Τα ολοκαίνουρια Windows 11

by Aggeliki Tsoukana

 

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία των Windows 10, μια κυκλοφορία σημαντική για τη Microsoft η οποία άλλαξε τον τρόπο που διανέμει τις άδειες του λογισμικού της, έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές τους, με μέσα διαφορετικά από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, ανέπτυξε το app store της κ.α.

Το 2021 ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Microsoft και τους εκατομμύρια ενεργούς χρήστες των Windows. Η νεότερη έκδοση των Windows, τα Windows 11, ξεκινούν να διατίθενται στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων και φέρνουν πολλά νέα χαρακτηριστικά, ανανεωμένο design, περισσότερη ασφάλεια, εύκολη επικοινωνία μεταξύ χρηστών και πολλά ακόμα.

Το σημαντικότερο νέο είναι πως η Microsoft έχει αλλάξει μια για πάντα τη στάση απέναντι στον τρόπο που παρέχει άδειες για το λογισμικό της . Όπως και με τα Windows 10, η νέα έκδοση του λογισμικού θα διατεθεί εντελώς δωρεάν ως αναβάθμιση σε όλους τους χρήστες που πληρούν μερικές βασικές προϋποθέσεις ενώ τα μέλη του προγράμματος Windows Insider θα μπορέσουν να κατεβάσουν και να τρέξουν μια αρχική έκδοση των Windows 11 από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

 

Το νέο look των Windows 11

Ένα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά των Windows 11 είναι αδιαμφισβήτητα το ολοκαίνουριο design τους. Μπορεί για τους χρήστες Mac εκ πρώτης όψεως τα νέα Windows να θυμίζουν κάτι γνώριμο, όμως είναι η πρώτη φορά που σε λειτουργικό σύστημα Windows τα ενεργά applications και το start menu μεταφέρονται στο κέντρο της οθόνης. Η Microsoft υποστηρίζει πως το νέο design αλλά και το κεντράρισμα όλων των εφαρμογών θα αυξήσει την παραγωγικότητα των χρηστών.

Όπως αναφέρει η εταιρία, ολα τα εικονίδια,  οι γραμματοσειρές, ακόμα και οι ήχοι, έχουν αλλάξει και είναι όλα φτιαγμένα για να χαλαρώνουν τον χρήστη και να φέρνουν στην επιφάνεια τη δημιουργικότητα του. Φυσικά, οι αλλαγές δεν σταματάνε στο redesign. Η απλότητα είναι η καρδιά του νέου design αλλά τα καινούρια χαρακτηριστικά είναι το σώμα των Windows 11.

Νέα χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους layout για εφαρμογές ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης που διαθέτουν αλλά και να μεταπηδήσουν σε διαφορετικά desktop ανάλογα με τον τρόπο που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους τη δεδόμενη στιγμή. Τα Windows 11 θυμούνται τόσο το layout που έχει επιλέξει ο χρήστης, όσο και τις εφαρμογές που έχει τοποθετήσει σε κάθε σημείο της οθόνης ενώ αναγνωρίζει τις πολλαπλές οθόνες και επαναφέρει τα ανοιχτά tabs στη σωστή θέση ανάλογα με τα συνδεδεμένα monitors.

Επικοινωνία και ενημέρωση στη στιγμή


Νέες εφαρμογές έρχονται εξαρχής περασμένες στον κώδικα του λειτουργικού συστήματος. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τον δικό της άμεσο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, η Microsoft επέλεξε να “παντρέψει” το Microsoft Teams με τα Windows 11 επιτρέποντας την εύκολη επικοινωνία μέσω φωνητικής κλήσης, μηνυμάτων αλλά και βίντεο για τους χρήστες που το επιθυμούν.

Ακόμα, το νέο feed με τεχνολογία ΑΙ φέρνει στους χρήστες τις ειδήσεις και τα widgets που θέλουν να δουν σε ένα πλαϊνό μενού, χωρίς να ενοχλεί στις καθημερινές λειτουργίες. Η εταιρία δηλώνει πως δημιούργησε το νέο αυτό πάνελ για να διευκολύνει τους χρήστες ώστε να μη χρειαστεί να κοιτάξουν το κινητό τους ή να ανοίξουν κάποιον browser για να ελέγξουν τον καιρό ή να διαβάσουν τίτλους ειδήσεων, μεταξύ άλλων.

Για τους gamers, τα Windows 11 φέρνουν το νέο πρωτόκολλο Direct X 12 Ultimate για ακόμα καλύτερα γραφικά χωρίς επιπτώσεις στα FPS, το νέο Auto HDR που αναβαθμίζει αυτόματα τη χρωματική παλέτα όλων των παιχνιδιών και δίνει καλύτερη, πιο πιστή απεικόνιση των παιχνιδιών και το DirectStorage όπως λειτουργεί στις κονσόλες Xbox Series X και S της Microsoft για ακόμα γρηγορότερα loading times.

 

 

Το ολοκαίνουριο App Store


Τέλος, το app store των Windows 11 ειναι ολοκαίνουριο, δημιουργημένο από την αρχή και έρχεται να καλύψει τις ανάγκες όλων των χρηστών φέρνοντας χρήσιμα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις. Κάθε εφαρμογή που διαθέτει το app store θα φέρει τη σφραγίδα της Microsoft για ασφάλεια και έλεγχο, το redesign εμφανίζει ακόμα περισσότερες και σχετικές για τον χρήστη εφαρμογές όμως το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη Android εφαρμογών.

Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν Android εφαρμογές κατευθείαν στον υπολογιστή τους, με τη βοήθεια του Amazon Appstore, και θα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν βίντεο στο Tik Tok κατευθείαν από τον υπολογιστή τους, να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο στο Kindle Reader κ.α. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία Microsoft app store και Amazon Appstore αναμένεται να γίνουν διαθέσιμες όσο πλησιάζει η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 11.

 

Μπορείς να δεις ακόμη