Τηλεργασία και ασφάλεια  

 

Η τηλεργασία δεν είναι απλά μία λύση ανάγκης της εποχής. Φαίνεται πως ήρθε για να μείνει μαζί με όλα τα πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν. Μάλιστα, σταδιακά το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο θα εκσυγχρονιστεί και θα εναρμονιστεί με τα πρότυπα και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται εδώ και καιρό στο εξωτερικό, ενώ ήδη δημιουργείται μία κουλτούρα ψηφιακής απομακρυσμένης εργασίας στη χώρα μας. Tο θέμα είναι να μπορέσεις να αξιοποιήσεις θετικά την εμπειρία αυτή. Με τη βοήθεια μερικών χρήσιμων tips και πρακτικών ιδεών θα εργάζεσαι από το σπίτι με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και με ασφάλεια σε διάφορα επίπεδα.

 

Εξοπλισμός για τη δουλειά

Για να είσαι απόλυτα ασφαλής θα πρέπει να χρησιμοποιείς ξεχωριστό PC και εξοπλισμό και όχι τις προσωπικές σου συσκευές (που έχουν για παράδειγμα οικογενειακές φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα). Ήδη πολλές εταιρείες παρέχουν δικό τους υπολογιστή, τάμπλετ, κινητό ή συνδυασμό αυτών. Ακόμη, μερικές φορές συμφέρει να επενδύσεις σε επιπλέον εξοπλισμό, όπως είναι οι ενισχυτές σήματος, κάμερες, ακουστικά κτλ, διότι τελικά διευρύνεις και καλυτερεύεις και την ατομική/ προσωπική ψηφιακή εμπειρία στο σπίτι σου. Αυτό συμφέρει κυρίως αν δουλεύεις πολλές ώρες από το σπίτι, freelance και σε παραπάνω από έναν εργοδότες ως εξωτερικός συνεργάτης, όπως για παράδειγμα αν είσαι προγραμματιστής.

 

 

Εργονομία

Φυσικά η σωστή εργονομία είναι απαραίτητη για να αποδώσεις εργασιακά, αλλά και για να προστατέψεις την υγεία σου. Ειδικότερα, διάλεξε τον σωστό χώρο, με τα κατάλληλα έπιπλα και κλιματισμό και μετά δες λεπτομέρειες όπως η μόνωση και ο φωτισμός. Σίγουρα μία εργονομική καρέκλα σε συνδυασμό με σωστή στάση σώματος θα σε προστατέψει από μυοσκελετικά προβλήματα.

 

Συχνά διαλείμματα και θέσπιση κανόνων και ορίων

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι το να κυριεύσει η εργασία, το άγχος και οι έγνοιες τον προσωπικό σου χώρο. Έτσι, συνετό είναι να οργανώσεις πρόγραμμα με διαλλείματα και χρόνο για φαγητό. Ιδανικά βάλε ένα ωράριο και μετά ασχολήσου με άλλες δραστηριότητες, όπως με την οικογένειά σου, γυμναστική ή κάποιο χόμπι. Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις με πιεστικές συνθήκες μπορείς διακριτικά και σταδιακά να βάλεις όρια και να κλείνεις τον εξοπλισμό της δουλειάς όταν πρέπει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν κινδυνεύεις απλά να δουλεύεις παραπάνω ώρες, αλλά να μην έχεις χρόνο για να αποφορτιστείς και να διώξεις το άγχος.

 

 

Χρήση VPN και Κρυπτογραφικών Εργαλείων

Για μέγιστη ασφάλεια και προστασία ευαίσθητων δεδομένων καλό είναι να χρησιμοποιήσεις προγράμματα κρυπτογράφησης για αρχεία και email. Παράλληλα, ένα ιδιωτικό ή εταιρικό εικονικό δίκτυο φαίνεται να είναι απαραίτητο στην εποχή που όλοι και όλα είναι online. Συνεννοήσου με τον εργοδότη σου και αν χρειαστεί μπορείς να αξιοποιήσεις και πολλές δωρεάν λύσεις. Βέβαια, ακόμα και έτσι πρέπει να κάνεις σωστή επιλογή κωδικών και να μην τους αποθηκεύεις σε browsers ή κοινόχρηστους υπολογιστές.

 

Νομοθεσία και Πολιτική Εργασίας

Ζήτα να ενημερωθείς για την πολιτική της εταιρείας και πιθανά νομικά ζητήματα. Προσοχή στα προσωπικά δεδομένα και στα πνευματικά δικαιώματα. Αν χρειάζεσαι βοήθεια ή διευκρινήσεις συνεννοήσου με τον προϊστάμενο σου ή το αντίστοιχο τμήμα. Αν έχεις αποθηκεύσει έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες στον υπολογιστή μην τον χρησιμοποιήσεις ενδοοικογενειακά και μην χρησιμοποιήσεις social media από εκεί ώστε να αποφύγεις πιθανά λάθη και διαρροές.

 

Προφύλαξε την ιδιωτικότητά σου

Τέλος, το σωστό είναι να προφυλάξεις και τη δική σου ιδιωτικότητα. Καλή η ψηφιακή εργασία και οι τηλεδιασκέψεις, αλλά διάλεξε πότε θα ανοίγεις την κάμερα και τι θα φαίνεται γύρω και πίσω σου. Πιθανότατα, να μην επιθυμείς να εμφανίζονται οικογενειακές φωτογραφίες ή αντικείμενα που προδίδουν στοιχεία σου που δεν σχετίζονται με τη δουλειά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη