The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – Το νέο έπος της Nintendo

by Zikou Stella

To The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων και οι κριτικές που απέσπασε από όλα τα “δημοσιογραφικά μέσα” σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το λιγότερο διθυραμβικές. Είναι η κυκλοφορία του 2023 με τις υψηλότερες βαθμολογίες και η ποιότητά του βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που καθιστά must την επίσκεψη σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος για να αγοράσεις το παιχνίδι ή μαζί με μια κονσόλα Nintendo Switch.

 

 

Σενάριο

Τα γεγονότα ξεκινάνε αμέσως μετά από αυτά του The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Καλό θα είναι να έχεις ασχοληθεί με τον τίτλο αυτό, που κυκλοφόρησε το 2017, όχι όμως απαραίτητο, μιας και η ομάδα ανάπτυξης έχει δομήσει το σενάριο με τέτοιο τρόπο και έχει προσθέσει όλες τις απαραίτητες αναφορές στο παρελθόν, προκειμένου να έχεις πλήρη ενημέρωση για τα όσα έχουν προηγηθεί.

Μετά την επικράτηση επί του Ganon με τη βοήθεια των Divine Beasts, ο Link και η Zelda κατακλύζονται από την περιέργεια να εξερευνήσουν τα υπόγεια του κάστρου της Hyrule και αρχίζουν να κατηφορίζουν τα σκαλοπάτια, ανακαλύπτοντας περιοχές που δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν. Δυστυχώς, η χαρά ότι τα βάσανά τους τελείωσαν δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σκοτεινή οντότητα και θα γίνουν μάρτυρες ενός “αποκαλυπτικού” γεγονότος. Η μοίρα θα χωρίσει ξανά τον ήρωα και την πριγκίπισσα. Αποστολή του Link θα είναι να τη βρει, μια αναζήτηση που μόνο εύκολη δεν θα είναι.

 

 

Gameplay

To “αποκαλυπτικό” γεγονός που προαναφέρθηκε ήταν τόσο ισχυρό, ώστε άλλαξε η μορφολογία του χάρτη της Hyrule. Γνώριμες περιοχές μετατράπηκαν σε άγνωστα τοπία. Το φαινόμενο ονομάστηκε από τους κατοίκους, Upheaval. Τεράστιες νησίδες εμφανίστηκαν στον ουρανό και μεγάλα χάσματα άνοιξαν στο έδαφος. Αυτή τη φορά η δράση εκτυλίσσεται σε ουρανό, γη αλλά και σε ένα τεράστιο κόσμο που υπάρχει κάτω από αυτή. Ο συνολικός χάρτης είναι τεράστιος και δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν πως το μέγεθός του είναι τριπλάσιο συγκριτικά με αυτό του Breath of the Wild.

Αργά ή γρήγορα, ο Link θα συνέλθει και θα συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται σε μια ουράνια νησίδα. Το τοπίο του είναι παντελώς άγνωστο, όμως πολύ γρήγορα θα βρεθεί κοντά του ένα avatar, που θα του συστηθεί ως το πνεύμα του Rauru. Η φωνή της Zelda θα τον οδηγήσει στο γνωστό Temple of Time, όμως ο πρωταγωνιστής δεν θα μπορέσει να ανοίξει την πύλη γιατί του λείπουν μια σειρά από νέες ικανότητες. Για να τις αποκτήσει θα πρέπει να επισκεφτεί μια σειρά από Shrines, η λογική και η δομή των οποίων έχει αλλάξει συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι. Για να επιτύχει στο πρώτο μέρος της αποστολής του θα έρθει σε επαφή και θα εξοικειωθεί με την τεχνολογία του αρχαίου λαού των Zonai. Θα δημιουργήσει μια σειρά από κατασκευές που θα διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις του και θα προσθέσουν μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στο gameplay.

Το πρώτο μέρος της περιπέτειας, η εισαγωγή αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, θα σου πάρει το λιγότερο 6 – 7 ώρες και θα σου προτείναμε αν μπορείς να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο να το κάνεις, μιας και θα μάθεις πολλά χρήσιμα πράγματα, που κυριολεκτικά θα σου λύσουν τα χέρια στη συνέχεια. Ολοκληρώνοντας, θα κάνεις μια τεράστια βουτιά και θα βρεθείς στη γη της Hyrule, σημείο εκκίνησης του μεγαλύτερου ως τώρα κεφαλαίου της ύπαρξης του ιστορικού βασιλείου. Όλοι μιλάνε για το Uheaval και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είδαν πρόσφατα τη Zelda. Όμως είναι αυτή η πραγματική αλήθεια για την πριγκίπισσα;

 

 

Εξερεύνηση

Θα ταξιδέψεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η δημιουργία συμμάχων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει ο Link. Το πως θα μετακινηθείς, είτε με τα πόδια, είτε καβάλα σε άλογο, είτε δημιουργώντας κάποιο αυτοσχέδιο όχημα χρησιμοποιώντας τα εξαρτήματα των Zonai που υπάρχουν σε σχετική αφθονία, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Δεν λείπει η λειτουργία fast travel ανάμεσα σε διαφορετικά Shrines ή Skyview Towers (τα προηγουμένως γνωστά ως Sheikah Tower), άρα δεν θα επαναλάβεις άσκοπα τεράστιες διαδρομές. Στην πρώτη περίπτωση που διαλέξεις την πεζοπορία, τα “ταξίδια” σου θα διαρκούν περισσότερο, όμως θα έχεις την ευελιξία να εξερευνάς το τοπίο με την απόλυτη ησυχία σου. Το τοπίο είναι γεμάτο τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ζώα και πουλιά για να κυνηγήσεις και ψάρια για να πιάσεις σε λίμνες και ποτάμια. Συνδυάζοντας απλά υλικά θα μπορέσεις να φτιάξεις θρεπτικά γεύματα που θα σε βοηθήσουν να αναπληρώσεις τις δυνάμεις που μπορεί να έχασες κατά τη διάρκεια μιας μάχης ή λόγω της πτώσης από μεγάλο ύψος. Συχνά πυκνά, ιδιαίτερα σε στάβλους θα βρεις “υπαίθρια” σκεύη μαγειρικής και αρκεί να ρίξεις μέσα τα υλικά της αρεσκείας σου για να παρασκευάσεις το πιάτο που τραβάει η όρεξή σου. Κάποια υλικά έχουν έξτρα ιδιότητες, όπως το ότι προσφέρουν προστασία από το υπερβολικό κρύο, τη ζέστη, τον ηλεκτρισμό και πολλά άλλα, οπότε θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις σε “ειδικές καταστάσεις”, συχνό φαινόμενο στο Tears of the Kingdom. Παρόμοιες ιδιότητες προσφέρουν τα ελιξίρια, για τα οποία θα χρειαστείς βατράχια, πεταλούδες, σαύρες και κομμάτια από τα τέρατα που εξολοθρεύεις. Το καλό είναι πως δεν θα βαδίσεις στα τυφλά σε καμία περίπτωση και υπάρχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες οι πληροφορίες για κάθε υλικό που κουβαλάς.

 

 

Μάχες και όπλα

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του gameplay είναι οι μάχες. Το παιχνίδι προχωράει, εσύ επισκέπτεσαι Shrines, τα ολοκληρώνεις για να κερδίσεις Spirit Orbs, τα ανταλλάζεις για να αποκτήσεις περισσότερες καρδιές ενέργειας ή να αυξήσεις την αντοχή σου και ταυτόχρονα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας των αντιπάλων. Οι αναμετρήσεις με τα διάφορα είδη τεράτων θα είναι συναρπαστικές και ανάλογα τον εκάστοτε εξοπλισμό σου θα χαράξεις μια σειρά από διαφορετικές στρατηγικές. Ακόμα και τα εξαρτήματα των Zonai θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις, είτε για επιθετικούς, είτε για αμυντικούς σκοπούς. Στο τέλος, όλο και κάποιο νέο όπλο θα προσθέσεις στη συλλογή σου. Μιλώντας για όπλα, το ταβάνι αυτών που θα σου επιτραπεί να δημιουργήσεις είναι μόνο τα όρια της φαντασίας σου. Οι διαθέσιμοι συνδυασμοί που ανοίγονται με την ικανότητα Fuse θα σε εξοπλίσουν κατάλληλα για κάθε περίπτωση. Ξεκινώντας από ένα απλό κλαδί δέντρου, αν το συνδυάσεις με ένα διαμάντι, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πανίσχυρο όπλο, υψηλής αντοχής. Την ώρα που είσαι έτοιμος να εκτοξεύσεις ένα βέλος, μπορείς να τοποθετήσεις στο άκρο του ένα bomb flower και να προξενήσεις τον πανικό. Μια ασπίδα μπορείς να τη συνδυάσεις με μια τουρμπίνα και να απωθείς όλους τους μικρόσωμους εχθρούς που έρχονται κατά πάνω σου. Η διαδικασία εξέλιξης των όπλων είναι προαιρετική αλλά συνεχής, καθώς αργά ή γρήγορα επέρχεται η φθορά λόγω χρήσης, με τη σχετική ειδοποίηση να δίνεται λίγο πριν ένα όπλο διαλυθεί.

 

 

Δευτερεύουσες αποστολές

Εκτός από το κυρίως campaign, υπάρχουν δεκάδες δευτερεύουσες αποστολές, που θα σου αναθέσουν οι NPSs με τους οποίους θα αλληλοεπιδράσεις και ανανεώνουν διαρκώς το ενδιαφέρον για το παιχνίδι. Τόσο πολύ που μπορεί να παρεκκλίνεις από τον κυρίως στόχο για πολλές ημέρες, απλά αναζητώντας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι δευτερεύουσες αποστολές συνδυάζονται με εξερεύνηση. Είναι εκπληκτικό το πόσα χρήσιμα πράγματα μπορεί να μάθει και να αποκτήσει κάποιος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Nintendo σε παρακινεί να τα αναζητήσεις. Σπηλιές που κρύβουν θησαυρούς, πηγάδια γεμάτα μυστικά, δράκοι που πετάνε στον ουρανό, η γνωστή Yiga Clan και πολλά άλλα, θα προσθέσουν στο ρολόι του gameplay εκατοντάδες ώρες και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ένα σημείο που θα πεις, βαρέθηκα δεν πάει άλλο. Εκτός από τα “συνηθισμένα” το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοσιογραφική έρευνα, με μια εφημερίδα να ψάχνει τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση της Zelda. Επίσης, οι φυσικές καταστροφές λόγω του Upheaval έδωσαν αφορμή σε μια κατασκευαστική εταιρεία να απλωθεί σε όλη τη Hyrule, διεκδικώντας θέση στην τσέπη απεγνωσμένων κατοίκων που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται ερείπια μέσα σε λίγες στιγμές.

 

 

Τεχνικός τομέας

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom έχει περάσει από εξονυχιστικές δοκιμές. Αυτός είναι ο λόγος που τεχνικά δεν θα σε προβληματίσει ούτε στο ελάχιστο. Πολλά διαφορετικά συστήματα λειτουργούν άψογα μεταξύ τους, δείγμα της αποφασιστικότητας της Nintendo να προσφέρει ένα παιχνίδι που δεν θα σου χαρίσει αχρείαστους πονοκεφάλους και θα σου επιτρέψει να αφοσιωθείς απρόσκοπτα στη δράση. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά, είτε επιλέξεις να παίξεις με την κονσόλα στο dock, είτε εκτός από αυτό. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια, συνθέτοντας έναν κόσμο που σφύζει από ζωντάνια σε κάθε του άκρη. Η μουσική είναι εξαιρετική, όπως άλλωστε θα περίμενες από κάθε παιχνίδι της ιαπωνικής εταιρείας, με το ύφος της να ταιριάζει με τη σοβαρότητα κάθε περίστασης. Το δε μοντέλο χειρισμού, άψογο, μελετημένο για να μη σου δημιουργήσει δυσκολίες και η απόκριση στις εντολές χειρισμού είναι άμεση.

Η απορία είναι εύλογη, αλλά πολύ εύκολη και η απάντηση. Ναι, ακόμα και 6,5 χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το Nintendo Switch είναι μια κονσόλα που καλύπτει πλήρως όλες σου τις απαιτήσεις για gaming.

 

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom είναι μαζί με το Super Mario Odyssey ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί για το Nintendo Switch από άποψη εφευρετικότητας. Ο κόσμος του είναι γεμάτος μυστικά και όσο ψάχνεις τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις. Τον ρυθμό τον καθορίζεις εσύ. Είναι σίγουρο ότι θα σου κρατήσει συντροφιά για εκατοντάδες ώρες και θα εντυπωσιαστείς με τον μοναδικό σχεδιασμό του, που επιτρέπει την προσέγγιση κάθε κατάστασης με πολλαπλούς, το ίδιο αποτελεσματικούς τρόπους. Η αρχική αίσθηση, που παραμένει ως το τέλος, είναι του στυλ: “Αν δεν είναι αυτό το Game of the Year, τότε ποιό;”.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη