Το κατάλληλο πλυντήριο για τη φοιτητική ζωή σου

Τα αποτελέσματα των βάσεων βγήκαν και βλέπεις ότι πέρασες σε μια σχολή μακριά από το πατρικό σου και η φοιτητική σου ζωή μόλις ξεκίνησε.

Η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει πολλά νέα ξεκινήματα και προκλήσεις. Το πρώτο βήμα είναι να βρεις τη νέα σου στέγη και να την οργανώσεις σωστά. Αν θέλεις να αποφύγεις το πλύσιμο στο χέρι, τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα πλυντήριο. Η απαραίτητη συσκευή για να πλένεις τα ρούχα σου αποτελεσματικά, εξοικονομώντας χρόνο αλλά και χρήμα. Παρακάτω θα βρεις όλες τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή για σένα.

 

Χωρητικότητα πλυντηρίου

Η χωρητικότητα αφορά το μέγιστο βάρος των ρούχων που θα μπορείς να πλένεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το πλυντήριο. Μετριέται σε κιλά (kg) κι αφορά στο πόσο ζυγίζουν τα ρούχα όταν είναι στεγνά. Γενικά, ακόμη και μία συσκευή 5 kg είναι ιδανική για την γκαρνταρόμπα ενός ατόμου. Ενδεικτικά, περίπου 1 κιλό ζυγίζουν 5 T-shirts, ή 1 παντελόνι τζιν κι 1 T-shirt, ή 2 πετσέτες μπάνιου. Αν πάντως έχεις μεγάλη γκαρνταρόμπα και θέλεις να βάζεις σχετικά αραιά πλυντήριο, ή αν θες να πλένεις και το πάπλωμά σου γλιτώνοντας τα έξοδα του καθαριστηρίου, θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο τουλάχιστον 7 κιλών.

Θα χρειαστείς ένα μοντέλο ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας στην περίπτωση που έχεις διπλό, ή υπέρδιπλο κρεβάτι κι επομένως τα παπλώματα και οι κουβέρτες σου έχουν το ανάλογο μέγεθος. Παρόλο που η επιλογή ενός τέτοιου μοντέλου σημαίνει πως θα υπάρξουν φορές που τα ρούχα που θες να πλύνεις δεν γεμίζουν τον κάδο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα σπαταλάς άσκοπα νερό και ρεύμα.

 

 

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα που τη συνοδεύει, όπου θα δεις ότι ξεκινά από την D και φτάνει στην Α+++. Στην πράξη, υπάρχουν συσκευές που έχουν ακόμη καλύτερο ενεργειακό προφίλ από τα Α+++. Έτσι, αν δεις ένα μοντέλο να χαρακτηρίζεται «Α+++-10%», ή ακόμη και «Α+++-50%», σημαίνει πως είναι 10% πιο αποδοτικό (ή 50% αντίστοιχα) από τα είδη της ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

 

Απόδοση στο στύψιμο

Αν θέλεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σου να στεγνώνουν μια ώρα αρχύτερα, τότε πρέπει να επιλέξεις ένα πλυντήριο με υψηλή απόδοση στο στύψιμο. Η απόδοση ξεκινά από την κατηγορία G και φτάνει μέχρι την Α, ενώ όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο καλοστυμμένη θα είναι η μπουγάδα σου και τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει. Θα βρεις κι αυτή την πληροφορία στο ενεργειακό ταμπελάκι.

 

Στεγνωτήριο ή Πλυντήριο – Στεγνωτήριο

Αν το άπλωμα δεν είναι το φόρτε σου, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά κι ενός στεγνωτηρίου, ή πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Αν επιλέξεις πλυντήριο – στεγνωτήριο θα πρέπει να γνωρίζεις πως οι συσκευές αυτές στη λειτουργία πλύσης έχουν διαφορετική χωρητικότητα από τη λειτουργία στεγνώματος. Ίσως χρειαστεί να ανέβεις λίγο σε χωρητικότητα σε σχέση με τις πραγματικές σου ανάγκες σε πλύσιμο, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι όλα τα ρούχα που θα βάζεις στον κάδο θα πλένονται και θα στεγνώνονται αποτελεσματικά.

Το στεγνωτήριο θα σου λύσει τα χέρια. Ειδικά τον χειμώνα και το φθινόπωρο όταν η υγρασία δεν αφήνει τα ρούχα να στεγνώσουν στην απλώστρα, όταν βρέχει και εσύ δεν έχεις κάποιο σκεπαστό μέρος για να βάλεις τα ρούχα να στεγνώσουν. Ακόμα και αν μένεις σε γειτονιά που έχει πολύ καπνό από τζάκια και σόμπες, θα γλιτώσεις τα ρούχα από τις άσχημες οσμές. Φυσικά, ακόμα και το καλοκαίρι ή την άνοιξη που οι συνθήκες επιτρέπουν το άπλωμα έξω, το στεγνωτήριο θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο όταν βιάζεσαι.

Υπάρχει μια λύση που έχει αποδειχθεί πολύ πρακτική τα τελευταία χρόνια για όσους επιλέξουν να αγοράσουν δύο ξεχωριστές συσκευές. Να γίνεται η τοποθέτηση της μίας συσκευής πάνω στην άλλη, σε μορφή στήλης. Απλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά σημαντικά πράγματα, όπως το να έχεις μετρήσει πολύ προσεκτικά τον χώρο που θα μπει το πλυντήριο και να αγοράσεις ένα στεγνωτήριο το οποίο είσαι βέβαιος ότι έχει τις διαστάσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να μπει πάνω από το πλυντήριο.

 

 

Ποικιλία προγραμμάτων

Όσο περισσότερα προγράμματα έχει ένα πλυντήριοπλυντήριο-στεγνωτήριο) τόσο μεγαλύτερη κι η ευελιξία στο πλύσιμο των ρούχων. Κι έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις άλλα πράγματα από το να ασχολείσαι με το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων.

Είναι απίθανο να βρεις πλυντήριο ρούχων με λιγότερα από 11 προγράμματα, κάτι που σημαίνει πως όποια συσκευή κι αν επιλέξεις, θα καλύψει όλα τα είδη υφασμάτων και τις θερμοκρασίες που θα σου χρειαστούν. Καλό θα είναι να επιλέξεις πάντως ένα μοντέλο που να διαθέτει κι ένα γρήγορο πρόγραμμα, ώστε να μπορείς να πλύνεις γρήγορα κάποιο ρούχο που θα χρειαστείς άμεσα. Επίσης, αν διαθέτει κι ένα οικολογικό πρόγραμμα, όποτε το επιλέξεις, θα πλένει με ακόμη λιγότερο ρεύμα και νερό.

Αν και οι βασικοί κανόνες χρήσης του πλυντηρίου ορίζουν να το χρησιμοποιείς με γεμάτο τον κάδο, πολλές φορές δεν θα μπορείς να περιμένεις μέχρι τα άπλυτά σου να φτάσουν τη χωρητικότητά του. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η συσκευή σου να διαθέτει μια λειτουργία «μισού φορτίου», ώστε όταν την ενεργοποιείς να μειώνει αντίστοιχα τη χρήση νερού και ρεύματος.

 

Λειτουργία προγραμμάτων ατμού

Ιδανικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός μοντέλου με τεχνολογία ατμού. Ο ατμός έχει την ιδιότητα να εισχωρεί βαθιά στις ίνες των υφασμάτων προσφέροντας επιπλέον φροντίδα στα ρούχα σου. Απομακρύνει κάθε οσμή από ένα ήδη φορεμένο ρούχο, έτσι ώστε να το «φρεσκάρει» χωρίς πλύσιμο. Ίσως φανεί σωτήριο για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνει σχεδόν όλες τις αλλεργιογόνες ουσίες ενώ καταργείται κι η χρήση του μαλακτικού.

Επιπλέον, τα φρεσκοπλυμένα ρούχα βγαίνουν από τον κάδο λιγότερο τσαλακωμένα, σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια. Επομένως, όταν στεγνώσει η μπουγάδα σου, θα θέλει λιγότερο κόπο και χρόνο για να σιδερωθεί. Σημαντικό είναι επίσης, πως αυτή η επιπλέον διαδικασία δεν παρατείνει ιδιαίτερα το χρόνο λειτουργίας του προγράμματος πλύσης που επιλέγεις. Με τη λειτουργία ατμού θα μπορείς, επίσης, να μειώσεις τις ζάρες και σε οποιοδήποτε στεγνό ρούχο, όπως στο πουκάμισο που τσαλακώθηκε επειδή παράπεσε στην ντουλάπα, ή στην μπλούζα σου που γέμισε τσακίσεις επειδή τη φόρεσες την προηγούμενη μέρα.

 

 

Αισθητήρες και smart λειτουργίες

Υπάρχουν πολλά μοντέλα με έξυπνες λειτουργίες ή και με συνδεσιμότητα Wi-Fi για απομακρυσμένο έλεγχο και ρύθμιση. Αυτά τα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη, με λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για σένα.

Ενδεικτικά, υπάρχουν προτάσεις, όπως το Indesit EWSD51051 W EU που διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες για αυτόματη ρύθμιση νερού, θερμοκρασίας, χρόνου και στυψίματος ανάλογα με το φορτίο. Έτσι, εξοικονομείς ακόμη περισσότερο ρεύμα, νερό και χρόνο.

Άλλα μοντέλα, όπως η σειρά Miele Tdos, ρυθμίζουν αυτόματα την ποσότητα απορρυπαντικού σε κάθε πλύση, ενώ εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να γεμίζεις το δοχείο κάθε περίπου είκοσι πλύσεις. Έτσι γλιτώνεις να έχεις και να χειρίζεσαι δοσομετρητές, να κρίνεις εσύ πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα, πόσο σκληρό είναι το νερό κλπ.

Η σειρά συνδεδεμένων πλυντηρίων Candy RO συνεργάζεται με μια ειδική εφαρμογή η οποία, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, παρουσιάζει το ήδη αγαπημένο Snap & Wash. Ένα χαρακτηριστικό που σου επιτρέπει να φωτογραφίσεις την μπουγάδα σου και, μέσα από έναν περίπλοκο αλγόριθμο, το πλυντήριο θα αναγνωρίσει το ύφασμα και το χρώμα κάθε ενδύματος, ρυθμίζοντας αυτόματα το πρόγραμμα πλύσης και τη θερμοκρασία του νερού.

Επίσης, τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με Wi-Fi συνδέονται στο οικιακό ασύρματο δίκτυο προσφέροντάς σου τη δυνατότητα να το ελέγχεις και να το χειρίζεσαι απομακρυσμένα, ακόμα κι από το smartphone ή το tablet σου. Με αυτό τον τρόπο το συστηματικό πλύσιμο γίνεται παιχνίδι και δεν έχεις κανένα άγχος. Μπορείς, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις έναν κύκλο πλύσης από το smartphone ενώ βρίσκεσαι ακόμα στη σχολή, ή να προγραμματίσεις την έναρξη ή την παύση της πλύσης ανάλογα με το καθημερινό σου πρόγραμμα και να λαμβάνεις ενημέρωση για τις λειτουργίες και την κατάσταση πλύσης.

Παράλληλα, θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις για την κατάσταση της συσκευής σου. Θα έχεις πρόσβαση σε οδηγίες επίλυσης μιας δυσλειτουργίας από την οθόνη του κινητού σου, ή θα μπορείς ακόμα και να προγραμματίζεις ραντεβού με τεχνικό που θα έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα εργαλεία και ανταλλακτικά για τη συσκευή σου.

Επίσης, ορισμένα μοντέλα, όπως το Hoover DXOA69AHC3-S, διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω NFC με smartphone για κατέβασμα επιπλέον προγραμμάτων επεκτείνοντας έτσι τις επιλογές σου σε προγράμματα πλύσης. Παράλληλα, ο φωνητικός οδηγός σε καθοδηγεί βήμα-βήμα στην επιλογή του ιδανικού προγράμματος για τις ανάγκες σου. Πράγματι, μπορείς να βρεις το ιδανικό πρόγραμμα, μιλώντας στο πλυντήριό σου.

Δώσε προσοχή στα προγράμματα και τις έξυπνες λειτουργίες που προσφέρει ένα πλυντήριο ρούχων. Πέρα από το όλο ζήτημα της οικονομίας και ξεγνοιασιάς, θα έχεις πιο καθαρά ρούχα, αλλά και περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και για διάβασμα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη