Τι πρέπει να έχεις μαζί σου σε κάθε ταξίδι!

by K Admin

 

Είναι γεγονός ότι ένα ταξίδι είναι πάντα καλοδεχούμενο, ιδιαιτέρως όταν είναι αναψυχής. Όπως και να ‘χει όμως, είτε ταξιδεύεις μόνος σου, είτε με παρέα, πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Ιδιαίτερα όταν ταξιδεύεις μόνος σου, η αντιμετώπιση των απροόπτων καθίσταται πιο «μπελαλίδικη» υπόθεση καθώς θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις για φορτιστή, ή οδοντόκρεμα για παράδειγμα.

 

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, θα έχεις πάντα μαζί σου τα απαραίτητα.

 

Είδος αποσκευής

 

Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, οι βασικές αποσκευές είναι μια χειραποσκευή (συνήθως μέχρι 7 κιλά) και μια αποσκευή βάρους μέχρι 20 κιλά, την οποία θα παραλάβεις φτάνοντας στον προορισμό σου. Αν δεν σκοπεύεις να μείνεις πολλές μέρες εκεί που πας, φρόντισε να έχεις το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων αντικειμένων σου στη χειραποσκευή, για την (ολοένα και πιο σπάνια ευτυχώς) περίπτωση που η αποσκευή σου χαθεί.

 

Μπορεί, βέβαια, σε μια δυο μέρες απ’ την άφιξή σου στον τόπο προορισμού η αποσκευή σου να βρεθεί, αλλά σ’ αυτό το διάστημα εσύ θα έχεις στερηθεί τα απαραίτητα πράγματά σου. Ξέροντας ότι τα είχες πάρει, δεν θα σου «πηγαίνει η καρδιά» ν’ αγοράσεις καινούρια. Για το λόγο αυτό καλύτερα να ταξιδεύεις έχοντας στη χειραποσκευή σου τα μέγιστα κιλά, παρά να τα έχεις στην αποσκευή και να ρισκάρεις κάτι να πάει στραβά.

 

Για χειραποσκευή, μπορείς να πάρεις είτε κάποια τσάντα πλάτης, είτε μια μικρή τσάντα με ροδάκια (τρόλεϊ). Και οι δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Για παράδειγμα, η τσάντα με τα ροδάκια χωράει ακριβώς στο κουτί που μετράνε τις χειραποσκευές, μπορεί να τοποθετηθεί άνετα κάτω απ’ το κάθισμα του αεροπλάνου και είναι ανθεκτική. Όμως αν χρειαστεί να περπατήσεις σε πέτρες, χώμα ή ν’ ανέβεις σκαλιά, η μεταφορά της δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

 

Απ’ την άλλη, η τσάντα ώμου δε μετακινείται με τόση ευκολία, όμως μπορείς να τοποθετήσεις το laptop σου με ασφάλεια (πολλές έχουν ειδική θήκη) και σίγουρα σε σκαλιά, ή σε δρόμο με χώμα και πέτρες είναι πιο εύκολη η μεταφορά της. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο η μικρή βαλίτσα με τα ροδάκια και θα πρέπει να τη στριμώξεις για να χωρέσει στις άλλες χειραποσκευές. Επίσης οι διαστάσεις της μπορεί να ξεπερνούν τις ενδεδειγμένες.

 

Δεδομένου όμως ότι η χειραποσκευή δε μπορεί να είναι πάνω από 7-8 κιλά, αν δεν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη μέση σου προτίμησε για χειραποσκευή μια τσάντα ώμου. Στον Κωτσόβολο μπορείς να βρεις τσάντες ώμου για το φορητό σου υπολογιστή, οι οποίες χωράνε κι όλα τα άλλα απαραίτητα που θέλεις να πάρεις μαζί σου. Επιπλέον, αν ταξιδεύεις με χειραποσκευή και με κανονική αποσκευή, σίγουρα δεν θα σε βολεύει να έχεις δύο βαλίτσες με ροδάκια. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες τσάντες ώμου, οι οποίες έχουν ροδάκια, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ώρα ανάγκης (ενώ περιπλανιέσαι για παράδειγμα στο αεροδρόμιο). Να έχεις υπόψη σου όμως ότι αυτές προσθέτουν επιπλέον βάρος όταν τις κουβαλάς. Καλό θα ήταν, αν επιλέξεις μια τσάντα ώμου με επιπλέον ροδάκια να μπορούν να προστεθούν, ή ν’ αφαιρεθούν, αλλιώς -εκτός των άλλων- και το καθάρισμα της τσάντας θα είναι πιο δύσκολο.

 

Αντίστοιχα, για την κύρια αποσκευή (με βάρος μέχρι 20 κιλά) καλύτερα να προτιμήσεις μια βαλίτσα με ροδάκια κι έξτρα θήκες. Επίσης, να φροντίσεις τα ροδάκια της να περιστρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά. Επιπλέον, να ελέγξεις την κατασκευή της. Τα ροδάκια θα πρέπει να είναι ανθεκτικά καθώς σ’ έναν ανώμαλο δρόμο κινδυνεύεις να φύγουν και η αντικατάσταση δεν είναι πάντα εύκολη. Έλεγξε επίσης τη λαβή κρατήματος καθώς μετά από μερικές χρήσεις μπορεί να φθαρεί και να μην είναι απόλυτα λειτουργική.

 

Τα απολύτως απαραίτητα

 

Αφού επέλεξες τις αποσκευές σου προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Αυτό του να έχεις μαζί σου τα απολύτως απαραίτητα. Είτε πας σε κάμπινγκ, σε μακρινό ταξίδι είτε για ένα Σαββατοκύριακο στο χωριό, υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζεσαι. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να φτιάξεις ένα νεσεσέρ που θα το παίρνεις μαζί σου σε κάθε ταξίδι και θα το συμπληρώνεις όταν χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι κάθε φορά τι σου λείπει.

 

Το νεσεσέρ θα ‘χει όλα τ’ απαραίτητα σε συσκευασίες ταξιδιού. Οι συσκευασίες αυτές είναι ιδανικές καθώς περνάνε άνετα απ’ το αεροδρόμιο και δεν προσθέτουν βάρος. Απαραιτήτως, λοιπόν, στο νεσεσέρ σου θα πρέπει να έχεις οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, μαντηλάκια για ντεμακιγιάζ για τις γυναίκες, κρέμα ξυρίσματος κι ένα ξυραφάκι για τους άντρες, μωρομάντηλα, παυσίπονα, σαμπουάν κι αφρόλουτρο (ιδανικά δύο σε ένα), μικρή βούρτσα, ωτοασπίδες κι αποσμητικό.

 

Έχοντας τα παραπάνω σ’ ένα νεσεσέρ ξέρεις ότι δεν θα σου λείπει τίποτα που να έχει να κάνει με την υγιεινή σου. Φρόντισε μόνο μετά από κάθε ταξίδι ν’ αντικαθιστάς αμέσως ό,τι τελείωσε, ή κοντεύει να τελειώσει καθώς δεν θες να βρεθείς προ εκπλήξεως στο επόμενο ταξίδι σου.

 

Αν είσαι γυναίκα, το νεσεσέρ με τα απαραίτητα διαφέρει απ’ αυτό με τα καλλυντικά. Αν δεν έχεις νεσεσέρ καλλυντικών αποκλειστικά για τις διακοπές, φρόντισε να πάρεις τα βασικά. Τα απαραίτητα από πλευράς καλλυντικών για μια γυναίκα, πέρα απ’ τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ θα πρέπει να είναι η ενυδατική κρέμα σου, μια BB cream ή make up, μια πούδρα, ένα μολύβι ματιών, μια μάσκαρα, μια σκιά κι ένα κραγιόν. Αν έχεις αυτά είσαι πλήρης.

 

Επίσης, επειδή δεν ξέρεις που θα σε βγάλει ο προορισμός σου, να έχεις πάντα μαζί σου έναν universal adaptor ώστε να μπορείς να φορτίσεις τις συσκευές σου. Για παράδειγμα, μπορείς να προτιμήσεις τον Yenkee Usb Ταξιδιού Universal Αντάπτορα που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο.

 

Τέλος, αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, φρόντισε πάντα να έχεις στο νεσεσέρ με τ’ απαραίτητα τα φάρμακά σου. Εκτός του ότι εκτός Ελλάδας μπορεί να έχουν υψηλότερο κόστος, κάθε χώρα έχει διαφορετική νομοθεσία όσον αφορά στην παροχή φαρμάκων και μπορεί να δυσκολευτείς -χωρίς ιατρική συνταγή- ν’ αγοράσεις ακόμη και βασικά παυσίπονα. Επιπροσθέτως, αν φοράς φακούς επαφής, θα πρέπει πάντα να έχεις στο νεσεσέρ σου ένα μικρό υγρό καθαρισμού φακών.

 

Δες εδώ αξεσουάρ ταξιδίου.

 

 

 

 

Τα λιγότερο απαραίτητα

 

Κάποια όχι τόσο απαραίτητα, αλλά ομολογουμένως χρήσιμα αντικείμενα που θα μπορούσες να έχεις μαζί σου στο νεσεσέρ αν το επιτρέπει το βάρος είναι lip balm, κρέμα χεριών και μάσκα νυκτός. Αν ταξιδεύεις καλοκαίρι σε κάμπινγκ, ή σε χώρες με πολλά κουνούπια, το σπρέι ή τα patches ενάντια σ’ αυτά είναι απαραίτητα.

 

Ιδιαίτερα χρήσιμες αποδεικνύονται και οι συνηθισμένες πλαστικές, ή χάρτινες σακούλες. Έχε μαζί σου δύο-τρεις απ’ αυτές. Καταρχάς, τα παπούτσια σου, αν η βαλίτσα σου δεν έχει ειδική θήκη θα πρέπει να μπουν σε σακούλες για να μη λερώσουν τα υπόλοιπα ρούχα σου. Επιπλέον, Θα χρειαστείς και μια σακούλα για τα άπλυτα ρούχα και τα εσώρουχά σου.

 

Ένα άλλο χρήσιμο αντικείμενο που καλό θα ήταν να ‘χεις μαζί σου στην αποσκευή είναι ένας μικρός αδιάβροχος σάκος που δεν πιάνει πολύ χώρο και είναι και ελαφρύς. Ο σάκος αυτός θα βοηθήσει για τη φύλαξη των ηλεκτρικών σου συσκευών (φορτιστών, tablet, μπαταριών, τροφοδοτικών κλπ.) και θα φανεί αρκετά χρήσιμος στο ταξίδι σου και σε περίπτωση ξαφνικής βροχής.

 

Τα ρούχα

 

Όπως ήδη αναφέραμε, το παν σ’ ένα ταξίδι είναι η πρακτικότητα και η άνεση. Σίγουρα είναι ωραίο να βγεις σε μια φωτογραφία με τα ψηλά τακούνια που λατρεύεις, όμως δεν είναι απαραίτητα, εκτός αν το ταξίδι σου περιλαμβάνει κάποια επίσημη εκδήλωση. Σκέψου, λοιπόν, την άνεσή σου και πριν αρχίσεις να μεταφέρεις όλη τη ντουλάπα σου μέσα στη βαλίτσα πάρε τα απολύτως απαραίτητα υπολογίζοντας τις μέρες που θα λείπεις. Δηλαδή δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις στην τσάντα σου εφτά αλλαξιές και να πηγαίνεις κάπου για ένα Σαββατοκύριακο. Εκ των πραγμάτων δεν θα χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα ρούχα κι απλά θα έχεις βάρος στις αποσκευές σου, κάτι που θα μετανιώσεις όταν θα τις κουβαλάς.

 

Μην ξεχάσεις ένα ζευγάρι εσώρουχα και κάλτσες ανά ημέρα. Έχε υπόψη ότι αν το ταξίδι σου περιλαμβάνει θάλασσα, ή άσκηση θα χρειαστείς δύο εσώρουχα ανά ημέρα, τα οποία στην έσχατη θα πρέπει να πλύνεις στο χέρι αν ξεμείνεις (οπότε και λίγη σκόνη πλυσίματος συσκευασμένη σ’ ένα σακουλάκι ίσως φανεί χρήσιμη). Επίσης απαραίτητες είναι και οι πιτζάμες σου. Μια τακτική που συνίσταται αν έχεις κάλτσες, ή εσώρουχα με χαλασμένο λάστιχο, είναι να παίρνεις αυτά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν πειράζει να τ’ αφήσεις πίσω κι έτσι θα έχεις περισσότερο χώρο για σουβενίρ.

 

Ανεξάρτητα με το που πηγαίνεις, φρόντισε να έχεις μια ζακέτα, ένα ελαφρύ μπουφάν ή φούτερ για τις πιο δροσερές νύχτες.

 

Στα υπόλοιπα, θα χρειαστείς τζιν, φόρμες και γενικά ρούχα με τα οποία θα κινείσαι άνετα, ένα ζευγάρι σπορ παπούτσια, παντόφλες, ή σαγιονάρες και μερικά καλά ρούχα και παπούτσια για το βράδυ. Αν είσαι άνδρας ένα ζευγάρι sneakers, οι παντόφλες κι ένα ζευγάρι πιο επίσημα παπούτσια είναι αρκετά. Για τις γυναίκες, καλό είναι τα παπούτσια που θα πάρουν μαζί τους να είναι άνετα κι όχι ιδιαίτερα ψηλοτάκουνα. Ουσιαστικά ένα παπούτσι που θα μπορούσες να φορέσεις άνετα σ’ ένα συνέδριο το πρωί, στην επίσκεψή σου σ’ ένα μουσείο που επιβάλει περπάτημα και το βράδυ σε μια εκδήλωση. Με δεδομένο ότι τα παπούτσια καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στις αποσκευές σου κι έχουν και βάρος, δεν θες να γεμίσεις τη βαλίτσα σου μ’ αυτά, όσο κι αν τα θεωρείς απαραίτητα. Θα το μετανιώσεις όταν στον έλεγχο του αεροδρομίου, για παράδειγμα, θα έχεις περιττό βάρος και δεν θα μπορείς να μεταφέρεις τα σουβενίρ σου.

 

Τέλος, φρόντισε να έχεις μια κάρτα που θα γράφει ποιος θα πρέπει να κληθεί σε περίπτωση ανάγκης. Μπορείς να τοποθετήσεις αυτή την κάρτα στο πορτοφόλι σου. Αν κάτι πάει στραβά, θα μπορεί άμεσα να βρεθεί κάποιος δικός σου και να προστρέξει για βοήθεια.

 

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα είσαι πάντα οργανωμένος, θα έχεις ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για δυσάρεστες εκπλήξεις και ήσυχος πως θ’ απολαύσεις τόσο το ταξίδι, όσο και τη διαμονή σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη