Τις πανίσχυρες κάρτες γραφικών RTX 4090 και RTX 4080 ανακοίνωσε η Nvidia

by Aggeliki Tsoukana

H Nvidia ανακοίνωσε τρεις νέες κάρτες γραφικών, οι οποίες είναι βασισμένες στη νέα αρχιτεκτονική της.

Κορυφαία όλων η RTX 4090. Η συγκεκριμένη GPU διαθέτει 16384 πυρήνες CUDA, με boost clocks που φτάνουν σε ταχύτητα μέχρι τα 2,52GHz. Η κάρτα έρχεται με 24GB GDDR6X RAM και 384-bit memory interface. Η Nvidia υποστηρίζει ότι είναι δύο έως τέσσερεις φορές ταχύτερη από την RTX 3090 Ti. Η RTX 4090 καταναλώνει 450W και τρέχει σε ένα 16-pin PCIe Gen 5 ή τρία καλώδια 3x 8-pin PCIe. Αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στον Οκτώβριο.

 

 

Η επόμενη είναι η RTX 4080, που θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη έχει 9728 πυρήνες CUDA και 2,51GHz boost clock. Επίσης, είναι εφοδιασμένη με 16GB GDDR6X RAM και 256-bit interface. Σύμφωνα με τη Nvidia είναι δύο ως τέσσερεις φορές πιο γρήγορη από την RTX 3080 Ti. Η δεύτερη έκδοση έρχεται με 12GB GDDR6X RAM και 192-bit memory interface. Έχει 7680 πυρήνες CUDA cores και boost clock στα 2,61GHz.

Το μοντέλο των 16GB καταναλώνει 320W και εκείνο των 12GB, 285W. Οι αποστολές στα καταστήματα πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου.

Στην καρδιά αυτών των καρτών γραφικών χτυπάει μια νέα GPU. Βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική της Nvidia, TSMC 4nm Ada Lovelace και είναι εξοπλισμένη με τρίτης γενιάς πυρήνες RT cores, τέταρτης γενιάς Tensor Cores και υποστήριξη για χαρακτηριστικά όπως το DLSS 3 και ο κωδικοποιητής AV1.

Σε σύγκριση με το 40 shader-TFLOPs της RTX 3090 Ti, η RTX 4090 διαθέτει 83-TFLOPS. Χάρη στο νέο Shader Execution Reordering, η απόδοση του shader σχεδόν διπλασιάζεται και ο ρυθμός ανανέωσης στα παιχνίδια αυξάνεται κατά 25%. Η Nvidia αναφέρει ότι η απόδοση των RT στην RTX 4090 είναι γύρω στα 191-TFLOPS ενώ η RTX 3090 Ti είχε δυνατότητες ως τα 78-TFLOPS. Οι νέοι, τέταρτης γενιάς πυρήνες Tensor λέγεται ότι αυξάνουν τον όγκο των διακινούμενων δεδομένων κατά πέντε φορές στην RTX 4090.

Η σειρά θα διαθέτει δύο από τους όγδοης γενιάς κωδικοποιητές της Nvidia (NVENC). Αυτοί μπορεί όχι μόνο να αποκωδικοποιήσουν αλλά και να κωδικοποιήσουν το AV1. Η εταιρεία συνεργάζεται με την OBS Studio, για να προσφέρει την κωδικοποίηση AV1 στους πελάτες της. Επιπλέον η Nvidia έχει αυξήσει την ανάλυση της καταγραφής μέσω του ShadowPlay, σε έως 8K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε HDR.

Πάντως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι το DLSS 3, που θα το βρεις αποκλειστικά στις κάρτες της σειράς 40. Η νέα έκδοση χρησιμοποιεί Optical Flow Accelerator και δεδομένα από διαδοχικά καρέ, για να δημιουργήσει νέα καρέ στην ίδια την GPU και όχι εντός του παιχνιδιού, κάτι που βελτιώνει τον ρυθμό ανανέωσης κατά τέσσερεις φορές. Με τη μεθοδολογία αυτή αποφεύγονται καταστάσεις υπερφόρτωσης της CPU, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας.

Όπως έγινε γνωστό, πάνω από 35 παιχνίδια θα υποστηρίζουν το χαρακτηριστικό αυτό και στη λίστα περιλαμβάνονται το Cyberpunk 2077 και το Microsoft Flight Simulator. Ακόμα ανακοινώθηκε μια νέα έκδοση του Portal με real-time ray tracing, που θα γίνει διαθέσιμη τον Νοέμβριο και θα προσφερθεί υπό μορφή δωρεάν update στους υπάρχοντες κατόχους του Portal. Η τελευταία κίνηση αποτελεί μέρος της πλατφόρμας modding Nvidia RTX Remix, που αποσκοπεί στη βελτίωση των γραφικών σε παλαιότερα παιχνίδια.

 

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη