Αυτό που πλέον ανησυχεί τους περισσότερους είναι ότι η τιμή του ρεύματος θα φτάσει στα ύψη με τη συνεχή χρήση του κλιματιστικού. Υπάρχουν όμως κάποια απλά μυστικά που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τα air condition.
Καθάρισε την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα
Τα φίλτρα του κλιματιστικού χρειάζονται καθάρισμα μια φορά τον μήνα, ανάλογα βέβαια και με τη χρήση του. Αν δεν καθαριστούν, επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αέρα, μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού και ενδέχεται να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Μπορείς να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα επιφανειακά με λίγο νερό και να αφαιρέσεις τυχόν ακαθαρσίες από το σωληνάκι που φεύγει το νερό του κλιματιστικού. Φρόντισε η μονάδα να λειτουργεί ανεμπόδιστα, χωρίς περιφερειακά εμπόδια που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την απόδοση του μηχανήματος.
Μην αναβάλεις τη συντήρηση του κλιματιστικού
Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητο να γίνεται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τις ώρες λειτουργίας του. Ο εξειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τον ανεμιστήρα στην εσωτερική και εξωτερική μονάδα με ειδικά καθαριστικά, θα ελέγξει την ποσότητα του ψυκτικού υγρού, θα ψάξει για τυχόν περίεργους θορύβους και γενικά θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένες εργασίες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του κλιματιστικού. Η τακτική συντήρηση βοηθά στην αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών, βελτιώνει την ποιότητα και την απόδοση λειτουργίας του και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.
Κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας
Αν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 27 τον χειμώνα θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Όσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας έχει το εξωτερικό με το εσωτερικό περιβάλλον, τόσο πιο έντονα λειτουργεί το μηχάνημα και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Για αυτό και η ιδανική ρύθμιση είναι 22 με 24 βαθμούς τον χειμώνα και 26 με 28 βαθμούς το καλοκαίρι, θερμοκρασίες που προσφέρουν τη σωστή θερμική άνεση σε μικρούς και μεγάλους.
Σωστές ρυθμίσεις στη ροή αέρα
Η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας πρέπει να ρυθμίζεται με φορά προς τα πάνω το καλοκαίρι, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί σωστά στον χώρο και το κλιματιστικό να πετυχαίνει γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να σπαταλά περιττή ενέργεια.
Μείωσε το θερμικό φορτίο του σπιτιού
Υπάρχουν πολλές συσκευές στο σπίτι που εκλύουν θερμότητα και δυσκολεύουν το έργο του κλιματιστικού. Για παράδειγμα το πλυντήριο, το στεγνωτήριο, το ατμοσίδερο, το σεσουάρ και η ηλεκτρική κουζίνα εκπέμπουν θερμότητα κατά τη χρήση τους και έτσι επιβαρύνουν τη λειτουργία του κλιματιστικού. Προγραμμάτισε τις δουλειές του σπιτιού για το βράδυ, ώστε να μη χρειάζεται το κλιματιστικό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ενέργειες στο σπίτι
Αν το σπίτι σου δεν έχει καλή μόνωση ή υπάρχουν διαρροές αέρα, αυξάνεται σημαντικά το ενεργειακό φορτίο του κλιματιστικού σου. Επένδυσε στη θερμομόνωση του σπιτιού σου, όσο είναι εφικτό και κλείσε τυχόν διαρροές σε πόρτες και παράθυρα. Επίσης, αν διαθέτεις τέντα στο μπαλκόνι σου, μην ξεχνάς να την κατεβάζεις. Η τέντα εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να περάσει και κρατά δροσερό το εσωτερικό του σπιτιού, επομένως το κλιματιστικό δουλεύει λιγότερο. Το βράδυ όμως, ανέβασε την τέντα, άνοιξε τα παράθυρα και τις κουρτίνες και αέρισε το σπίτι σου ώστε να μειώσεις σημαντικά τη χρήση του κλιματιστικού. Τώρα γνωρίζεις πώς να ψύχεις τον χώρο σου με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση του κλιματιστικού. Άλλαξε το παλιό σου κλιματιστικό με ένα τελευταίας τεχνολογίας και θα δεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις την τέλεια ατμόσφαιρα στο σπίτι σου με ελάχιστο κόστος.