|  | 

Κουζίνα

Κερασόπιτα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Για τη ζύμη

  • 250γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 1 βανιλίνη ή 2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
  • 1 αβγό
  • Λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

  • 3/4 φλιτζανιού μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα (κεράσι, φράουλα, βατόμουρα) σπιτική ή έτοιμη του εμπορίου
  • 400γρ. κεράσια ανοιγμένα στη μέση χωρίς τα κουκούτσια

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη το αλάτι και το αβγό. Σταματάμε μόλις πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία, παίρνουμε τα δύο τρίτα και τα απλώνουμε σιγά σιγά σε μια ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Αφήνουμε την υπόλοιπη ζύμη στην κατάψυξη.
  4. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο. Τα κόβουμε στη μέση και τα ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα. Στρώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.
  5. Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη πάνω από τη γέμιση και τη μισοσκεπάζουμε.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη, κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Δείτε ακόμη