Την έχεις δει σινεφίλ; Καλά κάνεις!

by Zikou Stella

Κάθε εβδομάδα σου μεταφέρουμε τα νέα για τις σημαντικότερες πρεμιέρες ταινιών που μπορείς να απολαύσεις μέσα από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες video streaming που είναι διαθέσιμες στη χώρα μας.

 

Εκλογές με τον Mel Gibson στο Novacinema1 (ΕΟΝ ΤV)

Την Κυριακή των εκλογών οι συνδρομητές του Novacinema1 απόλαυσαν τον Mel Gibson σε μια συναρπαστική πρεμιέρα του αστυνομικού θρίλερ «Bandit» (2022, διάρκεια 120’). Το “Bandit” είναι η ιστορία του ‘Ιπτάμενου Κλέφτη’, ενός εγκληματία που αφού δραπέτευσε από μία φυλακή του Μίσιγκαν, πήγε στον Καναδά και διέπραξε αμέτρητες ληστείες, με την αστυνομία στο κατόπι του. Μαζί με τον star του Hollywood συμπρωταγωνιστούν οι Josh Duhamel, Nestor Carbonell, Elisha Cuthbert σε σκηνοθεσία του Allan Ungar. Η ταινία είναι διαθέσιμη και On Demand στην πλατφόρμα της ΕΟΝ, μαζί με περισσότερες από 4000 ταινίες & επεισόδια σειρών.

 

 

Γέμισε μουσική η Vodafone TV

H Vodafone γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα πλούσιο πρόγραμμα με 17 μουσικά ντοκιμαντέρ, ταινίες, σειρές και τηλεοπτικά shows. Κορωνίδα του εορταστικού προγράμματος το ντοκιμαντέρ “Love to Love You, Donna Summer” σε παραγωγή ΗΒΟ που είναι αποκλειστικά διαθέσιμο στο Vodafone TV.

H Donna Summer στη διάρκεια της 40ετούς πορείας της στον χώρο πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους και κέρδισε πέντε βραβεία Γκράμι. Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο Ιταλός συνθέτης Giorgio Moroder που έγινε ο μέντοράς της και συνέθεσε μεγάλες επιτυχίες όπως το ίδιο το “Love to Love You Babe” αλλά και το “I Feel Love”. Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει την τελευταία περίοδο της ζωής της, όταν πάλευε με τον καρκίνο και κατέληξε το 2012 χωρίς να εγκαταλείψει ούτε στιγμή το τραγούδι, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη Donna Summer, στους δαίμονές της και στην επιθυμία της να είναι καλλιτέχνης.

Το “Love to Love You, Donna Summer” σε σκηνοθεσία του Roger Ross Williams και της Brooklyn Sudano (κόρη της Summer) περιλαμβάνει συνεντεύξεις των τριών παιδιών της Summer (Brooklyn, Amanda Sudano και Mimi Sommer) καθώς και του συζύγου της, Bruce Sudano αλλά και αρχειακά πλάνα, φωτογραφίες και οικογενειακά βίντεο. Το πλούσιο υλικό αναδεικνύει μια εύθραυστη και παράλληλα δυναμική προσωπικότητα που δεν δίστασε να αναδειχθεί σε trendsetter της ντίσκο μουσικής σε μια περίοδο που οι έγχρωμες γυναίκες καλλιτέχνιδες δεν τύχαιναν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Στο “Music Tribute”, θα δεις επίσης τον «Σωματοφύλακα» του Mick Jackson, το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” του Bradley Cooper, το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας “Amadeus” του Milos Forman, την πολυσυζητημένη σειρά του ΗΒΟ “The Idol” με τον The Weeknd, το ντοκιμαντέρ “Music Box: Woodstock”, τις τηλεταινίες “Phil Spector” του David Mamet και “Behind the Candelabra” του Steven Soderbergh, τον τελευταίο κύκλο του “American Idol”, τη docuseries “Women Who Rock”, αλλά και μια σειρά από μουσικά ντοκιμαντέρ του Disney+ (“The Beatles: Get Back”, “Miley Cyrus: Endless Summer Vacation”, “Ed Sheeran: The Sum of It All”, “Howard”, “Μακάρτνεϊ  3 2 1», «Taylor Swift_Folklore: Ηχογραφήσεις στο Στούντιο Long Pond” και το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ του Questlove “Summer Of Soul (…or When the Revolution Could Not Be Televised)”.

 

 

Run Rabbit Run

Ταινία Αυστραλιανής παραγωγής, με την πρωταγωνίστρια του Succession, Sarah Snook, στον πρώτο ρόλο. Το “Run Rabbit Run” ακολουθεί τη Sarah, μια γιατρό γονιμότητας, η κόρη της οποίας, η Mia, αρχίζει να επιδεικνύει μια ανησυχητική περιέργεια γύρω από τον θάνατο. Η περιέργειά της μεγαλώνει και γίνεται εμμονή όταν μαθαίνει για την αδερφή της Sarah, η οποία πέθανε στα επτά της, ακριβώς στην ηλικία της Mia. Η προσήλωση του μικρού κοριτσιού σε ένα νεκρό κορίτσι της ίδιας ηλικίας και των χαρακτηριστικών της, όπως η αγάπη της για τα κουνέλια, αρχίζει να τρομάζει τη Sarah η οποία καλείται συγχρόνως να αντιμετωπίσει και το σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν της. Πρεμιέρα στις 28 Ιουνίου στο Netflix.

 

 

Το προσφυγικό δράμα μέσα από 9 ταινίες στο Cinobo

Συγκλονιστικές ιστορίες, ταξίδια στο άγνωστο, ανθρώπινες υπερβάσεις, σκοτάδι αλλά και φως. Το προσφυγικό δράμα παρουσιάζεται μέσα από 9 σπουδαίες ταινίες, από την πρωτοπόρο ματιά του Μίκαελ Χάνεκε ως τις σύγχρονες γλυκιές ιστορίες του Άκι Καουρισμάκι αλλά και επίκαιρα φιλμ πρόσφατης παραγωγής. To Cinobo αφιερώνει μια ειδική ενότητα και αποτίει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που ψάχνουν τη σωτήρια και μια καλύτερη ζωή μακριά από το σπίτι τους.

Οι ταινίες της ενότητας είναι οι παρακάτω:

“Exodus” (Άμπε Χασάν, 2022)

Ένα κορίτσι από τη Συρία καταφεύγει στην Τουρκία, με προορισμό τη Σουηδία και την επανένωση με τις αδερφές και τους γονείς της. Μετά από μια επιδρομή από τις τουρκικές αρχές μετανάστευσης σώζεται από έναν από τους λαθρέμπορους που οργάνωσαν τη φυγή της. Το φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο ξεκινά το δρόμο του προς την ελευθερία.

 

 

“Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του” (Κάουτερ Μπεν Χάνια, 2020)

Ένας Σύριος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στον Λίβανο, επιτρέπει σε έναν Γάλλο καλλιτέχνη να μετατρέψει την πλάτη του σε έργο τέχνης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη να βρει την αρραβωνιαστικιά του και να ζήσει επιτέλους ελεύθερα. Θα γνωρίσει φήμη και δόξα, αλλά είναι πραγματικά ελεύθερος τώρα που ως έργο τέχνης είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει τη ζωή του εκθέτοντας την πλάτη του σε μουσεία ανά τον κόσμο;

 

 

“Ανάσα Ελευθερίας” (Ίζολντ Ουγκαντότιρ, 2018)

Μια Ισλανδή ελεγκτής διαβατηρίων και μια πρόσφυγας από τη Γουινέα-Μπισάου, που αναζητά άσυλο στη χώρα, συνάπτουν μια απροσδόκητη συμμαχία όταν οι συγκυρίες ενώνουν μοιραία τις ζωές τους.

 

 

“Το Φεγγάρι του Δία” (Κορνέλ Μουντρούτσο, 2017)

Ένας νεαρός Σύρος μετανάστης πυροβολείται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας. Τρομοκρατημένος, ο τραυματισμένος Άριαν ανακαλύπτει προς μεγάλη του έκπληξη ότι έχει πλέον την ικανότητα να αιωρείται. Στο στρατόπεδο όπου κρατείται, οι υπερδυνάμεις του τραβούν την προσοχή ενός διεφθαρμένου γιατρού που τον στέλνει στο νοσοκομείο κι από εκεί τον φυγαδεύει. Στο κατόπι τους, ένας οργισμένος συνοριακός αστυνομικός έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους συλλάβει.

 

 

“Η Άλλη Όψη της Ελπίδας” (Άκι Καουρισμάκι, 2017)

Ένας Σύριος πρόσφυγας καταφτάνει με ένα καράβι στο Ελσίνκι κι εκεί θα πιάσει δουλειά στο εστιατόριο ενός μεσήλικα, πρώην πλασιέ, που εγκαταλείπει τα πάντα για μια νέα αρχή. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα αλλάξει τη ζωή τους.

 

 

“Το Λιμάνι της Χάβρης” (Άκι Καουρισμάκι, 2011)

Ένας μεσήλικας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στο λιμάνι της Χάβρης. Ένα παιχνίδι της μοίρας τον φέρνει κοντά με έναν ανήλικο πρόσφυγα από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο ήρωάς μας, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία του και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει, έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες.

 

 

“Άγνωστος Κώδικας” (Μίκαελ Χάνεκε, 2000)

Μια σειρά από ιστορίες και χαρακτήρες που συνδέονται μέσω της σχέσης τους με τη σημερινή Ευρώπη των προσφύγων, του ρατσισμού και της αποξένωσης, αλλά και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Μια ηθοποιός που κάνει δοκιμαστικό για μια ταινία περπατά παρέα με τον αδερφό του συντρόφου της, πολεμικού ανταποκριτή στη Γιουγκοσλαβία. Αργότερα, ο αδερφός πετάει σκουπίδια σε μια άστεγη και ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς από το Μάλι παρεμβαίνει.

 

 

“Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα” (Ζακ Οντιάρ, 2015)

Ένας πολεμιστής των Τίγρεων Ταμίλ λιποτακτεί για να φύγει από τη Σρι Λάνκαι. Η μοίρα του συνδέεται με μια νέα γυναίκα κι ένα κορίτσι, που προσπαθούν κι εκείνες να ξεφύγουν από την κόλαση της πατρίδας τους. Οι τρεις τους γίνονται “οικογένεια” παίρνοντας το διαβατήριο ενός νεκρού και φτάνουν στο Παρίσι. Εκεί, οι μεταναστευτικές υπηρεσίες τους μεταφέρουν σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που φαντάζει σαν φυλακή. Εκεί, έρχονται αντιμέτωποι με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

 

 

“Νεκρή Ευρώπη” (Τόνι Κρόουιτς, 2012)

Ένας φωτογράφος, μετά το θάνατο του πατέρα του στο Σίδνεϊ, αποζητά την επιστροφή στην προγονική πατρίδα. Σε ένα ταξίδι στο χωριό των γονιών του στην Ελλάδα μαθαίνει για την τραγική ιστορία του πατέρα του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του σε Ελλάδα, Βουδαπέστη και Παρίσι, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό του παρελθόντος και την αλήθεια της μετανάστευσης της οικογένειάς του. Κουβαλά πάντα ένα βάρος, τις συνέπειες πράξεων που διαπράχθηκαν χρόνια πριν από τη γέννησή του.

 

 

Big Shorts: Η φιλμογραφία του πολυβραβευμένου Θανάση Νεοφώτιστου στο Cinobo

Κάθε δύο μήνες, μια νέα φιλμογραφία μικρού μήκους ταινιών των νέων ελλήνων σκηνοθετών, έρχεται στο Cinobo στην κατηγορία Big Shorts. Από τις 21 Ιουνίου και για δύο μήνες τη σκυτάλη πήρε ο ταλαντούχος Θανάσης Νεοφώτιστος. Οι ταινίες του έχουν ταξιδέψει και βραβευτεί στα φεστιβάλ όλου του κόσμου, από τη Βενετία ως το Τορόντο κι από το Λοκάρνο ως το Σάντανς. Ενώ ο σκηνοθέτης τους είχε προηγουμένως κερδίσει τον Χρυσό Διόνυσο εδώ, στη Δράμα, για την «Προσευχή».

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:

Λεωφόρος Πατησίων (Patision Avenue, 2018)

Το εκρηκτικά αριστοτεχνικό δεκάλεπτο μονοπλάνο του Θανάση Νεοφώτιστου, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και συνέχισε με μια πραγματικά εντυπωσιακή φεστιβαλική πορεία πολλαπλών βραβεύσεων, βλέπεται με κομμένη την ανάσα.

 

 

Route-3 (2019)

Η πρώτη ξενόγλωσση μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου μας ταξιδεύει στο πολυπολιτισμικό Σαράγιεβο και αφηγείται μια μικρή, αλλά απολαυστικά ζουμερή ερωτική ιστορία μέσα σε ένα από τα πιο ιστορικά τραμ της πόλης. Παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα (Short Cuts) του Φεστιβάλ του Τορόντο.

 

 

Σπινθηροβόλα Κεράκια (Sparkling Candles, 2018)

Γυρισμένο στο πλαίσιο του αφιερώματος που έκανε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον Queer Ελληνικό κινηματογράφο («Acrobatics») και με συμμετοχές στα μεγαλύτερα LGBT+ φεστιβάλ του πλανήτη, το αναπάντεχα αστείο Σπινθηροβόλα Κεράκια θα σας δώσει έμπνευση για τα επόμενα sex dates και θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ακούτε Σελίν Ντιόν.

 

 

Προσευχή (2014)

Η μικρού μήκους ταινία που έφερε στο προσκήνιο τον Θανάση Νεοφώτιστο ως τη νέα μεγάλη ελπίδα του ελληνικού σινεμά, μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό, τη σεξουαλική αφύπνιση και τα βάσανα της εφηβείας. Χρυσός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014.

 

 

Πωγωνίσκος (2015)

Η ανάγκη του Θανάση Νεοφώτιστου να καταγράψει τον παππού και τη γιαγιά του, οδήγησε σε ένα ταξίδι στον Πωγωνίσκο στα σύνορα της Ηπείρου. “Ιστορίες για τον πόλεμο και για νεράιδες, χωρίς στόχο και χωρίς τέλος. Ο παππούς σε ρόλο αφηγητή, όσο η γιαγιά μας φρόντιζε. Η συνάντησή τους με τις ρίζες τους, έκανε τη δική μας συνάντηση μοναδική.”

 

 

Δεν Δίνω Γαμ** Δεκάρα (Cinobo)

Η Κασάντρ, 26 ετών, είναι αεροσυνοδός μιας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους. Την αντιπροσωπεύει πλήρως το από-πτήση-σε-πτήση και από-πάρτυ-σε-πάρτυ lifestyle της και παραμένει πιστή στο όνομα χρήστη της στο Tinder “Carpe Diem”. Μοιάζει να καλύπτεται από αυτή την αδέσμευτη ύπαρξη που πορεύεται χωρίς έννοιες, μέχρι που μια αναποδιά την αναγκάζει να επανασυνδεθεί με τον κόσμο. Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον θαμμένο πόνο της και να επιστρέψει σε αυτούς που άφησε στο έδαφος; Δες το τρέιλερ εδώ.

 

Η αριστουργηματική βιογραφία για το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ είναι στο Ertflix

Η πιο γνωστή βιογραφία του Vincent Van Gogh, το “At Eternity’s Gate” είναι πλέον διαθέσιμη στο Ertflix. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Julian Schnabel, υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία “Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα”, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του Vincent van Gogh, υπογράφοντας μία αριστουργηματική βιογραφία για τον ρόλο του δημιουργού και την τέχνη της ζωγραφικής. Η ταινία σκιαγραφεί τα χρόνια που ο κορυφαίος Ολλανδός ιμπρεσιονιστής Vincent van Gogh έζησε στην Αρλ της Γαλλίας και δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του, όπως η “Έναστρη Νύχτα”, το “Υπνοδωμάτιο στην Αρλ” και η σειρά “Ηλιοτρόπια”, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Willem Dafoe, σε έναν ρόλο που του απέφερε το Βραβείο Ερμηνείας στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Διαθέσιμη έως το Σάββατο 5 Αυγούστου.

 

 

Eldorado: Everything the Nazi’s Hate (Netflix)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στο Βερολίνο, το θρυλικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης “Eldorado” ήταν ένας από τους πυλώνες της φήμης της πόλης ως πρωτεύουσας των πάρτι και της σεξουαλικής διαφορετικότητας. Ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και τρανς χόρευαν δίπλα στη Marlene Dietrich και στον Charles Chaplin. Ακόμη και ένας υψηλόβαθμος Ναζί, ο Ernst Röhm, συναναστρεφόταν με τους θαμώνες. Όμως το “Eldorado” έγινε στόχος του ναζιστικού κινήματος από νωρίς και το κλείσιμό του το 1932, συμβολίζει την καμπή της επικράτησης του ολοκληρωτισμού στη Γερμανία. Η πρώτη queer κοινότητα του κόσμου καταστράφηκε από τους Ναζί μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. To ντοκιμαντέρ “Eldorado: Everything the Nazi’s Hate”, περιλαμβάνει αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις από τους τελευταίους εν ζωή αυτόπτες μάρτυρες και ιστορικά ακριβείς αναπαραστάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σε μία queer κοινότητα που ήταν ήδη πρωτοπώρος, ένας αιώνα νωρίτερα. Πρεμιέρα 28 Ιουνίου στο Netflix.

 

 

Η Γυναίκα με τα Μαύρα (ERTflix)

Μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη στο Ertflix η Γυναίκα με τα Μαύρα (The Woman in Black). “Η Γυναίκα με τα Μαύρα” είναι μια ταινία τρόμου για έναν νεαρό δικηγόρο ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα και παγιδεύεται στην φρικιαστική κληρονομιά που φέρει μαζί της: κάθε φορά που εμφανίζεται, ένα μικρό παιδί πεθαίνει. Πρωταγωνιστούν οι Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer, Sophie Stuckey και Liz White.

 

 

Θέλεις να βλέπεις τις πρεμιέρες σου με ατμόσφαιρα αλλά σε ενοχλεί η πλήρης συσκότιση; Απόλαυσε τις ταινίες σου ξεκούραστα σε ποιότητα 4Κ, επιλέγοντας Android Smart TV της Philips με οπίσθιο φωτισμό Ambilight που συγχρονίζεται αυτόματα με το περιεχόμενο της οθόνης με όφελος έως €200. Η προσφορά ισχύει μέχρι 02/07/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Μπορείς να δεις ακόμη