Κάθε χρονιά έρχεται με τις δικές της τεχνολογικές τάσεις που σταδιακά καθιερώνονται. Για παράδειγμα, πέρυσι είδαμε ολοένα και περισσότερα smartphones να υιοθετούν αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος ενώ καθιερώνονται σταδιακά και οι οθόνες με λεπτότερα περιθώρια, οι λεγόμενες bezel-less. Ας δούμε ποιες είναι οι τεχνολογικές τάσεις που αναμένονται το 2018.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να καταστεί mainstream. Πολλοί μπορεί όταν ακούνε τεχνητή νοημοσύνη να έχουν στο μυαλό τους σενάρια τύπου «Εξολοθρευτής» και “Westworld”, αλλά προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη έχει αρχίσει να βρίσκεται τριγύρω μας σε πιο απλές περιστάσεις.
Η βασική της χρήση αυτή τη στιγμή είναι αναλύοντας δεδομένα να μπορεί να προβλέψει το επόμενο βήμα. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παροχή εξατομικευμένων προτάσεων ή στα αυτόνομα οχήματα (στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς μετέπειτα).
Εκτός από την καθημερινότητα, η τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύεται και σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα μεσιτικές εταιρείες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνουν κατοικίες που θα ενδιέφεραν τον αγοραστή / ενοικιαστή, ενώ στην ιατρική η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να σαρώσει εκατομμύρια δεδομένα και να βρει χρήσιμους συσχετισμούς, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν σε θεραπείες.
Ταυτόχρονα, τα smartphones έχουν ξεκινήσει να παρέχουν περισσότερες λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, την πρόταση συγκεκριμένων εφαρμογών όταν ο χρήστης ασχολείται με μια συγκεκριμένη διεργασία, την αυτόματη μετάφραση εικόνων (για παράδειγμα ενός μενού που βρίσκεται σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζει) και την καλύτερη λήψη φωτογραφιών.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να γίνει πιο mainstream το 2018 και να ενταχθεί περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Ολοένα και περισσότερες συσκευές θα έρχονται με το κατάλληλο software και hardware για την υποστήριξή της.
Wearables
Οι φορετές συσκευές (ή wearables) δεν είναι καινούριες και η αλήθεια είναι ότι έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και κάποια χρόνια, χρησιμοποιούμενες κυρίως από τους λάτρεις των σπορ. Όμως, το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει το έτος που θα διαδοθούν και σε χρήστες που δεν είναι φανατικοί οπαδοί της τεχνολογίας.
Οι wearable συσκευές που το 2018 θα διεισδύσουν περαιτέρω στη ζωή μας είναι τα έξυπνα ρολόγια (smartwatch), οι οθόνες head-mounted, οι wearable κάμερες (τύπου GoPro), τα ακουστικά Bluetooth, τα activity trackers και τα σπορ ρολόγια. Τα παραπάνω αναμένει η εταιρεία ερευνών Gartner, ενώ κάποιοι σε αυτά προσθέτουν και τα έξυπνα γυαλιά (όπως ήταν τα Google Glasses).
Για το 2018, η υγεία θα αποτελέσει προτεραιότητα για τους κατασκευαστές, τους προγραμματιστές εφαρμογών και τους προμηθευτές αισθητήρων. Όσον αφορά στις παραπάνω συσκευές, πολύ πιθανό κάποια στιγμή (όχι όμως μέσα στο έτος) να δούμε να γίνεται «ένωση» των smartwatches και των activity trackers σε μία συσκευή, καθώς πλέον στο μόνο που διαφέρουν είναι στο μέγεθος της οθόνης.
Internet of Things
Το Internet of Things, το λεγόμενο διαδίκτυο των πραγμάτων θα δει μεγαλύτερη διείσδυση τη χρονιά που διανύουμε. Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data αναμένεται να ξεκινήσει μια εκρηκτική διείσδυση τόσο σε καθημερινές συσκευές όσο και στο χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με την Gartner, μέχρι το 2020, 20 δισεκατομμύρια περίπου «things» θα είναι συνδεδεμένα στο Internet. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το καταναλωτικό IoT θα έχει σημαντική επίπτωση στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος υπολογίζεται ότι θα έχει ο τομέας του λιανικού εμπορίου, ο τομέας της υγείας και ο τομέας της βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη θα έχει μια συσκευή μέτρησης, η οποία θα συνδέεται με το smartphone του, το οποίο θα στέλνει τις πληροφορίες στον γιατρό του.
Επιπλέον, αναμένεται να δούμε όλο και πιο πολλές οικιακές συσκευές να έρχονται με δυνατότητα σύνδεσης με το smartphone, το οποίο μαζί με το tablet θα αποτελέσει τον κύριο τρόπο ελέγχου των συσκευών που συνδέονται στο IoT. Την ίδια στιγμή, και οι ίδιοι οι κατασκευαστές θα δημιουργούν smartphones τα οποία θα μπορούν να κάνουν τη χρήση ευκολότερη και ταχύτερη. Αυξημένη διείσδυση θα επιδείξουν και τα ηχεία καθώς και οι ψηφιακοί βοηθοί τύπου Alexa, Bisby κλπ, οι οποίοι θα ελέγχουν καλύτερα τις συσκευές.
Προηγμένη Ρομποτική
Μια άλλη τάση που αναμένεται να διευρυνθεί το 2018 είναι η χρήση των συστημάτων προηγμένης ρομποτικής, αλλά όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο. Όπως και να έχει όμως, τη μεγαλύτερη αλλαγή θα παρατηρήσουν εργαζόμενοι, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν ρομποτικά συστήματα να τους βοηθήσουν με διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα, σε σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετήσουν τα αντικείμενα στα ράφια.
Έκδηλες είναι οι ανησυχίες, τουλάχιστον σε άλλες χώρες, ότι τα ρομπότ σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους εργαζομένους. Όπως έχει η κατάσταση όμως, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος της ρομποτικής είναι σημαντική, δεν είναι ακόμη τόσο προηγμένη ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους εργαζομένους, τουλάχιστον το 2018. Μπορεί όμως να βελτιώσει την εργασία τους.
Σε γενικότερο πλαίσιο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2018 θ’ αποτελέσει το κρίσιμο σημείο για την ευρεία υιοθέτηση. Θα είναι ένα έτος όπου οι εταιρείες θα αρχίσουν να μελετούν περισσότερο την καινοτομία και το μέλλον.
Αυτόνομα οχήματα
Αναμφισβήτητα μια άλλη τάση που αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018 είναι τα αυτόνομα οχήματα. Αυτό φάνηκε και στη CES 2018, όπου όλες οι εταιρείες επέδειξαν το δικό τους σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία όμως που υπάρχει, πλήρως αυτόνομα οχήματα δεν αναμένεται να δούμε σε δημόσιους δρόμους το 2018 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα.
Όμως, θα δούμε οχήματα με προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός θα μπορεί να μένει πιο άνετα στη λωρίδα του και να διατηρεί με ευκολία μια απόσταση ασφαλείας.
Οι πιο πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να φέρουν πλήρως αυτόνομα οχήματα στην αγορά μέχρι το 2021, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να διαφέρει καθώς δεν αρκεί από μόνο του το σύστημα αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές.
Ηλεκτρικά οχήματα
Τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν τη μία «κούρσα» την οποία οι κατασκευάστριες αυτοκινήτων θέλουν να κερδίσουν. Υπάρχει όμως κι άλλη μια κούρσα που οι κατασκευαστές προσπαθούν να κερδίσουν, αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτά είναι πιο εύκολο να τα δούμε κάποια στιγμή στη χώρα μας.
Όπως και να έχει, με τις χώρες να δεσμεύονται η μία μετά την άλλη να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, είναι λογικό οι κατασκευαστές να θέλουν να βγάλουν γρήγορα στην παραγωγή ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μη χάσουν τη θέση τους στην αγορά. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δείχνει υψηλότερα επίπεδα υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και στις ΗΠΑ υπήρξε αύξηση 17% σύμφωνα με την Kelley Blue Book. Αυτό που όμως έχει σημασία στην εν λόγω τάση είναι ότι δεν υποκινείται από τους ίδιους τους οδηγούς, αλλά από τις κυβερνήσεις, οπότε είναι μια τάση που σίγουρα θα γνωρίσει άνθιση.
Ride sharing
Μια άλλη υπηρεσία που γνωρίζει άνθιση και στη χώρα μας είναι αυτή του διαμοιρασμού οχημάτων (ride sharing) με υπηρεσίες τύπου Uber και Lyft. Στην Ελλάδα βέβαια, οι υπηρεσίες ride-sharing έχουν πιο πολύ την έννοια ενός πιο οικονομικού ταξί που καλείς μέσω εφαρμογής.
Στις ΗΠΑ όμως, οι εν λόγω υπηρεσίες γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη, ενώ φαίνεται ότι και οι Millennials τις προτιμούν έναντι της ιδιοκτησίας του δικού τους οχήματος. Όμως, οι εταιρείες πίσω από αυτές τις υπηρεσίες έχουν στο μυαλό τους τα αυτόνομα οχήματα. Σε ένα πιο μακρινό μέλλον, αναμένουν τον επιβάτη να καλεί ένα αυτόνομο όχημα/ταξί που θα τον μεταφέρει στον προορισμό του.
Drones
Η χρήση των drones ως gadget έχει ήδη αρχίσει να κάνει ήδη τα βήματά της και σε εμάς. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν τα λιλιπούτεια μη επανδρωμένα οχήματα για να τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί, ιδιαίτερη άνθιση όμως αναμένεται να γνωρίσει και η χρήση των drone για παραδόσεις (όχι στη χώρα μας).
Αρκετές εταιρείες πειραματίζονται με τη χρήση drones για παραδόσεις φαρμάκων, αγορών αλλά και πίτσας. Στα τέλη του 2016, ένα ζευγάρι από τη Νέα Ζηλανδία ήταν το πρώτο που έλαβε την ιπτάμενη πίτσα του από τη Domino’s. Η χρήση των drones για παραδόσεις φαίνεται μια τάση που δεν είναι πρόσκαιρη και σταδιακά θα καθιερωθεί καθώς τα drones έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν γρηγορότερα σε απομακρυσμένες περιοχές.
Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα
Περαιτέρω διείσδυση αναμένεται να σημειώσουν το 2018 η εικονική (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR).
Η εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality) φάνηκε να μεταφέρεται στο παρασκήνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά από πέρυσι φαίνεται ότι ξαναβρίσκεται στο προσκήνιο. Ο λόγος, τα VR headsets, τα οποία ενθουσιάζουν τους gamers και όχι μόνο. Πλέον η τιμή τους είναι προσιτή ακόμη και για τον μέσο καταναλωτή. Στη CES 2018 πολλές εταιρείες επέδειξαν τα VR headset τους, αλλά και κάμερες VR 180, ενώ παρουσιάστηκε και ακόμη μια λύση wireless VR.
Από την άλλη, η επαυξημένη πραγματικότητα άρχισε να γίνεται mainstream με το Pokémon Go, αλλά έχει αποκτήσει ήδη πάρα πολλές χρήσεις. Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό (όπως το headset) παρά μόνο ένα smartphone με κάμερα, οπότε είναι πιο εύκολη. Κι ενώ αρχικά είχε απήχηση στους gamers, ολοένα και περισσότερες εταιρείες λιανικής έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν. Σύντομα οι χρήστες θα μπορούν να δοκιμάζουν ρούχα από απόσταση καθώς και καλλυντικά. Πρόσφατα είδαμε τη Samsung να παρουσιάζει το Samsung Galaxy S9 χρησιμοποιώντας AR.
Βλέπουμε ότι αρκετές από τις τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να επιδείξουν άνθιση το 2018 συγκλίνουν. Για παράδειγμα, τα αυτόνομα οχήματα για να λειτουργήσουν απαιτούν IoT, ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το ride sharing έχει τη βάση του στην καθιέρωση των αυτόνομων οχημάτων. Από την άλλη, τα smartphones φαίνεται να αποτελούν συσκευές όπου AI, IoT και VR συγκλίνουν. Ένα είναι σίγουρο: το 2018 έχει μπει δυναμικά (όπως φάνηκε σε σχετικές εκθέσεις τεχνολογίας) και θα αποτελέσει μια καταλυτική χρονιά για την τεχνολογία, ενώ το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον.