Τα ρετρό ψυγεία είναι must!

by Aggeliki Tsoukana

To ρετρό και το vintage είναι τάσεις οι οποίες επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, δίνοντας μια νότα του “παλαιού και αγαπημένου” και μια “σοφιστικέ” πινελιά σε μια σειρά πραγμάτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Vintage ρούχα έχουν κατακλύσει την αγορά, ρετρό και παλαιού τύπου έπιπλα “εισχωρούν” και κοσμούν τα σπίτια μας, vintage διακοσμητικά στοιχεία “μπερδεύονται” ανάμεσα σε σύγχρονα αντικείμενα διακόσμησης και δημιουργούν την αίσθηση του παλαιού-καινούργιου, προσδίδοντας μια νοσταλγική γοητεία.

Ακόμη και οι πιο εξελιγμένες τεχνολογικά εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, έχουν κάνει μια στροφή στη διαχρονική αισθητική του ρετρό και για τον λόγο αυτό προτείνουν συσκευές με modern-retro διάθεση που θα ανανεώσουν με όμορφο τρόπο τους χώρους του σπιτιού, χωρίς να στερούνται λειτουργικότητας και απόδοσης.

Ειδικά για την κουζίνα, μια σειρά από συσκευές και μικροσυσκευές που διατίθενται στην αγορά μπορούν να αλλάξουν πλήρως την αισθητική της, παραπέμποντας σε εικόνες από το παρελθόν, με μια πιο σύγχρονη ματιά.

Τοστιέρες, φρυγανιέρες, μηχανές καφέ, βραστήρες, αλλά και ψυγεία και πλυντήρια πιάτων είναι κάποια από τα αντικείμενα που με όμορφα χρώματα και μοναδικό σχεδιασμό υπόσχονται να δώσουν μια νέα ταυτότητα στην κουζίνα σου, παρέχοντας βέβαια όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες μιας σύγχρονης συσκευής.

 

 

Το vintage ψυγείο

Το ψυγείο σε γενικές γραμμές είναι από τα αντικείμενα που εκτός από τη βασική λειτουργία τους (συντήρηση τροφίμων) προσφέρουν τη δική τους “προσωπικότητα” σε μια κουζίνα. Πρόκειται για μια αρκετά ογκώδη συσκευή που ως επί το πλείστον είναι εμφανής σε μια κουζίνα, καθώς καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα εντοιχισμένα ψυγεία, τα οποία “κουμπώνουν” πίσω από ντουλάπια και ως εκ τούτου δεν φαίνονται παρά μόνο όταν τα ανοίξεις.

Όσον αφορά τα ρετρό ψυγεία, οι κλασικές γραμμές και τα έντονα χρώματα τα καθιστούν κάτι περισσότερο από λειτουργικά αντικείμενα. Είναι κομμάτια statement, που ενισχύουν τη συνολική αισθητική του χώρου σου.

Εάν θέλεις να επενδύσεις σε ένα ψυγείο που αφενός θα έχει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, αφετέρου θα χρησιμεύει ως διακοσμητικό στοιχείο στην κουζίνα σου τότε δεν έχεις παρά να διαλέξεις ένα με retro διάθεση.

Προτού όμως σου προτείνουμε από τα κορυφαία που έχει να σου προσφέρει ο Κωτσόβολος, ας δούμε κάποια από τα κοινά τους χαρακτηριστικά:

Διαθέτουν καμπύλες, συνήθως έχουν κάποιο έντονο χρώμα και γυαλιστερά φινιρίσματα, και είναι σίγουρα πολύ κομψά! Τα ψυγεία σε στυλ ρετρό είναι γενικά μικρότερα και στενότερα από τα τυπικά ψυγεία, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για μικρότερες κουζίνες. Φυσικά, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ρετρό ψυγείο μεγαλύτερου μεγέθους για να καλύψεις τις ανάγκες σου για αποθήκευση τροφίμων.

 

 

Χρώμα

Εάν είσαι αρκετά τολμηρός και σου αρέσουν τα έντονα στοιχεία στην κουζίνα, τότε ένα ρετρό ψυγείο είναι το κατάλληλο για σένα. Η παλέτα των χρωμάτων που έχεις στη διάθεσή σου για να επιλέξεις είναι ευρεία και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς ποτέ να το κοιτάς. Από ψυχρό τιρκουάζ, έως ζεστό κίτρινο και από το θερμό κόκκινο έως το σκούρο γκρι, η επιλογή είναι καθαρά δική σου, ανάλογα με το γούστο σου και το ύφος που θέλεις να δώσεις στην κουζίνα σου.

 

Χωρητικότητα

Τα ψυγεία σε στυλ ρετρό διατίθενται σε συμπαγή μοντέλα για μικρότερες κουζίνες ενώ υπάρχουν και ψυγεία για σπίτια με μεγαλύτερες απαιτήσεις αποθήκευσης τροφίμων, σε οικογενειακό μέγεθος. Για να βρεις το ιδανικό μέγεθος για το σπίτι σου, λάβε υπόψη τις διαστάσεις της κουζίνας σου, το όριο της πόρτας και τις ανάγκες αποθήκευσης του νοικοκυριού σου.

 

 

Ενεργειακή απόδοση

Μερικά από τα καλύτερα ψυγεία σε ρετρό στυλ είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ενεργειακή απόδοση. Πολλά από αυτά προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις θερμοκρασίας και αξιόπιστη ενεργειακή απόδοση, ώστε να απολαμβάνεις εσύ τα οφέλη του ψυγείου σου χωρίς να παρατηρήσεις μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

 

Άλλα χαρακτηριστικά

Εκτός από την ιδιαίτερη αισθητική, είναι σημαντικό να ελέγξεις τα χαρακτηριστικά που θα προσφέρει στην κουζίνα σου ένα ψυγείο σε στυλ ρετρό. Μερικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που θα αγαπήσεις κι εσύ, είναι η βελτιστοποιημένη κατανομή θερμοκρασίας για τη διασφάλιση της σωστής διατήρησης των ευπαθών προϊόντων, τα ευέλικτα ρυθμιζόμενα ράφια, οι λειτουργίες no frost και πολλά άλλα.

Αφού λοιπόν έχεις μια εικόνα για τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτών των εκλεπτυσμένων ηλεκτρικών συσκευών, ήρθε η ώρα να σου παρουσιάσουμε ορισμένες από τις κορυφαίες επιλογές που μπορείς να κάνεις, από τον Κωτσόβολο.

Ένα brand που έχει συνδέσει το όνομά του με την κομψή πολυτέλεια των ρετρό συσκευών είναι η SMEG. Ένα αληθινό έργο τέχνης είναι το Smeg FAB32RPG5 σε φυστικί χρώμα. Πρόκειται για έναν ψυγειοκαταψύκτη σε στυλ 50 ‘s, με λειτουργίες ολικού No Frost – διπλού συστήματος ψύξης, αυτόματης απόψυξης. Ο μοναδικής αισθητικής ψυγειοκαταψύκτης έχει εσωτερικό φωτισμό και οθόνη LED, δεξιά θέση μεντεσέ, συρτάρια φρούτων και λαχανικών, 2 ρυθμιζόμενα ράφια πόρτας και 1 μπουκαλοθήκη. Στα συν, φυσικά, περιλαμβάνεται το θεσπέσιο χρώμα του που ταιριάζει σε κάθε κουζίνα. Φυσικά η γκάμα χρωμάτων ποικίλλει, όπως και τα μεγέθη και μπορείς να τα δεις όλα εδώ

Εάν πάλι οι ανάγκες του νοικοκυριού σου είναι πιο περιορισμένες, τότε ένα ψυγείο τύπου Morris MRS31240R Retro Red Δίπορτο, με συνολική μικτή χωρητικότητα 246lt, ίσως είναι αυτό που ζητάς. Σχεδιασμένα για όλες τις κουζίνες τα νέα ψυγεία Morris Retro Series ταιριάζουν σε μοντέρνες, κλασικές, industrial και φυσικά vintage κουζίνες.

Προηγμένες συσκευές ψύξης και κατάψυξης με ρετρό πινελιές έχει εντάξει στην γκάμα των επιλογών που προσφέρει και η εταιρεία Liebherr. Ο Liebherr CNbed 5703 Ψυγειοκαταψύκτης χωρητικότητας 371 lt, διαθέτει λειτουργία EasyFresh και NoFrost για φρέσκα τρόφιμα χωρίς ανεπιθύμητο σχηματισμό πάγου. Χάρη στα δύο πλήρως ξεχωριστά κυκλώματα ψύξης, το DuoCooling φροντίζει ώστε να μην πραγματοποιείται ανταλλαγή αέρα μεταξύ ψυγείου και κατάψυξης. Τα τρόφιμα δεν ξηραίνονται και δεν μεταφέρονται οσμές. Επίσης η Liebherr σου επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη! Με τη χρήση ενός SmartDeviceBox, η συσκευή Liebherr μπορεί και συνδέεται στο διαδίκτυο. Το SmartDeviceBox μπορεί να τοποθετηθεί με λίγες κινήσεις και σας προσφέρει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο των ψηφιακών δυνατοτήτων.

Εάν ψάχνεις κάτι ξεχωριστό για τον χώρο της κουζίνας σου, τότε αξίζει να επενδύσεις σε συσκευές με ρετρό πινελιές. Το ψυγείο είναι μια από εκείνες που θα προσδώσει έναν άλλο αέρα στην κουζίνα σου κι εμείς σου προτείνουμε να επιλέξεις ένα έντονο χρώμα που θα σου φτιάχνει τη διάθεση. Για να επιλέξεις το ιδανικό, ενημερώσου από τους ειδικούς του Κωτσόβολου μεταβαίνοντας στο κατάστημα της γειτονιάς σου, ή περιηγήσου στο kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη