Αν ανήκεις σε αυτούς τους τυχερούς που είδες τους κόπους σου να ανταμείβονται και τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται μέσα από την διαδικασία εισαγωγής σε μία Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τότε οι λέξεις «πρωτοετής φοιτητής» σίγουρα θα σε κάνουν να χαμογελάς!
Απόλυτα λογικό και φυσιολογικό. Άλλωστε η περίοδος των φοιτητικών χρόνων σίγουρα είναι από τις πιο σημαντικές και τις πιο ενδιαφέρουσες στη ζωή ενός ανθρώπου. Πέρα από το διάβασμα (που δεν πρέπει να το παραμελήσεις!), είναι μία εποχή γεμάτη από νέες εμπειρίες και εικόνες που θα καθορίσουν το μέλλον σου. Γενικά είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψεις και άλλο τον εαυτό σου και να αυτοπροσδιοριστείς περαιτέρω. Ειδικότερα, αν ανήκεις την κατηγορία των τυχερών νέων που θα ζήσουν μόνοι τους για πρώτη φορά μακριά από τους γονείς τους, τότε οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις είναι ακόμα περισσότερες.
Όμως, επειδή το νεαρό της ηλικίας και ο ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επιλογές και αστοχίες, αλλά και επειδή κάθε πρόκληση και καθετί νέο εμπεριέχει και κινδύνους ή δυσκολίες, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γενικό οδηγό που ακολουθεί. Η ιδέα δεν είναι να σε κατευθύνει στις επιλογές σου, αλλά να σου δώσει tips για το πώς γενικά να κινηθείς, τι να αποφύγεις, πού να δώσεις έμφαση, τι σε συμφέρει οικονομικά, ακόμα και συμβουλές για να μην πελαγώσεις με το νοικοκυριό και τα μαθήματα. Δες λοιπόν τι σε ενδιαφέρει, σκέψου και πράξε…
Σε κάθε περίπτωση συγχαρητήρια και καλή αρχή!
Φοιτητικό Σπίτι, Επίπλωση και Εξοπλισμός
Μία από τις πλέον σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Βεβαίως εξαρτάται και από το budget που διαθέτεις, ενώ το δίλημμα είναι το κλασικό: αν μείνεις σχετικά μακριά από τη σχολή θα χάσεις σημαντικό χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις, αλλά θα έχεις φθηνότερο ενοίκιο. Αντιστρόφως, ένα σπίτι κοντά στο Πανεπιστήμιο βολεύει από όλες τις απόψεις, αλλά σαφώς είναι πιο ακριβό… Είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά μάλλον και γούστου.
Σε κάθε περίπτωση, μην βιαστείς να νοικιάσεις. Ψάξε όσο περισσότερο μπορείς και ανάμεσα σε άλλα να συνυπολογίσεις και το κόστος των κοινοχρήστων, αλλά και την ύπαρξη ή απουσία αυτόνομης θέρμανσης! Επίσης, μην σκεφτείς μεγαλεπήβολα για να μην οδηγηθείς σε υπερβολές. Σκέψου απλά τι πραγματικά χρειάζεσαι και μην ψάχνεις το τέλειο. Παράλληλα, έχε κατά νου ότι ακόμα και αν δεν είσαι ευχαριστημένος από το σπίτι την πρώτη χρονιά μπορείς να αλλάξεις. Άλλωστε δεν το έχεις αγοράσει! Από την άλλη στην προσπάθεια οικονομίας άσε ως τελευταία επιλογή την συγκατοίκηση. Αυτό γιατί δεν έχεις γνωρίσει ακόμα νέους φίλους και άτομα εμπιστοσύνης, αλλά και επειδή η συγκατοίκηση σε τόσο νεαρή ηλικία δεν είναι πάντα εύκολη, όσο μεγάλο και αν είναι το οικονομικό δέλεαρ.
Ύστερα, αφού βρεις το σπίτι που σε βολεύει μην αγοράσεις τα πάντα από την αρχή! Ξεκίνα από τα βασικά όπως είναι το ψυγείο, η κουζίνα, το πλυντήριο ρούχων, το κρεβάτι, το γραφείο και τον υπολογιστή. Εξάλλου, σταδιακά θα αποκτήσεις και τα υπόλοιπα, απλά έτσι εξοικονομείς χρήματα, αλλά και έχεις τον απαραίτητο χρόνο να κάνεις έρευνα αγοράς και να βρεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου. Μάλιστα, σκέψου κι αν πραγματικά χρειάζεσαι μία «μεγάλη και ακριβή κουζίνα» την ώρα που ένα φουρνάκι- κουζινάκι είναι πάντα βολικό, πιάνει λιγότερο χώρο και είναι πιο οικονομικό. Αυτό σκέψου το για κάθε συσκευή που σκοπεύεις να αγοράσεις. Για παράδειγμα με τα λεφτά που θα εξοικονομήσεις από τέτοιες κινήσεις μπορείς να επενδύσεις ή να αυξήσεις το budget για κάποια άλλη συσκευή, όπως είναι ένα ταπεινό πολυμηχάνημα ή ένα ακριβότερο air condition για το ζεστό καλοκαίρι ή για τα κρύα του χειμώνα αν το σπίτι σου δεν έχει θέρμανση.
Μην ξεχνάς ότι σε πρώτη φάση ο υπολογιστής, desktop ή laptop, θα είναι όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για διασκέδαση. Σε αυτόν θα βλέπεις ταινίες και θα παίζεις videogames. Οπότε δεν χρειάζεσαι άμεσα τηλεόραση ή μία κονσόλα. Αν αυτό σε βάθος χρόνου δεν σε ικανοποιεί και έχεις καταφέρει να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα μπορείς να επενδύσεις και αλλού (π.χ. σε μία καλή τηλεόραση, σε μία ηλεκτρική σκούπα κτλ).
Επιπρόσθετα, το δικό σου γούστο είναι αυτό που μετράει, γιατί το σπίτι σου πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο νιώθεις άνετα, με παρέα ή χωρίς. Διακόσμησέ το λοιπόν με το δικό σου τρόπο και πάρε το χρόνο σου (δεν γίνονται όλα άμεσα ούτε είναι οικονομικά εφικτό ). Όσο περνάει ο καιρός θα προσθέτεις περισσότερες προσωπικές πινελιές που σου ταιριάζουν.
Τέλος, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις: η ελευθερία σου σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν θα έχεις και την μαμά σπίτι να σου μαγειρεύει και να σου καθαρίζει. Πρέπει λοιπόν να γίνεις πιο αυτόνομος και ίσως το γεγονός ότι τα σεντόνια δεν στρώνονται μόνα τους σε κάνει να εκτιμήσεις και τον κόπο της μάνας. Δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε γεννήθηκε κανείς μαθημένος και με απίστευτες οικοκυρικές δεξιότητες. Έτσι, ξεκίνα με απλά φαγητά και βρες μέσω διαδικτύου συνταγές εύκολες και απλές για φοιτητές. Βάλε ένα τυπικό πρόγραμμα καθαριότητας. Για παράδειγμα σκούπισμα σφουγγάρισμα μία φορά την εβδομάδα ή πλύσιμο πιάτων το αργότερο κάθε δύο μέρες. Και αν δυσκολευτείς ή δεν ξέρεις κάτι δεν είναι ντροπή να ζητήσεις μία μικρή βοήθεια ή να τηλεφωνήσεις για οδηγίες στους δικούς σου… Προφανώς δεν θα τα κάνεις όλα «τέλεια» με την πρώτη, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις αν θες να είσαι ανεξάρτητος!
Διατροφή
Όσο ελκυστικό και να είναι το delivery, δεν είναι δυνατόν για λόγους υγείας και χρημάτων να τρως συνέχεια απέξω. Πρέπει λοιπόν να μάθεις να μαγειρεύεις στο σπίτι σου κάποια βασικά πράγματα (όπως είναι η μακαρονάδα). Ξεκίνα με κάποια εύκολα και ψάξε για απλές συνταγές online. Ταυτόχρονα, φρόντισε να εξοπλίσεις τα συρτάρια της κουζίνας με υγιεινές τροφές που συνδυάζονται εύκολα και συνήθως δεν λήγουν αμέσως, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά, τα μακαρόνια, τα όσπρια, οι πατάτες και τα αυγά. Διάβασε το άρθρο “Τα βασικά τρόφιμα για το φοιτητικό σπίτι” και θα βρεις κι άλλες ιδέες για το πώς να γίνει η σχέση σου με την κουζίνα καλύτερη.
Ταυτόχρονα, σε όλες σχεδόν τις σχολές υπάρχουν εστίες, λέσχες και εστιατόρια, όπου προσφέρεται δωρεάν ή πολύ φθηνό και αρκετά ποιοτικό μαγειρευτό φαγητό. Ρώτα και δες τι δικαιούσαι, διότι αποτελούν μία καλή εναλλακτική! Συνήθως έχεις πρόσβαση εκεί με το φοιτητικό πάσο.
Έχε επίσης κατά νου ότι δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις κάθε μέρα. Μία έξυπνη λύση είναι να μαγειρεύεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τοποθετείς το περίσσευμα στο ψυγείο. Μερικά φαγητά μπορούν να συνδυαστούν γευστικά και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα αν φας ζεστά μακαρόνια με τυρί την πρώτη μέρα την δεύτερη μπορείς να τα ζεστάνεις και να τα συνδυάσεις με τόνο ή με μπρόκολο και τυρί τύπου φιλαδέλφεια σε λιγότερα από 5 λεπτά!
Σχολή και Μαθήματα
Ξεκίνα με το να πατάς στα μαθήματα του Πανεπιστημίου! Είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί φοιτητές και μετά είναι δύσκολο να τελειώσεις τη σχολή ή να πάρεις καλούς βαθμούς για μεταπτυχιακό ή υποτροφία. Μην αφήσεις τον πρώτο χρόνο να περάσει έτσι. Θα διαπιστώσεις ότι δεν θα διαβάζεις τόσο χρόνο όπως στις Πανελλαδικές και πώς με λίγο πρόγραμμα και σωστό διάβασμα τα πράγματα είναι σχετικά απλά… άλλωστε με το να μην λείπεις από τις παραδόσεις εξοικονομείς χρόνο και διάθεση, θα είσαι μέσα στο κλίμα, θα ξέρεις τι να διαβάσεις, θα κάνεις και χρήσιμες γνωριμίες. Πάντα θα υπάρχει αρκετός χρόνος για καφέ και έξοδο. Γενικά, διάβασε για εσένα, όχι για τους γονείς σου! Είναι το δικό σου όνειρο, η δική σου επιλογή και η δική σου ευθύνη…
Ύστερα, πρέπει να αποβάλεις από μέσα σου την σχολική νοοτροπία (ειδικά του Λυκείου). Δηλαδή, να μην έχεις άγχος κάθε φορά που δίνεις εξετάσεις (δεν είναι πανελλαδικές) και μάθε να διαβάζεις μόνος σου αξιοποιώντας την βιβλιοθήκη και το διαδίκτυο (δεν θα υπάρχουν πολλές τυποποιημένες ασκήσεις και «μασημένη τροφή»).
Μη φοβάσαι και να μη ντρέπεσαι να σηκώνεις το χέρι σου μέσα στο αμφιθέατρο αν κάτι δεν το έχεις καταλάβει. Να μη διστάζεις να τσεκάρεις πράγματα και με τους συμφοιτητές σου…
Επιπρόσθετα, μην υποτιμήσεις το φοιτητικό πάσο, αλλά αντιθέτως αξιοποίησέ το όσο περισσότερο μπορείς. Θα δεις ότι ακόμα και στην εποχή μας θα έχει σημαντικό οικονομικό και όχι μόνο κέρδος (σε φαγητό, συναυλίες, εκδηλώσεις, μέσα μεταφοράς, εκδρομές και γενικά σε διάφορες προσφορές ή εκπτώσεις).
Ακόμη φρόντισε να είσαι ενημερωμένος με εγγραφή σε newsletters, ακολουθώντας τις σωστές σελίδες στο Facebook και με συμμετοχή σε blogs. Η πληροφορία είναι δύναμη και θα δεις ότι τόσο σε ακαδημαϊκά, όσο και σε κοινωνικά θέματα θα βγεις κερδισμένος. Άλλωστε, ποιος ο λόγος να χάσεις μία προθεσμία στην γραμματεία ή ακόμη και ένα καλό πάρτι;
Σε βάθος χρόνου αν σου δοθεί η ευκαιρία και μπορείς (οικονομικά) φύγε για Erasmus ή άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική. Εξάλλου το να ζήσεις έστω και μερικούς μήνες σε μία ξένη χώρα θα διευρύνει τους ορίζοντές σου, αλλά και θα δώσει και τη δυνατότητα να ψάξεις ευκαιρίες για δουλειά ή μεταπτυχιακά και εκτός Ελλάδας.
Για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και για το βασικό σου πτυχίο κάνε μία αναζήτηση για κληροδοτήματα για υποτροφίες και δωρεές. Ακόμα και ιδιώτες ή μεγάλες εταιρείες στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες που τα παιδιά τους αριστεύουν στις σπουδές τους (υπάρχουν και άλλα κριτήρια ανάλογα με τον οργανισμό).
Κοινωνικές Συναναστροφές
Το να είσαι φοιτητής δεν σημαίνει απλά να είσαι καλός στα μαθήματα, αλλά πρέπει να είσαι καλός και στην κοινωνική σου ζωή. Άλλωστε είναι μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο, να αναπτύξεις σημαντικές φιλικές και όχι μόνο σχέσεις και να δοκιμαστείς κοινωνικά ως ενήλικας.
Έτσι, κράτα ανοικτούς ορίζοντες, μην κριτικάρεις αμέσως και μην σνομπάρεις κανέναν! Αυτή είναι η βασική συμβουλή. Για αυτό, σε αυτά τα πλαίσια, μην κολλήσεις και κάνεις παρέα μόνο με παιδιά που ήξερες από το σχολείο, αλλά κάνε καινούργιες φιλίες. Επίσης, μην πηγαίνεις μόνο στα φοιτητικά στέκια, αλλά ανακάλυψε την πόλη που σπουδάζεις και αν καταφέρεις ταξίδεψε ειδικά στο εξωτερικό με τη βοήθεια φοιτητικών προγραμμάτων. Πες ναι και δοκίμασε καινούρια πράγματα, αφού αυτό είναι μέρος της ωρίμανσης και το κάνεις σε μία εποχή που έχεις το χρόνο και την διάθεση. Ψάξε για νέα χόμπι και ασχολίες. Δες τι αθλητικές και πολιτιστικές λέσχες υπάρχουν στη σχολή σου ώστε να δοκιμαστείς σε κάτι που σου αρέσει ή που νομίζεις ότι θα βρεις ενδιαφέρον. Οι επιλογές είναι πολλές και έτσι όμιλοι όπως ο περιβαλλοντικός, ο κινηματογραφικός, ο χορευτικός, ο θεατρικός, ο όμιλος τέχνης μπορούν να σε μυήσουν σε εντελώς νέους, υπέροχους κόσμους και σε νέες γνωριμίες…
Με αυτές τις γενικές κατευθύνσεις και αν έχεις ανοικτούς ορίζοντες, διάθεση και κριτική σκέψη έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις πολλές εμπειρίες και ωραίες στιγμές στα πλαίσια της νέας φοιτητικής σου ζωής. Για αυτό ζήσε την εμπειρία και απόλαυσέ την έξυπνα!
Καλή αρχή και καλό πτυχίο!