|  | 

Gaming News

Tips για να διατηρήσεις δροσερό το Gaming PC σου

 

Όπως σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, έτσι και στους υπολογιστές, desktops και laptops, ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που περνάει από τα υποσυστήματα μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν δεν προσέξεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση υπολογιστή. Κάτι που όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία του συστήματος, αλλά μειώνει και το προσδόκιμο ζωής του.

Τώρα που διανύουμε τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η ψύξη ενός υπολογιστή γίνεται πιο δύσκολη από το κανονικό. Ειδικά εάν πρόκειται για gaming desktop ή gaming laptop, τότε αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες για υπερθέρμανση.

Το απαιτητικό gaming ή και άλλες απαιτητικές εργασίες όπως η επεξεργασία εικόνας, η δημιουργία 3D γραφικών, η αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας, αναγκάζουν επεξεργαστή και κάρτα γραφικών να λειτουργούν συνεχώς στο 100% της ισχύος τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα μεγάλο «στρες» δέχεται και το τροφοδοτικό, από το οποίο περνάνε συνεχώς υψηλά φορτία.

Δες τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του gaming PC σου σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να απολαμβάνεις πολύωρα gaming sessions χωρίς τον φόβο μιας υπερθέρμανσης.

 

Καθαριότητα υπολογιστή με απλά βήματα

Μια από τις πιο συχνές αιτίες υπερθέρμανσης του υπολογιστή είναι η συσσώρευση σκόνης. Τόσο τα desktops PCs όσο και τα laptops διαθέτουν οπές εξαερισμού γύρω από το περίβλημά τους, που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό τους. Το συσσωρευμένο χνούδι και η σκόνη καλύπτουν τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και τους ανεμιστήρες και φράζουν αυτές τις οπές και δεν κυκλοφορεί αέρας στο εσωτερικό του περιβλήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «παγιδεύεται» ο θερμός αέρας στο εσωτερικό του κουτιού.

Έλεγξε το κουτί του υπολογιστή ή το laptop για τυχόν συσσωρευμένη σκόνη και χνούδια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να καθαρίζεις πιο τακτικά τον υπολογιστή σου, απομακρύνοντας τη σκόνη από τους αεραγωγούς και τους ανεμιστήρες. Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πινέλο ή και σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Εννοείται πως όταν καθαρίζουμε το desktop ή το laptop μας, φροντίζουμε πρώτα να το έχουμε απενεργοποιήσει.

 

 

Βεβαιώσου ότι υπάρχει επαρκής αερισμός

Το ότι εσύ απολαμβάνεις τη δροσιά που προσφέρει το κλιματιστικό σου παίζοντας απερίσπαστος PUBG ή Fortnite, δεν σημαίνει ότι δροσίζεται κι ο υπολογιστής σου. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσεις ότι το PC σου θα αερίζεται επαρκώς. Απόφυγε να τοποθετήσεις το desktop σου σε σημεία που μπορεί να μπλοκάρουν τις οπές αέρα του κουτιού, όπως μέσα σε έπιπλα ή κλειστές γωνίες.

Όλα τα σύγχρονα γραφεία έχουν πιο «ανοιχτό» σχεδιασμό, ώστε ο υπολογιστής να τοποθετείται πάνω, δίπλα, ή κάτω από το γραφείο. Εάν το γραφείο σου διαθέτει ειδικό χώρο για υπολογιστή, καλύτερα βάλε κάτι άλλο μέσα, αλλά όχι το PC σου. Διαφορετικά, ίσως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς να ανανεώσεις το γραφείο σου.

Τα laptop, συνήθως έχουν τις εισόδους αέρα στο κάτω μέρος και τις εξόδους στα πλάγια. Συνεπώς, η τοποθέτησή τους σε μαλακές επιφάνειες όπως σεντόνια, κουβέρτες ή μαξιλάρια, επηρεάζει αρνητικά την ψύξη του μηχανήματος. Τοποθέτησε το laptop σου σε λεία επιφάνεια και, ιδανικά, συνδύασέ το με μία βάση laptop. Διαθέτουν έναν ή παραπάνω αθόρυβους ανεμιστήρες, που βοηθούν στη διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών στο εσωτερικό του.

 

Τακτοποίηση καλωδίων (cable management)

Στα περισσότερα σύγχρονα κουτιά υπολογιστή, ο αέρας εισάγεται από μπροστά και εξάγεται από το πίσω μέρος. Ωστόσο, εάν υπάρχουν «χύμα» καλώδια μέσα στο κουτί, τότε εμποδίζεται η ροή αέρα κι όλη η θερμότητα «παγιδεύεται» μέσα στο κουτί. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό το σωστό και νοικοκυρεμένο μάζεμα των καλωδίων στο κουτί. Βέβαια, για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να διαθέτεις και το κατάλληλο PC Case. Για παράδειγμα, άλλο cable management διαθέτει ένα κουτί όπως το Coolermaster MasterBox MB500, κι άλλο ένα μικρότερο κουτί που μετά βίας χωράει μια gaming κάρτα γραφικών.

 

Αναβάθμισε τα συστήματα ψύξης

Σε περίπτωση που εξακολουθείς να παρατηρείς υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας στον επεξεργαστή ή και στα υπόλοιπα υποσυστήματα του desktop PC σου, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να εξετάσεις την αναβάθμιση των συστημάτων ψύξης.

Για την αποτελεσματική ψύξη του επεξεργαστή μπορείς να αναβαθμίσεις την εργοστασιακή ψύκτρα με μία που θα διαθέτει μεγαλύτερη επιφάνεια ψύκτρας και μεγαλύτερο ανεμιστήρα. Υπάρχει πάντα κι η επιλογή ενός συστήματος υδρόψυξης, που μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερο θερμικό φορτίο ενώ παράλληλα έχει πιο αθόρυβη λειτουργία. Επιπλέον, μπορείς να εγκαταστήσεις περισσότερους ανεμιστήρες στο εσωτερικό του κουτιού σου.

Κι αν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ψύξης για τον υπολογιστή σου ή και πώς να το εγκαταστήσεις, μπορείς να επιλέξεις την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης K-Support. Έτσι δεν θα ανησυχείς για τυχόν ασυμβατότητες ή και κακή εγκατάσταση.

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

  E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

    Μια απο τις εκπλήξεις της παρουσίασης της Microsoft στην Ε3 2021 ήταν η ανακοίνωση της  πρώτης συνεργασίας με την

 • E3 2021: Halo Infinite

  E3 2021: Halo Infinite

    Ένα από τα μεγάλα χαρτιά της Microsoft για την Ε3 2021 ήταν το Halo Infinite. Μετά από την ακύρωση

 • E3 2021: Guardians Of The Galaxy

  E3 2021: Guardians Of The Galaxy

      Την παρουσίαση της Square Enix άνοιξε ένας νέος τίτλος στο σύμπαν της Marvel. Το Guardians of The Galaxy

 • E3 2021: Morza Horizon 5

  E3 2021: Morza Horizon 5

    Ένα ολοκαίνουριο Forza με άρωμα Λατινικής Αμερικής παρουσίασε η Microsoft στην Ε3 2021. Microsoft και Forza Horizon αποτελούν αναπόσπαστο

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

    Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης Arkane

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στη φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς