Τα Windows 11 έρχονται βελτιστοποιημένα!

by Aggeliki Tsoukana

 

Tα επερχόμενα Windows 11,  θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος του έτους!

Σίγουρα, η ανακοίνωση ενός νέου λειτουργικού συστήματος έχει ενδιαφέρον και αφορά μία μεγάλη μερίδα χρηστών που εδώ και χρόνια αξιοποιούν το δημοφιλές σύστημα της Microsoft. Άλλωστε, η τωρινή έκδοση (με τον αριθμό 10) έχει αφήσει καλές εντυπώσεις και έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη και εύχρηστη, αλλά θα σταματήσει να υποστηρίζεται από το φθινόπωρο του 2025 και μετά.

Συνεπώς, ο πήχης είναι ψηλά, ειδικά σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό (MacOS και Linux), ενώ το νέο λειτουργικό θα πρέπει να καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες μέχρι την επόμενη δεκαετία και να προσφέρει πολλές αναβαθμίσεις και βελτιστοποιημένη λειτουργικότητα!

 

 

Τα νέα… «Παράθυρα» για μία ακόμα καλύτερη εμπειρία χρήσης

Φαίνεται ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον των Windows 11 θα είναι βασισμένες στα Windows 10X, δηλαδή στην έκδοση των Windows που τελικά δεν θα κυκλοφορήσει (για συστήματα ARM ή/και με αναδιπλούμενες οθόνες). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο απλά σε μενού και χρήση, αφού τα 10X θα χρησιμοποιούνταν σε φορητές και υβριδικές συσκευές. Βέβαια, ταυτόχρονα θα υπάρχουν αλλαγές στο interface (χρώματα, μενού, φόντο, ήχους έναρξης, μπάρες κτλ) με σκοπό το look and feel να είναι πιο φρέσκο και δυναμικό.

Έτσι, η μπάρα εργασίας θα είναι πιο λιτή με τα εικονίδια των αγαπημένων εφαρμογών του χρήστη στο κέντρο της. Τα Live Tiles μάλλον είναι παρελθόν, ενώ υπάρχουν βελτιώσεις στην αναζήτηση και στα μενού. Επίσης, η διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού ή αναβάθμισης σε παλιότερο μηχάνημα γίνεται πιο κατανοητή και επεξηγηματική ώστε να μην δυσκολεύει ακόμα και αρχάριους χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για την εγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών.

Παράλληλα, αλλάζει προς το καλύτερο και η λειτουργία ελαχιστοποίησης/μεγιστοποίησης των παραθύρων, με περισσότερες επιλογές, επιτρέποντας σας και δυνατότητα τοποθέτησης σε διαφορετική διάταξη. Φυσικά, όλη η σχεδίαση έχει ως στόχο να μην «κουράζει» το ανθρώπινο μάτι, για αυτό και τα χρώματα είναι προσεκτικά επιλεγμένα και οι γωνίες των παραθύρων στρογγυλεμένες.

Επιπρόσθετα, τα Windows 11 συνεργάζονται άψογα με την κονσόλα XBOX και όλες τις υπηρεσίες της και ειδικά το XBOX Game Pass, XBOX Store αλλά και τις social λειτουργίες του XBOX Network. Για αυτό και διατηρεί την XBOX Game Bar και το Windows Game Mode.

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται το Store να έχει αναβαθμιστεί αν και εδώ και καιρό η Microsoft διαδίδει φήμες για ριζική ανασχεδίασή του. Ακόμα, το Control Panel φαίνεται να μην αλλάζει καθόλου από την έκδοση των Windows 10.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα γνωρίζουμε περισσότερα για νέα Windows 11 μετά την επίσημη παρουσίαση, η οποία θα γίνει στις 24 Ιουνίου και ώρα 18:00. Ειδικότερα, η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα της Microsoft με ελληνικούς υποτίτλους.

Μπορείς να δεις ακόμη