Τι επιφυλάσσει η ενοποίηση των εφαρμογών Messenger, Instagram και WhatsApp

 

Η επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων του Facebook ανακοίνωσε επισήμως την ενοποίηση των δημοφιλών εφαρμογών Messenger, Instagram και WhatsApp. Μάλιστα, αυτό θα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα ανάμεσα στις 3 διαφορετικές υπηρεσίες με end-to-end κρυπτογράφηση. Ο σκοπός είναι να στέλνεις το μήνυμα από οποιαδήποτε υπηρεσία του Facebook χρησιμοποιείς και να φτάνει στον παραλήπτη που θες, αλλά στην υπηρεσία που χρησιμοποιεί εκείνος. Η κίνηση αυτή αν και εντυπωσιακή ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το είχε υπαινιχθεί και ο Mark Zuckerberg στο παρελθόν, θέτοντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία το 2020.

 

Η αξία του end-to-end encryption

Το E2EE είναι ένα σύστημα επικοινωνίας και επιτρέπει στους χρήστες που ανταλλάσσουν μηνύματα να τα διαβάζουν ή να τα τροποποιούν μόνο οι ίδιοι. Δηλαδή προσφέρει επιπλέον ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών κλειδιών κρυπτογράφησης που κατέχουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι συνομιλητές. Θεωρητικά δεν επιτρέπει με οποιαδήποτε τρόπο τη «συνακρόαση» ή υποκλοπή ακόμα και από τον internet provider που χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος.

 

 

Βελτιωμένες λειτουργίες του Messenger

Στα θετικά αυτής της είδησης περιλαμβάνεται η περαιτέρω αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Messenger. Ήδη τον τελευταίο καιρό γίνονται αλλαγές κυρίως σε επίπεδο εικόνας και interface. Πλέον όμως έχει στόχο να γίνει πιο γρήγορο και ελαφρύ. Για την ακρίβεια να προσφέρει τις ίδιες λειτουργίες σε ένα πολύ ελαφρύ πακέτο (με μέγεθος μόλις 30MB) και να μπορεί να εκκινήσει το πολύ σε 2 δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί και μία native desktop έκδοση (όχι port) για συστήματα με Windows ή MacOS (στην ίδια λογική ανταγωνιστικών προγραμμάτων όπως το Viber). Η έκδοση αυτή θα γίνει διαθέσιμη κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2019. Επιπρόσθετα, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία βιντεοκλήσης. Θα μπορείς να παρακολουθείς και βιντεάκια παρέα με άλλους φίλους σου, ενώ στο Messenger θα εμφανιστεί και μία νέα καρτέλα με το όνομα Friends. Εκεί θα προβάλλονται αναρτήσεις των φίλων σου με το υλικό φυσικά να προέρχεται από όλες τις πλατφόρμες που ανήκουν στο Facebook.

Ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται πως υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Το Facebook μετά την συνένωση των τριών apps γίνεται μία ακόμα μεγαλύτερη βάση δεδομένων με πολύ ιδιαίτερες και ιδιωτικές πληροφορίες. Αυτό ίσως έχει κινήσει υποψίες σε κάποιους χρήστες οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρήσης υλικού με μη νόμιμο ή ηθικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί το Facebook έχει ένα κακό προηγούμενο σκανδάλων και μη ορθής διαχείρισης τέτοιων στοιχείων.

Κάποιοι ανησυχούν για την πιθανή αναβαθμισμένη συνεργασία με Κράτη και Υπηρεσίες Ασφάλειας αφού γίνεται πιο εύκολη και πιο ελκυστική η δυνατότητα συνεργασίας υπό κάποιο νομικό πλαίσιο.

Τέλος, η ενοποίηση θα συνδέσει τους λογαριασμούς των χρηστών μέσω των μοναδικών αναγνωριστικών τους. Θα αφαιρέσει την όποια ανωνυμία απολάμβαναν κάποιοι ή την διαφορετική χρήση που είχαν επιλέξει ανάλογα με το μέσο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη