Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκινάει, εσύ με ποια τηλεόραση θα το απολαύσεις;

by Zikou Stella

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023 αποτελεί αναμφισβήτητα την κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων μπάσκετ. Μπορεί οι διασυλλογικές διοργανώσεις, όπως η Euroleague, να προσφέρουν θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις συγκινήσεις που προσφέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Κοινή συνιστώσα κάθε διοργάνωσης είναι οι τηλεοπτικές υπερπαραγωγές που φτάνουν στις τηλεοράσεις του κοινού. Για να φτάσουν όμως στο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, οι τηλεοπτικές παραγωγές έχουν αλλάξει πολύ. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η ανάπτυξη της τεχνολογίας που αποτυπώθηκε μέσα από την αλματώδη εξέλιξη που είχαν οι τηλεοπτικοί δέκτες. Χάρη στις υπερσύγχρονες τηλεοράσεις που μπορεί κανείς να βρει με μια βόλτα στον Κωτσόβολο, έχουμε φτάσει σε σημείο να απολαμβάνουμε τους αγώνες, λες και είμαστε μέσα στο γήπεδο!

 

 

Ζήσε κάθε φάση

Η 19η διοργάνωση του θεσμού θα φιλοξενηθεί σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία, από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 ωστόσο δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ασίας για να απολαύσεις τα μεγάλα αστέρια του Mundial. Χρειάζεται μονάχα να επιλέξεις την κατάλληλη τηλεόραση για τον χώρο σου και σίγουρα θα έχεις την εμπειρία που αναζητάς. Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και σε κάθε αγαπημένη σου αθλητική διοργάνωση που καλύπτεται τηλεοπτικά.

 

Μεγάλο εύρος οθόνης για μεγαλείο εικόνας

Μια μεγάλη τηλεόραση είναι εντυπωσιακή και σε βάζει ακόμα πιο βαθιά μέσα στη δράση κάθε αγώνα. Οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις και , σου δίνουν τη δυνατότητα να κάθεσαι κοντά και να απολαμβάνεις τέλεια εικόνα, ακόμα και αν πρόκειται για τηλεόραση μεγάλου μεγέθους. Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο πιο μικρά είναι και τα pixels, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθόλου και να μην σε αποσπούν από την παρακολούθηση του ματς. Έτσι, για να απολαμβάνεις τους αγαπημένους σου αθλητές, αθλητικές διοργανώσεις και όλα τα highlights του Mundobasket με εκπληκτική λεπτομέρεια, διάλεξε μία 4K ή 8Κ TV, από 55-60 ίντσες και πάνω, με ΟLED ή QLED Panel ή άλλη αντίστοιχη τεχνολογία οθόνης και θα νιώθεις ότι είσαι στις εξέδρες του γηπέδου!

 

 

Δες όλα τα ματς του Παγκόσμιου Κύπελλου Μπάσκετ με εκπληκτική λεπτομέρεια

Η ανάλυση UHD 4K (3840×2160) είναι πλέον το standard στην αγορά τηλεόρασης και θα βρεις σχετικά μοντέλα από τις 43 ίντσες. Μία τηλεόραση Full HD (1920×1080) είναι ιδανική αν θέλεις μια δεύτερη, σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.

Οι τηλεοράσεις 4Κ ή 8Κ προσφέρουν ασύγκριτα πιο ποιοτική εικόνα σε σχέση με τις αντίστοιχες Full HD (1080p), με περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα διαθέτουν πανίσχυρους επεξεργαστές, που χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για τη σημαντική βελτίωση του περιεχόμενου ανάλυσης 1080p ή της χαμηλότερης των τηλεοπτικών καναλιών ή του streaming, ώστε να απολαμβάνεις πάντα εξαιρετική εικόνα.

Η επίγεια τηλεόραση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεταδόσεις σε 4K. Οπότε, πολύ συχνά παρακολουθείς προγράμματα με τυπική (SD) ή υψηλή (HD) ανάλυση μέσω της 4K UHD συσκευής σου. Αν όμως γινόταν απλά εμφάνιση του σήματος, όπως αυτό ερχόταν σε SD ή HD, το πιο πιθανό θα ήταν να διακρίνεις τα pixels, ειδικά σε SD. Αυτό δε θα ήταν καθόλου ευχάριστο.

Οπότε κάπου εδώ «εμπλέκεται» το λεγόμενο upscaling. Δηλαδή, η αναβάθμιση εικόνας / ανάλυσης. Για να το θέσουμε απλά, το upscaling “παίρνει” μια κανονική μετάδοση ή καταγραφή και την κάνει να φαίνεται καλύτερη. Οπότε εάν βλέπεις οποιοδήποτε κανάλι σε μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και μετά σε μία τηλεόραση 4K UHD θα παρατηρήσεις αισθητή βελτίωση.

 

Τεχνολογίες οθόνης που σε βάζουν στη δράση

H τεχνολογία Panel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση των χρωμάτων (χρωματική παλέτα), φωτεινότητα, αντίθεση και γωνία θέσης.

Οι OLED και QLED αποτελούν την εξέλιξη των LED. Η Neo QLED είναι η νέα υλοποίηση QLED της Samsung. Χάρη στην αποκλειστική τεχνολογία της Samsung Quantum Matrix Pro τα LEDs έχουν μικροσκοπικό μέγεθος και ύψος 1/40 των συμβατικών LEDs και συνολικό μέγεθος όσο ένας κόκκος άμμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο πάνελ με τα τόσο μικρά και πυκνά LEDs η διάχυση του φωτός προς το πάνελ να γίνεται με τον πιο βέλτιστο τρόπο, εξασφαλίζοντας καθαρότερη εικόνα χωρίς “γκριζάρισμα” στις σκοτεινές σκηνές, δηλαδή στα σημεία όπου δεν πρέπει να υπάρχει φως. Με άλλα λόγια το μαύρο είναι μαύρο και το λευκό είναι λευκό. Η διάχυση του φωτός είναι τόσο λεπτομερής, που όλες οι λεπτομέρειες στην εικόνα “πετάγονται” προς τα εσένα και είναι πιο καθαρές από ποτέ.

Ακόμα, ο ευφυής επεξεργαστής Neo QLED της Samsung αποτελεί εγγύηση για τη βέλτιστη εμπειρία θέασης σε ανάλυση έως 8K. Αντί ενός νευρωνικού δικτύου για την ανάλυση των οπτικών δεδομένων, ο Neural Quantum Processor στις τηλεοράσεις 4Κ και 8Κ χρησιμοποιεί 20 νευρωνικά δίκτυα για να ενισχύσει κάθε λεπτομέρεια του περιεχομένου σου σε υπερυψηλή ανάλυση.

 

Η Sony χρησιμοποιεί την τεχνολογία λειτουργία XR Clear Image για αναβάθμιση του περιεχομένου. Μειώνει αυτομάτως τον θόρυβο καθώς χωρίζει την εικόνα σε ζώνες και χρησιμοποιεί δυναμική ανάλυση των καρέ για τη μείωση του φαινομένου της θόλωσης. Τα παραπάνω συνδυάζονται και ενισχύονται με το XR OLED Motion που επίσης καταπολεμά το θόλωμα. Αυτό γίνεται με την ανάλυση σημαντικών οπτικών στοιχείων σε διαδοχικά καρέ. Στη συνέχεια, τοποθετούνται αυτομάτως επιπλέον καρέ ανάμεσα στα αρχικά, κάτι που σου προσφέρει πιο ομαλή και ευκρινή δράση σε κάθε φάση του αγώνα. Επίσης ο υψηλής τεχνολογίας Cognitive Processor XR και η λειτουργία XR Triluminos Pro παρέχουν ένα ευρύ χρωματικό φάσμα, με φυσικές αποχρώσεις σε κάθε λεπτομέρεια.

 

 

Η LG αναπτύσσει τις τεχνολογίες NanoCell και QNED Mini LED. Η δεύτερη είναι και η πιο πρόσφατη υλοποίηση της εταιρείας, η οποία συνδυάζει τις τεχνολογίες Quantum dot, NanoCell και Mini-LED σε μία συσκευή. Επίσης, με τεχνολογίες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, όπως AI Picture Pro, AI Super Upscaling, το OLED Dynamic Tone Mapping Pro και το HDR Expression Enhancer, ο επεξεργαστής χαρτογραφεί την εικόνα, ανιχνεύει το βάθος κάθε αντικειμένου και την βελτιώνει στον μέγιστο βαθμό όπου απαιτείται.

Η TCL έχει επιστρατεύσει τις τεχνολογίες AI PQ και AI SR για την περεταίρω αναβάθμιση της ποιότητας της εικόνας. Αν προσθέσει κανείς την υποστήριξη για Dolby Vision και ΙΜΑΧ Enhanced, τότε μιλάμε για μια πραγματικά ρεαλιστική εμπειρία εικόνας και ήχου στο σαλόνι σου.

Οι υλοποιήσεις που βασίζονται στις τεχνολογίες OLED και QLED ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή απόδοση μαύρων και το εύρος χρωματικής παλέτας. Οι τηλεοράσεις LED διακρίνονται για την υψηλότερη φωτεινότητα. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι μια τηλεόραση LED αποδίδει καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό. Σε αντίθεση με τις OLED και QLED που θα τα πάνε περίφημα σε δωμάτια με πιο διακριτικό φωτισμό, ενώ είναι ιδανικές για θέαση από διαφορετικές γωνίες. Για να μαζεύεστε με φίλους ή οικογένεια γύρω από την τηλεόραση και να απολαμβάνεται άνετα όλα τα ματς του φετινού Παγκόσμιου Κύπελλου Μπάσκετ.

 

 

Υψηλός ρυθμός ανανέωσης εικόνας για να ζήσεις τον παλμό

Ο ρυθμός ανανέωσης μετριέται σε Hz (Hertz) και είναι από τα πιο απλά κι όμως τα πιο σύνθετα θέματα συζήτησης στον χώρο της τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη τιμή δείχνει πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται η εικόνα. Μεταξύ της προβολής δυο εικόνων μεσολαβεί κενό. Όσες περισσότερες φορές σαρώνεται η οθόνη κάθε δευτερόλεπτο, τόσο μικρότερα είναι τα κενά αυτά, πράγμα που έχει θετική επίδραση στην κόπωση του ματιού κατά τη θέαση.

Τα περισσότερα Hz σημαίνουν ότι η τηλεόραση μπορεί να δείξει σήματα με περισσότερα καρέ το δευτερόλεπτο, άρα η κίνηση φαίνεται πιο ομαλή και ρεαλιστική και έχουμε καθαρότερη εικόνα. Με μία 4K ή 8K τηλεόραση με υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας, είσαι σίγουρος ότι θα έχεις εικόνα που θα σε μεταφέρει μέσα στο γήπεδο.

 

 

Εικόνα Παγκόσμιας κλάσης με υποστήριξη HDR

Το υψηλά δυναμικό εύρος, γνωστό και ως HDR (High Dynamic Range), είναι μια τεχνολογία που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντίθεσης με πιο ζωηρά και ρεαλιστικά χρώματα από ποτέ.

Υπάρχουν διάφορα είδη προτύπων HDR, με το «HDR10» να είναι το πιο συνηθισμένο. Ακόμα, υπάρχει και η νεότερη τεχνολογία, HDR10+ και η διαφορά μεταξύ αυτού και του HDR10 είναι εάν χρησιμοποιούνται δυναμικά μεταδεδομένα ή στατικά μεταδεδομένα. Δηλαδή, πρόσθετες πληροφορίες εικόνας που βρίσκονται μέσα στο περιεχόμενο. Αυτές περιλαμβάνουν τις πληροφορίες χρώματος και φωτεινότητας που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία επεξεργασίας εικόνας HDR. Η δυναμική τεχνολογία HDR σημαίνει εφαρμογή μεταδεδομένων σε κάθε σκηνή και στη συνέχεια την παροχή καλύτερης ποιότητας εικόνας σε σύγκριση με την ποιότητα της στατικής τεχνολογίας HDR. Όλοι οι κατασκευαστές συνδυάζουν το HDR με τις υπερ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ στις κορυφαίες προτάσεις τους.

 

Για ήχο που σε μεταφέρει στην εξέδρα

Μια τηλεόραση με εκπληκτική ποιότητα εικόνας απαιτεί πιστό ήχο. Θα συναντήσεις μοντέλα με premium τεχνολογίες ήχου για συναρπαστική εμπειρία θέασης. Στις κορυφαίες προτάσεις, τα ηχεία πλήρους εύρους συνοδεύονται από υπογούφερ και τουίτερ που παράγουν βαθιά μπάσα, εκπληκτικούς διαλόγους και πεντακάθαρο ήχο υψηλών συχνοτήτων.

Καλό θα ήταν να ελέγξεις πόσα ηχεία ενσωματώνει η τηλεόραση και τη διάταξή τους. Η ύπαρξη subwoofer είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Μάλιστα, ορισμένες 4K TV συνοδεύονται από ηχόμπαρες (Soundbars), οι οποίες συνήθως κρεμιούνται στο κάτω μέρος τους. Έλεγξε την ισχύ (σε Watt) των ηχείων και αν υποστηρίζουν κάποια πρόσθετη τεχνολογία, όπως DTS ή Dolby Digital surround. Όταν ο ήχος συμπληρώνει άψογα την εικόνα, τότε μιλάμε για μια πραγματική ποδοσφαιρική εμπειρία.

 

Μιλώντας για ηχόμπαρες και τεχνολογίες, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η LG χρησιμοποιεί στις συσκευές της την τεχνολογία WOW Orchestra (MR1). Έτσι, η τηλεόραση και η ηχόμπαρα λειτουργούν ως ένα ηχείο, με την εμπειρία να εκτοξεύεται από το Dolby Atmos και το IMAX Enhanced, λες και βρίσκεσαι σε ένα από τα γήπεδα.

 

Τώρα γνωρίζεις ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις. Μπες εδώ, ανακάλυψε τις πιο σύγχρονες τηλεοράσεις και φέρε το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ στο σαλόνι σου!

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε μια τεράστια γκάμα τηλεοράσεων που θα σου χαρίσουν την απόλυτη θέαση σε αυτό το Mundobasket!

Μπορείς να δεις ακόμη