Νέα Σειρά Smartphones Xiaomi 14: Μοναδικές Οπτικές Εμπειρίες με Φακούς Leica και Ενισχυμένες Λειτουργίες AI με το HyperOS

by Aggeliki Tsoukana

Η Xiaomi είχε εντυπωσιακή παρουσία στο Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Εκεί, παρουσίασε στο ευρωπαϊκό κοινό τις νέες της ναυαρχίδες, τη σειρά smartphones Xiaomi 14 που υπόσχονται αναβαθμισμένες εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον, για μια ακόμα φορά βρέθηκε στο επίκεντρο η συνεργασία της Xiaomi με τη Leica, μέσω της ενσωμάτωσης των Leica Sumilux optics στη σειρά Xiaomi 14, για μια ανεπανάληπτη οπτική εμπειρία.

 

 

 

Xiaomi 14

Το Xiaomi 14 φιλοδοξεί να γίνει ένας σύντροφος που δεν θα θελήσεις να αποχωρίζεσαι στην καθημερινότητά σου. Οι διαστάσεις του είναι 152,8mm x 71,5mm x 8,20mm και χάρη στο ελαφρώς καμπυλωτό panel του, το κράτημα γίνεται απόλυτα ασφαλές και άνετο, για παρατεταμένες περιόδους χρήσης. Ένα από τα στοιχεία που θα σε κερδίζουν είναι το μινιμαλιστικό του design. H Xiaomi το έχει επιτύχει τοποθετώντας το ηχείο κάτω από την οθόνη και τον αισθητήρα υπέρυθρων στην camera για ένα καθαρό look στα πλαϊνά και στο πάνω μέρος του τηλεφώνου. Επίσης, το περιθώριο της κάτω πλευράς είναι μόλις 1,71mm και για αυτό έχει φροντίσει η τεχνολογία FIAA, που συγκεντρώνει τα κυκλώματα στην οθόνη.

Η οθόνη του Xiaomi 14 είναι τύπου CrystalRes AMOLED ανάλυσης 1,5K (2670 x 1200 pixels) με μέγεθος 6,36”. Η πυκνότητα των pixels έχει αυξηθεί στα 460ppi, κάτι που αποτελεί εγγύηση για περισσότερες λεπτομέρειες. Η μέγιστη φωτεινότητα είναι 3000 nits, τα χρώματα είναι ζωντανά και οι εικόνες απόλυτα ευκρινείς, ακόμα και όταν ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβλητός, από 1έως 120Hz, για ξεχωριστές οπτικές εμπειρίες είτε πρόκειται για gaming, είτε για μια απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το Xiaomi 14 μπορεί να υπερηφανεύεται για την ολοκληρωμένη εμπειρία φωτογράφισης που προσφέρει και για τον σκοπό αυτό στο πίσω μέρος του είναι τοποθετημένο ένα σύστημα με τρεις κάμερες. Η Xiaomi έχει επιλέξει φακούς Leica Summilux. Η κύρια camera έχει διάφραγμα ƒ/1,6 το οποίο συνδυάζεται με τον αισθητήρα Light Fusion 900 και δυναμικό εύρος 13,5 EV. Η 14mm υπερευρυγώνια κάμερα της Leica έχει ανάλυση 50ΜΡ, ενώ o  φακός floating των 75mm, επίσης τη Leica προσφέρει ελάχιστη απόσταση εστίασης μόλις 10εκ. Η selfie camera έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη του Ultra.

Η συσκευή διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4610mAh με σύστημα HyperCharge για ενσύρματη φόρτιση στα 90W και ασύρματη στα 50W. Η διαθέσιμη έκδοση για το Xiaomi 14 είναι 12GB Ram τεχνολογίας LPDDR5x & 512GB αποθηκευτικού χώρου UFS 4.0

 

 

Xiaomi 14 Ultra

Το Xiaomi 14 Ultra είναι μια συσκευή σχεδιασμένη να προσφέρει ξεχωριστές οπτικές εμπειρίες και σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει με τον καινοτόμο σχεδιασμό και τις απίστευτες επιδόσεις της.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με μια καινοτόμα οθόνη All Around Liquid, που χάρη στο Xiaomi Shield Glass, επιτυγχάνει τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της θέασης, με μια συνεχή καμπύλη σε όλες τις πλευρές και γωνίες, που έχει ως αποτέλεσμα μια απίστευτη εμπειρία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μιας επίπεδης οθόνης με τη διαδραστικότητα των καμπυλωτών άκρων. Η οθόνη είναι τύπου AMOLED, μεγέθους 6,73” με ανάλυση WQHD+ (3200 x 1440 pixels), μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης 1-120Hz και φωτεινότητα που φτάνει τα 3000 nits.

Στο πίσω μέρος του Xiaomi 14 Ultra υπάρχει ένα σύστημα τεσσάρων καμερών, ανάλυσης 50MP η καθεμία, που θα σε εκπλήξει με τις επαγγελματικού επιπέδου επιδόσεις του και θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή καθώς έχει εμβέλεια εστίασης από 12mm σε 120mm.

H βασική κάμερα έχει μεταβλητό διάφραγμα ƒ/1,63- ƒ/4,0 για απρόσκοπτη προσαρμογή της έκθεσης σε διάφορες περιπτώσεις. Ακόμα και στις πλέον δύσκολες συνθήκες, θα μπορέσεις να απαθανατίσεις με εξαιρετική ποιότητα εικόνας όλες τις αγαπημένες σου στιγμές, χάρη στον υπέρ-μεγέθη φακό μιας ίντσας LYT-900 και δυναμικό εύρος που φτάνει έως και 14EV. Στο πλευρό της κύριας κάμερας, σύμμαχοι σε κάθε σου δραστηριότητα φωτογράφισης βρίσκονται μια floating telephotο της Leica στα 75mm, μια περισκοπική Leica στα 120mm και μια υπερευρυγώνια, επίσης με την υπογραφή της Leica στα 12mm. Εννοείται ότι δεν λείπει η selfie camera στο μπροστά μέρος του smartphone, με ανάλυση 32MP και δυνατότητα λήψεων που φτάνουν σε ποιότητα τα 4Κ με ρυθμό ανανέωσης 60fps.

Οι τέσσερεις κάμερες στο πίσω μέρος υποστηρίζουν καταγραφή video ανάλυσης 8Κ στα 30fps με απίστευτη ευκρίνεια, ενώ μέσω του Dolby Vision θα μπορείς να τραβήξεις video ποιότητας 4K στα 60fps. Οι εμπειρίες ενισχύονται ακόμα περισσότερο με ένα σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, ενώ η συσκευή διαθέτει τέσσερα μικρόφωνα για ηχογράφηση surround αλλά και κατευθυνόμενου ήχου, για να ακούς τα πάντα με απόλυτο ρεαλισμό.

Με το νέο Movie Mode θα μπορέσεις να αναδείξεις το ταλέντο σου ως κινηματογραφιστής, εισάγοντας στις δημιουργίες σου πρακτικές όπως η αναλογία πλευρών 2.39:1 και το 180° shutter rule. Επιπλέον η λειτουργία MasterCinema κωδικοποιεί HDR videos σε 10-bit Rec.2020 για την καταγραφή λεπτομερειών, σκιών και φωτεινών σημείων, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τον προκάτοχό του, το 8-bit BT.709, ειδικά σε οθόνες που υποστηρίζουν HDR. Τέλος, το Director Mode παρέχει μια σειρά από εργαλεία και συστήματα ελέγχου για εργασία επαγγελματικού επιπέδου.

Η μπαταρία του Xiaomi 14 Ultra έχει χωρητικότητα 5000 mAh, φορτίζει ενσύρματα στα 90W και ασύρματα στα 80W. Ακόμα, είναι δυνατή η φόρτιση άλλων συσκευών, με ισχύ που φτάνει τα 10W.

Η διαθέσιμη έκδοση για το Xiaomi 14 Ultra είναι 512GB αποθηκευτικού χώρου τεχνολογίας UFS 4.0 και 16GB Ram LPDDR5x με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και +8GB.

Η παρουσίαση του Xiaomi 14 Ultra, συνοδεύτηκε από εκείνη του Xiaomi 14 Ultra Photography kit, το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για τους λάτρεις της φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης. Προσφέρει ειδικές λειτουργίες, όπως ένα shutter button δυο επιπέδων, ένα zoom level, ένα προσαρμόσιμο κουμπί βιντεοσκόπησης και ένα επιπλέον προσαρμόσιμο μοχλό.

 

 

Hardware για εντυπωσιακές επιδόσεις

Τα Xiaomi 14 και Xiaomi 14 Ultra αντλούν την ισχύ τους από το Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform chipstet, που υπόσχεται αύξηση των επιδόσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε κάθε τομέα και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Και οι δύο συσκευές είναι εφοδιασμένες με το Qualcomm FastConnect 7800 για σύνδεση Wi-Fi 7 και εντυπωσιακές επιδόσεις στα 320MHz.

Η ψύξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις και αυτό είναι κάτι που η Xiaomi γνωρίζει πολύ καλά. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι νέες τις ναυαρχίδες είναι εφοδιασμένες με το σύστημα ψύξης Xiaomi IceLoop, προσφέροντας μια απίστευτα εκπληκτική εμπειρία χρήσης, ακόμα και στις πλέον απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας όπως η χρήση λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο, το gaming, η καταγραφή video και το computational photography. Με το Xiaomi 14 Ultra η εμπειρία είναι ακόμα περισσότερο ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη χάρη στο Xiaomi Dual-Channel IceLoop. Πρόκειται για ένα επιπλέον σύστημα διάχυσης της θερμότητας, ειδικά μελετημένο και σχεδιασμένο για το σύστημα των καμερών, για ακόμα καλύτερη λειτουργία είτε πρόκειται για τη λήψη μιας φωτογραφίας, είτε για βιντεοσκόπηση.

 

 

Αναβαθμισμένες Εμπειρίες Τεχνητής Νοημοσύνης με το Xiaomi HyperOS

Το hardware αναδεικνύει όλες τις δυνατότητές του όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο λειτουργικό σύστημα. Η σειρά smartphones Xiaomi 14 έρχεται με το νέο, πρωτοποριακό λειτουργικό Χiaomi HyperOS. Μέσω αυτού, η Xiaomi υπόσχεται σε όλους όσους αποκτήσουν είτε το Xiaomi 14, είτε το Xiaomi 14 Ultra μια ανανεωμένη λειτουργία με προηγμένα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης αρχείων, ένα νέο περιβάλλον διεπαφής χρήστη, εύκολη διασύνδεση μεταξύ συσκευών, καθώς και νέα συστήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Με τη νέα έκδοση του Google Photos οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύσουν φωτογραφίες και βίντεο με ασφαλή τρόπο μέσω του Xiaomi Gallery, να δουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν το υλικό τους.

Χάρη στο HyperOS, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της σειράς Xiaomi 14. Μέσω των μοντέλων AI που είναι ενσωματωμένα σε διάφορες εφαρμογές του συστήματος προωθείται μια πιο έξυπνη ζωή, με καλύτερες και πιο χρήσιμες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο υπότιτλους για συνομιλίες κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ψηφιακών διασκέψεων ή απλών διαδικτυακών συναντήσεων με φίλους.

Το ΑΙ Album Search θα βελτιώσει τις αναζητήσεις εικόνων μέσα από τη συλλογή των χρηστών, μέσα από μια απλή περιγραφή αυτού που θέλουν να βρουν. Από την άλλη, το ΑΙ Portraits έχει πρόσβαση σε προηγμένους αλγορίθμους και δημιουργεί μοναδικά πορτραίτα χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που ήδη υπάρχουν στη συσκευή σου. Τέλος, για ένα δημιουργικό ρετουσάρισμα, το AI Expansion θα σου λύσει τα χέρια με τα μοναδικά εργαλεία που ενσωματώνει.

Μπορείς να δεις ακόμη