Αλμυρό κέικ
Από την Ιωάννα Σταμούλου Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 26εκ. 3 αβγά 125γρ. ελαιόλαδο 3 κρεμμυδάκια
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μας ήρθε από πολύ μακριά, όμως ρίζωσε για τα καλά στους κήπους και τις καρδιές μας κι έγινε τόσο οικεία μας όσο η μυρωδιά ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού.
Η λουίζα είναι πολυετής θάμνος και ανήκει στην οικογένεια Verbenacea. Η επιστημονική της ονομασία είναι Aloysia citrodora, όμως συχνά τη συναντάμε σαν verbena ή lemon verbena. Στη χώρα μας είναι γνωστή και ως λεμονόχορτο, «χόρτο του Θεού» ή «χόρτο του σταυρού». Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Νότιας Αμερικής που έφτασε στην Ευρώπη τον 17ο αι. από τους Ισπανούς κατακτητές. Διαθέτει λεπτούς βλαστούς με μακριά ανοιχτοπράσινα φύλλα και όμορφα, μοβ, λευκά ή πράσινα άνθη με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που θυμίζει λεμόνι.
Η λουίζα διαθέτει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων και θεωρείται φαρμακευτικό βότανο. Ενώ μέχρι πρόσφατα η χρήση της περιοριζόταν στην παραγωγή τροφίμων και αρωμάτων ως πρόσθετο, μετά τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών που του αποδίδουν πληθώρα μοναδικών για την υγεία ιδιοτήτων, οι παραδοσιακές χρήσεις του ως φαρμακευτικό βότανο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Περιέχει πλήθος πτητικών ελαίων (κιτρονελλάλη, κιτράλη, λιναλόλη), τερπενοειδή, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή όπως η λουτεολίνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της λουΐζας διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις και εκτός από τις φαρμακευτικές του χρήσεις, χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.
Να σημειωθεί πως όπως ισχύει για όλα τα βότανα έτσι και η κατανάλωση του τσαγιού της λουίζας, όσο ευεργετικό και αν είναι δεν πρέπει να καταναλώνεται διαρκώς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Διακόπτουμε και ξανασυνεχίζουμε την κατανάλωσή του.
Εκτός από αφέψημα προστίθεται στο τσάι για να δώσει έντονο άρωμα λεμονιού. Φρέσκα ή ξερά τα φύλλα της λουίζας δίνουν υπέροχη λεμονάτη γεύση σε ψάρια και σε πιάτα πουλερικών, κρεατικών και λαχανικών. Επίσης χρησιμοποιούνται σε μαρινάδες, σάλτσες, μαρμελάδες, κρέμες, πουτίγκες, στο γιαούρτι, σε σιρόπια αλλά και σε ποτά.