18 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τι σημαίνει όμως βιώσιμη Γαστρονομία και πότε απέκτησε παγκόσμια ημέρα;

Η γαστρονομία για κάποιους είναι συνώνυμη με την τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στη διατροφική παράδοση, τα προϊόντα και τις συνταγές ενός τόπου, μιας χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιοχής . Η βιώσιμη γαστρονομία τώρα, συνδέεται με την ιδέα της αειφορίας. Και τι σημαίνει αυτό; Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, και γενικότερα, τόσο η παραγωγή της τροφής όσο και η προετοιμασία της να γίνονται με τρόπο που δεν θα σημειώνεται άσκοπη σπατάλη των φυσικών μας πόρων, ώστε να μπορεί η όλη διαδικασία να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμια για το περιβάλλον ή την υγεία μας.

 

 

Πώς, πότε και γιατί η Βιώσιμη Γαστρονομία απέκτησε Παγκόσμια Ημέρα

  • Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η 18η Ιουνίου έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας.
  • Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Στόχος της βιώσιμης γαστρονομίας είναι να συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στην αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος, των πολιτιστικών αξιών, της κληρονομιάς και της πολυμορφίας.

 

 

5  πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

  1. Να προτιμάμε τα εποχικά προϊόντα του δικού μας τόπου, αποφεύγοντας τα προϊόντα εισαγωγής που χρειάστηκε να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην πόλη μας.
  2. Να ψωνίζουμε και να μαγειρεύουμε όση τροφή χρειαζόμαστε πραγματικά ώστε να μην αναγκαζόμαστε μετά να πετάμε στα σκουπίδια το περίσσευμα που έληξε ή χάλασε.
  3. Να φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε έξυπνα και να δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στο φαγητό που περισσεύει από το τραπέζι μας.
  4. Να εξοπλίσουμε το σπίτι μας ενεργειακά με σύγχρονες μορφές ενέργειας ώστε να συμβάλουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον.
  5. Να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια, τις ηλεκτρικές συσκευές, τις μπαταρίες μας, κλπ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη