Το Bard AI chatbot της Google αναζητά πληροφορίες σε Gmail, Docs και Drive

by Zikou Stella

Οι δυνατότητες του Bard AI chatbot της Google επεκτείνονται και πλέον δεν περιορίζεται στο διαδίκτυο για την αναζήτηση απαντήσεων. Πρόσφατα απέκτησε τη δυνατότητα να “διαβάζει” την ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Gmail για να δημιουργήσει την περίληψη ενός μηνύματος ή ακόμα και να επισημάνει τα πιο σημαντικά σημεία ενός εγγράφου που είναι αποθηκευμένο στο Drive.

 

Προς το παρόν η δυνατότητα υπάρχει μόνο στα αγγλικά, όμως σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες γλώσσες. Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής για τα παραπάνω τα οποία η Google τα αποκαλεί extensions και θα γλιτώσουν τους χρήστες από χρονοβόρες εργασίες, όπως να αναζητάνε πληροφορίες σε στοίβες εγγράφων και emails. Αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί και το Bard και μάλιστα να τοποθετήσει τα αποτελέσματα της αναζήτησής του σε κάποιο γράφημα ή να δημιουργήσει μια περίληψη με bullets.

 

Δεν αποκλείεται η παραχώρηση στο Bard του δικαιώματος πρόσβασης σε email και έγγραφα να εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τη χρήση των πληροφοριών. Η Google σημειώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εκπαιδεύσει το γλωσσικό μοντέλο του AI chatbot που είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό, ούτε θα προσφέρει πρόσβαση στον οποιονδήποτε. Ακόμα, δεν απαιτείται η ενεργοποίηση της συνεργασίας με το Gmail, το Docs, και Drive. Η Google θα ρωτήσει αν επιτρέπεται η πρόσβαση και στη συνέχεια είναι δυνατή η ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση οποτεδήποτε.

 

Ακόμα, το Bard συνδέεται με το Maps, το YouTube και το Google Flights. Οπότε μπορεί να δώσει πληροφορίες για δεδομένα που σχετίζονται με πτήσεις σε πραγματικό χρόνο, να βρει κοντινά αξιοθέατα, να προτείνει videos στο YouTube για συγκεκριμένη θεματολογία και πολλά άλλα. Σε αυτή την περίπτωση η σύνδεση του Bard με τις τρεις εφαρμογές θα είναι ενεργοποιημένη εξ’ αρχής.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες βελτιώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια νέα μέθοδος για έλεγχο των απαντήσεων του Bard, μέσω του πλήκτρου Google It. Προηγουμένως το πλήκτρο επέτρεπε την αναζήτηση για θέματα με βάση τις απαντήσεις του Bard και τώρα θα δείχνει αν οι πληροφορίες του Bard συμφωνούν ή είναι αντίθετες με τις πληροφορίες του Google Search.

 

Πατώντας το πλήκτρο “Google It”, σε απαντήσεις όπου υποστηρίζεται η λειτουργία, το Google Search θα επισημαίνει με πράσινο χρώμα τις απαντήσεις που μπορεί να πιστοποιήσει και τις υπόλοιπες με πορτοκαλί. Περνώντας το mouse πάνω από αυτά τα σημεία θα δίνονται πληροφορίες για το τι έκανε σωστό ή λάθος το Bard. Τέλος, η Google πρόσθεσε έναν τρόπο συνέχισης μιας συζήτησης με βάση έναν σύνδεσμο, με βάση μια ερώτηση που έχει ήδη απαντηθεί.

Μπορείς να δεις ακόμη