Τι είναι η φριτέζα αέρα και γιατί μπορεί να σε ενδιαφέρει

by Zikou Stella

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συσκευές για κάθε σπίτι είναι η φριτέζα αέρα ή αλλιώς Air Fryer. Ως προϊόντα άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα τελευταία δέκα χρόνια και αν και είναι μια υποκατηγορία της γενικής ομάδας των συσκευών που αποκαλούμε φριτέζες, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν περισσότερο με μικρούς φούρνους με αφαιρούμενο κάδο (οι οποίοι μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα μιας και δεν πιάνουν μεγάλο χώρο), παρά με τις παλιού τύπου φριτέζες για τηγανητές πατάτες που βλέπει κανείς συχνά σε μαγαζιά εστίασης!

 

Πώς λειτουργεί;

Όπως λέει και το όνομά τους, με (ζεστό) αέρα. Ειδικότερα, αυτές οι φριτέζες έχουν συνήθως στην κορυφή τους ένα θερμαντικό σώμα που ακτινοβολεί θερμότητα. Αυτή ακριβώς η θερμότητα διαχέεται και μετατρέπεται σε ένα θερμό ρεύμα με τη βοήθεια ενός ή περισσότερων ανεμιστήρων, χωρίς να διαφεύγει στο περιβάλλον (η συσκευή είναι συμπαγής και μονωμένη). Έτσι, το τρόφιμο θερμαίνεται από όλες τις πλευρές και τελικά μαγειρεύεται παίρνοντας αυτή την τραγανή υφή που μοιάζει με την κλασική υφή που αποκτά καθετί που καίγεται και αφυδατώνεται μέσα σε καυτό λάδι.

Για να καταλάβεις καλύτερα το είδος της συσκευής, μπορείς να τσεκάρεις ένα κλασικό, mid range και value for money μοντέλο του είδους, το Rohnson Air Fryer R-2823.

 

Είναι όντως το φαγητό από φριτέζα αέρος υγιεινό;

Σαφώς και είναι. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι μερικές φριτέζες αέρος μπορεί να χρειαστούν ελάχιστο λάδι (κυριολεκτικά μια κουταλιά) ή εσύ να αποφασίσεις να βάλεις ελάχιστο λάδι πάνω στο φαγητό πριν το μαγείρεμα για να βελτιώσεις την υφή του. Όμως, ακόμα και έτσι είναι πιο υγιεινό από τις εναλλακτικές, αλλά και τις κλασικές φριτέζες.

 

Τι μπορείς να μαγειρέψεις σε μία φριτέζα αέρος;

Ουσιαστικά μπορείς να μαγειρέψεις οτιδήποτε θα δοκίμαζες να βάλεις σε έναν κλασικό φούρνο. Δηλαδή, πατάτες, κρέας, ψάρι, λαχανικά, ακόμα και τυροπιτάκια!
Μπορείς και να ζεστάνεις φαγητό! Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον άπειρες ιδέες και συνταγές online, στις οποίες μπορείς να βασιστείς και να πάρεις ιδέες! Και αφού αναφερθήκαμε στο διαδίκτυο, μερικά Air Fryers υποστηρίζουν και ασύρματη σύνδεση για απομακρυσμένο έλεγχο και άμεση ενημέρωση. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε την έξυπνη φριτέζα (λόγω του Wi-Fi) Philips HD9255/90.

 

 

Πλεονεκτήματα από τη χρήση μιας φριτέζας αέρος

Πέρα από την υγιεινή διατροφή (άρα και τη μηδενική ή μηδαμινή χρήση λαδιού και το ότι δεν υπάρχουν πλέον οι πιθανοί κίνδυνοι από καμένο λάδι), κερδίζεις στην κατανάλωση ενέργειας και τους χρόνους ψησίματος. Επιπρόσθετα, καθαρίζονται και μεταφέρονται εύκολα, ενώ η αυτοματοποίηση και οι παραπάνω επιλογές σου δίνουν πλήρη έλεγχο. Παράλληλα, είναι ανθεκτικές στον χρόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά τρόφιμα.

Τέλος, κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη ως προς τη χωρητικότητα του κάδου, για να επιλέξεις όποιο σε εξυπηρετεί καλύτερα. Τα μεγαλύτερα μοντέλα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας καθώς μπορούν να χωρέσουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, από ολόκληρο κοτόπουλο με πατάτες ως ένα μεγάλο ψάρι, όπως η φριτέζα ατμού First Austria FA-5053-5.

Γενικά, πέρα του ότι οι φριτέζες αέρα είναι χρήσιμες, πλέον μπορείς να διαλέξεις από μία μεγάλη ποικιλία συσκευών με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σου. Για παράδειγμα, η Instant Pot Vortex Mini 4 In 1 είναι ιδανική για δημιουργία γρήγορων σνακ και προσφέρει «καλούδια» όπως ειδοποίηση για ομοιόμορφο μαγείρεμα (αποκλειστικά στον Κωτσόβολο). Ύστερα, οι περισσότερες συσκευές του είδους διαθέτουν φίλτρα κατά των οσμών, ενώ νέα τάση είναι ο συνδυασμός ή η ενσωμάτωση grill ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.

Μπορείς να δεις ακόμη