TO GhatGPT ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ

by Zikou Stella

Το να πιάνεις συζήτηση με ένα AI chatbot είναι μια διαδικασία που πολύ γρήγορα μπορεί να χάσει το νόημά της. Πολύ απλά επειδή “απέναντί” σου έχεις κάτι που δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για εσένα ή το περιβάλλον σου. Η OpenAI επιχειρεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, προσθέτοντας “μνήμη” στο ChatGPT, ώστε το bot να απομνημονεύει πληροφορίες για εσένα και τις “συζητήσεις” σας κατά καιρούς.

 

 

Η “μνήμη” λειτουργεί με δυο διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς να πεις στο ChatGPT να θυμάται κάτι συγκεκριμένο για εσένα, όπως ποιο είναι το αγαπημένο σου video game, πότε τελείωσες το σχολείο, ποιο είναι το φαγητό που προτιμάς όταν βγαίνεις έξω, πως λένε τη μητέρα σου και άλλα παρόμοια. Στη δεύτερη περίπτωση, το ChatGPT μπορεί πολύ απλά να “αλιεύει” αυτές τις λεπτομέρειες σταδιακά, αποθηκεύοντας πληροφορίες για εσένα καθώς απαντάς ερωτήσεις και λαμβάνεις απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της OpenAΙ είναι να κάνει το ChatGPT να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο έξυπνο, πιο “προσωποποιημένο”, δίχως να απαιτείται να του υπενθυμίζονται πληροφορίες κάθε φορά.

Όπως είναι απόλυτα λογικό, κάποιοι που διαβάζουν για αυτή την εξέλιξη θα θορυβηθούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Η OpenAI σπεύδει να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι χρήστες θα έχουν τον έλεγχο της μνήμης του ChatGPT και πως το σύστημα έχει εκπαιδευτεί για να μην θυμάται ευαίσθητες πληροφορίες, όπως δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία. Ανά πάσα στιγμή θα μπορείς να ρωτάς το ChatGPT τι γνωρίζει για εσένα και είτε θα μπορείς να του λες να ξεχάσει κάτι είτε να το αφαιρείς μέσω της επιλογής Manage Memory στις ρυθμίσεις. Μέσα στις σκέψεις της OpenAI είναι η ενσωμάτωση ενός Temporary Chat σε στυλ incognito mode, όπου οι όποιες συζητήσεις δεν θα έχουν καμία απολύτως επιρροή στα όσα θυμάται για εσένα το ChatGPT. Θα προσφέρεται ακόμα και η επιλογή για πλήρη απενεργοποίηση της μνήμης. Η προεπιλογή όμως προβλέπει να είναι ενεργοποιημένη η “μνήμη” και η OpenAI σημειώνει πως τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται και για σκοπούς εκπαίδευσης των μοντέλων της στο εξής.

Μπορείς να δεις ακόμη