλο η ενσωμάτωση της Alexa της έξυπνης βοηθού από το Amazon για ευκολότερη και πιο ξεκούραστη εμπειρία χρήσης.

Μπορείς να δεις ακόμη