Tips για να διαλέξεις ανεμιστήρα δαπέδου

by Aggeliki Tsoukana

 

Όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο», ένας ανεμιστήρας δαπέδου μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική αίσθηση δροσιάς σε εσένα και τους δικούς σου, δημιουργώντας ένα ισχυρό ρεύμα αέρα. Παράλληλα, όλα τα μοντέλα μπορούν να σε «ακολουθούν» από δωμάτιο σε δωμάτιο, καθώς έχουν σχετικά μικρό βάρος και χειρολαβές για να μεταφέρονται εύκολα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ένας ανεμιστήρας μπορεί να μειώσει έως και 2,5 βαθμούς Κελσίου την υποκείμενη αίσθηση θερμοκρασίας στον χώρο που λειτουργεί, δηλαδή τη ζέστη που νιώθει το ανθρώπινο σώμα. Όπως είναι φυσικό, το ίδιο πλεονέκτημα προσφέρει όταν λειτουργεί και σε συνδυασμό με το κλιματιστικό.

Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος προκύπτει από το ότι θα μπορείς να «κατεβάσεις» τον θερμοστάτη του μηχανήματος, χωρίς να αρχίσεις να αισθάνεσαι ζέστη. Επομένως, θα περιορίσεις την κατανάλωση του air-condition και, κατά συνέπεια, τα έξοδά σου για δροσιά.

 

 

Όγκος αέρα

Ο χώρος που μπορεί να καλύψει ένας ανεμιστήρας εξαρτάται από τη ροή αέρα που δημιουργεί, δηλαδή τον όγκο του αέρα που μεταφέρει με την περιστροφή των λεπίδων του. Το μέγεθος αυτό, δηλαδή ο όγκος αέρα, μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά λεπτό.

Έτσι, θα βρεις μοντέλα που παρέχουν όγκο αέρα έως 120 κυβικά μέτρα ανά λεπτό, τα οποία επομένως μπορούν να καλύψουν μία περιοχή έως και 20 τετραγωνικά μέτρα, δροσίζοντας όσους βρεθούν μέσα σε αυτήν την «ακτίνα δράσης». Ο μεγάλος όγκος αέρα είναι απαραίτητος και στην περίπτωση που θες να χρησιμοποιείς τον ανεμιστήρα σου και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο όγκος αέρα εξαρτάται από τη σχεδίαση του ανεμιστήρα, αλλά και από μία σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών, ξεκινώντας από την ισχύ του μοτέρ, η οποία μετριέται σε Watt (βατ). Ρόλο παίζει επίσης η διάμετρος της «κεφαλής» του ανεμιστήρα (ουσιαστικά το μήκος των πτερυγίων του). Το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό των πτερυγίων, καθώς υπάρχουν μοντέλα με 3, 5 ή ακόμη και 7 πτερύγια.

 

Επιλογές ταχύτητας – ενισχυμένη λειτουργία

Ο μεγάλος αριθμός ταχυτήτων εξασφαλίζει πως θα μπορείς πάντοτε να ρυθμίζεις την ένταση του ρεύματος αέρα στις ανάγκες σου. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να αυξάνεις την ένταση το μεσημέρι, ενώ το βράδυ να δροσίζεσαι με ένα απαλό αεράκι όσο κοιμάσαι.

Για τις περιπτώσεις πάλι που ο καύσωνας έχει ιδιαίτερα… άγριες διαθέσεις, ορισμένα μοντέλα έρχονται με επιλογές ενισχυμένης λειτουργίας, αυξάνοντας έτσι την αίσθηση δροσιά.

 

Ρύθμιση της κατεύθυνσης

Αρκετοί κατασκευαστές φροντίζουν επίσης η σχεδίαση του ανεμιστήρα να επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της κατεύθυνσης του ρεύματος αέρα. Γι΄ αυτό τον σκοπό, η «κεφαλή» του ανεμιστήρα μπορεί να προσαρμόζεται σε διάφορες γωνίες κλίσης, οι οποίες σε κάποιες συσκευές φτάνουν και τις 40 μοίρες.

Επίσης, σχεδόν όλοι οι ανεμιστήρες διαθέτουν περιστρεφόμενη λειτουργία, για διανομή του αέρα στον χώρο. Μάλιστα, σε ορισμένα μοντέλα σε αυτή τη λειτουργία η «κεφαλή» μπορεί να περιστρέφεται έως και 120 μοίρες, «μοιράζοντας» έτσι το ρεύμα αέρα σε όλο τον χώρο.

Όλοι οι ανεμιστήρες «έρχονται» επίσης με ρυθμιζόμενο κοντάρι, για να προσαρμόζεις το ύψος του ανεμιστήρα.

 

 

Χρονοδιακόπτης – Τηλεχειριστήριο

Αρκετοί ανεμιστήρες δαπέδου διαθέτουν χρονοδιακόπτη, ώστε να ρυθμίζεις πότε θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας. Η λειτουργία αυτή θα σου φανεί χρήσιμη αν χρησιμοποιείς τη συσκευή τη νύχτα, και αργά τη νύχτα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει αρκετά, ώστε να μην χρειάζεσαι πλέον τη δροσιά του ανεμιστήρα.

Παράλληλα, τα πιο εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν τηλεχειριστήριο, για απευθείας ρύθμιση της λειτουργίας τους (όπως π.χ. της ταχύτητας) από το σημείο που βρίσκεσαι κάθε φορά.

 

Θόρυβος

Ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιείς τον ανεμιστήρα τη νύχτα, ο θόρυβος είναι μία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να διαλέξεις το κατάλληλο μοντέλο. Ο θόρυβος εξαρτάται κι αυτός από μία γκάμα χαρακτηριστικών, όπως το υλικό κατασκευής κάθε μοντέλου, τη σχεδίαση και τον κινητήρα του.

Υπάρχουν πάντως μοντέλα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου, τα οποία θα σου εξασφαλίσουν δροσιά με εντυπωσιακά διακριτική λειτουργία. Ορισμένοι μάλιστα ανεμιστήρες διαθέτουν και νυχτερινή λειτουργία, με την ενεργοποίηση της οποίας μειώνουν ακόμη περισσότερο την εκπομπή θορύβου, για να κοιμάσαι χωρίς κανένα περισπασμό.

 

Ευκολία στο καθάρισμα – Λειτουργία με μπαταρία

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε τα προϊόντα τους να αποσυναρμολογούνται εύκολα. Έτσι, θα μπορείς γρήγορα και άνετα να καθαρίσεις τον ανεμιστήρα σου, κάθε φορά που τα πτερύγια και οι γρίλιες έχουν αρχίσει να μαζεύουν σκόνη.

Τέλος, υπάρχουν ανεμιστήρες με ενσωματωμένη μπαταρία, για να μπορείς να τους χρησιμοποιείς σε σημεία που δεν υπάρχουν πρόσβαση σε πρίζα, όπως για παράδειγμα στην αυλή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη