Tips για να μειώσεις τη σπατάλη νερού και ρεύματος

 

Η παραμονή στο σπίτι συνεπάγεται και υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο υπάρχει τρόπος για να μειώσεις ακόμα και στο μισό τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να λάβεις υπόψη σου ορισμένους βασικούς κανόνες ενεργειακής συμπεριφοράς. Σε αυτή την προσπάθεια, βέβαια, βοηθάει και η τεχνολογία. Οι σύγχρονες οικιακές συσκευές είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά, σε σχέση με τις αντίστοιχες που κυκλοφόρησαν πριν από μια δεκαετία. Δες, λοιπόν, πως μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

 

Ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή (stand by)

Πολλές φορές ξοδεύεις ρεύμα χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, ή οι υπολογιστές. Φρόντισε να κλείνεις όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς και να τις βγάζεις από την πρίζα όταν πηγαίνεις για ύπνο. Μπορείς να συνδέσεις τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το router και την τηλεόραση σε ένα «έξυπνο» πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού θα τα απενεργοποιείς/ενεργοποιείς όλα μαζί.

Μία έξυπνη πρίζα “επικοινωνεί” μέσω ίντερνετ με το smartphone σου, ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο, για να ελέγχεις από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι τη συσκευή που έχεις συνδέσει. Θα μπορείς επίσης από το smartphone σου να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα και να καθορίσεις κάποια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που η συσκευή σου θα ενεργοποιείται/απενεργοποιείται. Έτσι θα μπορέσεις να προσαρμόσεις πολύ καλύτερα τη λειτουργία της στην καθημερινότητά σου. Μέσα από το mobile app της πρίζας που θα εγκαταστήσεις στο κινητό, θα μπορείς π.χ. να προγραμματίσεις τον ανεμιστήρα να ανάβει σε καθημερινή βάση λίγη ώρα πριν επιστρέψεις στο σπίτι. Επιπλέον, θα έχεις τη δυνατότητα να ανάψεις τη μηχανή καφέ από το κρεβάτι μόλις ξυπνήσεις, ώστε πριν ακόμη σηκωθείς να είναι έτοιμος ο καφές σου.

Με μία έξυπνη πρίζα, μπορείς επίσης να ελέγξεις τον ηλεκτρικό σου εξοπλισμό και να διαπιστώσεις αν υπάρχουν συσκευές (και ποιες), που σε stand by καταναλώνουν κιλοβατώρες δίχως αντίκρισμα. Για να ελέγξεις μια συσκευή απλά σύνδεσέ τη στην πρίζα, ρύθμισέ τη σε κατάσταση stand by και άφησε την εφαρμογή της πρίζας στο κινητό σου να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνεται.

 

Κάνε τον φωτισμό σου «πράσινο»

Αντικατέστησε τις λάμπες πυρακτώσεως με έξυπνες λάμπες LED, που μπορεί σε πρώτη φάση να είναι πιο ακριβές, αλλά η απόσβεση ξεκινάει άμεσα μιας και καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια, και με καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού. Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις μετά την εγκατάστασή τους, είναι να «κατεβάσεις» στο smartphone ή το tablet σου την εφαρμογή του κατασκευαστή, η οποία θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στη σύνδεση της λάμπας στο δίκτυο. Θα μπορείς να ελέγχεις από το κινητό σου κάθε «έξυπνη» λάμπα που έχεις εγκαταστήσει, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξαπλώσει και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού, δεν θα χρειάζεται πια να σηκωθείς. Θα μπορείς να το ελέγξεις από το smartphone σου. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα «αναμμένη» άσκοπα.

 

 

Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεις όταν ανάβεις τον θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεσαι για να κάνεις ντους, ή να πλύνεις τα πιάτα. Για εξοικονόμηση ρεύματος μπορείς να προγραμματίζεις την ώρα της ημέρας που θα ανάβεις τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν το μπάνιο, ενώ θα κάνεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση εάν εκμεταλλεύεσαι το ζεστό νερό που περίσσεψε, πλένοντας για παράδειγμα τα μαγειρικά σκεύη.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας «γενιάς» μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια εντελώς δωρεάν. Εάν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για εγκατάσταση ηλιακού, τότε σίγουρα μπορείς να αντικαταστήσεις τον συμβατικό θερμοσίφωνα με έναν  ηλεκτρικό θερμοσίφωνα Tesy ώστε να έχεις τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή προγραμματισμού από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεσαι.

 

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι, γι’ αυτό άλλωστε συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζεις είναι πως τα κλιματιστικά Inverter εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία, παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Σημαντικός παράγοντας για οικονομική θέρμανση και ψύξη στο σπίτι με κλιματιστικό είναι και η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας. Κατά γενικό κανόνα, η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

 

 

Κουζίνα και μαγείρεμα

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που είναι απαραίτητο να λειτουργεί ακατάπαυστα. Επομένως, δεν μπορείς να «τραβήξεις» έτσι απλά την πρίζα για να εξοικονομήσεις ρεύμα. Αυτό, όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να το χρησιμοποιείς σωστά. Αρχικά, έλεγξε αν έχεις ρυθμίσει σωστά τον θερμοστάτη. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης μπορεί να διατηρήσει αρκετές μέρες τα τρόφιμα χωρίς να τα παγώσει, ενώ μια θερμοκρασία κατάψυξης στο επίπεδο 15-18 βαθμών υπό το μηδέν είναι αρκετή για να συντηρήσει κατεψυγμένα τα τρόφιμα και να έχεις παγάκια. Επίσης, αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα.

Απενεργοποίησε τον φούρνο ή τις εστίες της κουζίνας λίγα λεπτά πριν «κατεβάσεις» το φαγητό. Η θερμοκρασία που υπάρχει ήδη, αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Μπορείς επίσης να σκεπάζεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύεις. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεις σημαντικά το μαγείρεμα, και φυσικά μειώνεις την κατανάλωση ρεύματος. Κάτι που επίσης βοηθάει πολύ στην εξοικονόμηση ρεύματος είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Χρησιμοποίησέ τον όσο το δυνατόν περισσότερο. Καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο.

Προτίμησε το πλύσιμο των πιάτων και των σκευών στο πλυντήριο πιάτων. Πολλά σύγχρονα μοντέλα ενσωματώνουν αισθητήρες που ανιχνεύουν αυτόματα τον όγκο του φορτίου και το επίπεδο λερώματος των πιάτων και των σκευών για να προσαρμόζουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας για βέλτιστο πλύσιμο ακόμη και για μικρά φορτία.

 

Πλύσιμο ρούχων

Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν πολλά οικονομικά προγράμματα για γρήγορη και αποτελεσματική πλύση, με χαμηλές θερμοκρασίες και λιγότερο νερό, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις για το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων σου. Υπάρχουν προγράμματα που σου επιτρέπουν να αναμειγνύεις ορισμένα χρωματιστά υφάσματα μεταξύ τους, ώστε να μειώσεις των αριθμό των πλύσεων. Απλώς έλεγξε τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων οι οποίες περιέχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιδανική θερμοκρασία πλύσης, την ποιότητα του ρούχου, τον τρόπο πλύσης του, την πιθανή ευαισθησία των χρωμάτων του κ.λπ.

 

Μείωσε τις απώλειες νερού

Μην αφήνεις τις βρύσες και το καζανάκι έστω και με πολύ μικρές διαρροές. Στο τέλος της ημέρας η ποσότητα νερού που έχει χαθεί είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, μια πάμφθηνη λύση για οικονομία είναι η προσθήκη ειδικών φίλτρων εξοικονόμησης στη βρύση της κουζίνας και στο μπάνιο.

Επιπλέον αν θέλεις να πλύνεις τη βεράντα ή τον κήπο σου προτίμησε ένα πλυστικό μηχάνημα που καταναλώνει έως και 80% λιγότερο νερό από ένα απλό λάστιχο. Η παροχή νερού ενός πλυστικού δεν ξεπερνά τα 600 λίτρα ανά ώρα, ενώ του λάστιχου είναι 3.500 λίτρα. Το πλυστικό εκτοξεύει το νερό με 25 φορές μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με το λάστιχο, με συνέπεια με πολύ λιγότερο νερό να απομακρύνει και τους πιο επίμονους ρύπους, ώστε να καθαρίζεις πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο.

Μπορείς να δεις ακόμη