Αξεσουάρ φωτογραφικής μηχανής για κάθε επίδοξο φωτογράφο

by Aggeliki Tsoukana

Μία φωτογραφική μηχανή είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία να παίρνεις γρήγορες, ευέλικτες, δημιουργικές αποφάσεις με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Απαραίτητα, όμως, είναι τα αξεσουάρ φωτογραφικής μηχανής. Γιατί μπορούν να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και θα σε βοηθήσουν να απογειώσεις τις αναμνήσεις σου.

 

Για να μεταφέρεις με ασφάλεια τη φωτογραφική μηχανή σου

Εάν έχεις μια μικρή κάμερα και ένα μόνο φακό ίσως να μην σου φαίνεται απαραίτητη μια τσάντα μεταφοράς. Αλλά είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσεις ότι η μηχανή σου θα είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Μία τσάντα μεταφοράς ή μια θήκη για compact κάμερες  με ιμάντα μεταφοράς είναι απαραίτητη για την προστασία της μηχανής σου από τη βροχή και τη σκόνη. Σκέψου επίσης ότι στο μέλλον ίσως χρειαστείς περισσότερους φακούς και άλλα αξεσουάρ για τη DSLR ή την mirrorless. Μια τσάντα μεταφοράς είναι ό,τι χρειάζεσαι για να τα έχεις όλα μαζί σε ένα μέρος, ενώ θα είναι πιο εύκολη η μεταφορά τους.

 

Εξασφάλισε μεγαλύτερη σταθερότητα στις λήψεις σου

Ένα τρίποδο ή ένα μονόποδο είναι ένα πραγματικά απαραίτητο αξεσουάρ για τους επαγγελματίες ή και τους fans της φωτογραφίας, καθώς εκμηδενίζει τα ανεπιθύμητα κουνήματα για ακόμα πιο εντυπωσιακές και καθαρές φωτογραφίες. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, κυρίως κράµα αλουμινίου και σε ορισμένες περιπτώσεις από ανθρακονήµατα (carbon fibre). Το τρίποδο ενδείκνυται για φωτογράφηση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν θέλεις επαγγελματικά αποτελέσματα τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε ένα καλό, ανθεκτικό τρίποδο που θα κρατάει σταθερή τη φωτογραφική σου μηχανή έτσι ώστε να μην ταλαντεύεται στο παραμικρό αεράκι ή και κάθε φορά που αγγίζεις την κάμερα.

Για σένα που χρησιμοποιείς μία compact μηχανή, τα μίνι τρίποδα είναι πτυσσόμενα και εύκολα στη μεταφορά. Υπάρχουν μοντέλα (επιτραπέζια τρίποδα) με εύκαμπτα πόδια που είναι ελαφριά και μικρά και χωράνε ακόμα και σε τσέπη.

 

Ευελιξία με κεφαλή τριπόδου

Η κεφαλή τρίποδου (ή μονόποδου) είναι το εξάρτημα που βρίσκεται μεταξύ των ποδιών του τριπόδου και της φωτογραφικής μηχανής. Πολλά τρίποδα  και μονόποδα διατίθενται ως σετ με κεφαλή, αλλά μπορείς επίσης να αγοράσεις ξεχωριστά κάποια κεφαλή της επιλογής σου. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να επιλέξεις μοντέλο που θα ταιριάζει με την τεχνική σου. Δηλαδή, ανάλογα με τον τρόπο «σκόπευσης».  Οι κεφαλές κίνησης (Ball Head) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε είδος φωτογραφίας και είναι γρήγορο στη χρήση. Ιδανικές για τοπία και μακρινές φωτογραφίες, όταν πρέπει να πραγματοποιείς λήψης από δύσκολες γωνίες.

 

Ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο θα σου δώσει μεγαλύτερη έμπνευση

Ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο σου επιτρέπει να τραβάς φωτογραφίες από απομακρυσμένη απόσταση, δηλαδή χωρίς να αγγίζεις την κάμερα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο για μακρινές λήψεις όταν η φωτογραφική σου μηχανή είναι τοποθετημένη σε ένα τρίποδο για την αποφυγή ανεπιθύμητων κραδασμών. Πολλά μοντέλα λειτουργούν επίσης ως bulb timers, για να πετυχαίνεις μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης (πάνω από 30 δευτερόλεπτα), αλλά και ως intervalometers που επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

 

Απογείωσε τη δημιουργικότητά σου με επιπλέον φακούς

Πολύ πιθανό η φωτογραφική σου μηχανή να περιλαμβάνει ένα τυπικό φακό zoom που καλύπτει ένα εύρος εστιακού μήκους περίπου 18-55mm σε ένα format APS-C, 14-42mm σε σύστημα Micro Four Thirds (4/3) ή 28-105mm σε ένα μοντέλο foul frame.

Όλα αυτά μπορεί να είναι ιδανικά για να ξεκινήσεις με τη νέα σου φωτογραφική μηχανή, αλλά ίσως κάποια στιγμή χρειαστείς περισσότερους φακούς φωτογραφικής μηχανής. Σίγουρα ένα φακό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση για τοπία ή εσωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να χρειαστείς ένα τηλεφακό για να μπορείς να εστιάζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Με ένα φακό macro μπορείς επίσης να εστιάζεις σε πολύ μικρά αντικείμενα από πολύ κοντινές αποστάσεις, ή να χρειαστείς ένα ειδικό φακό για πορτραίτα με ένα ευρύ άνοιγμα για να περιορίζει το βάθος πεδίου (depth of field) και να εκμηδενίζει το θάμπωμα στο υπόβαθρο.

 

Περισσότερα φίλτρα, περισσότερη έμπνευση

Με φίλτρα φακού μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός, αποτυπώνοντας καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Ταυτόχρονα προστατεύεις το φακό της μηχανής από γρατζουνιές και χτυπήματα. Τα φίλτρα χρησιμοποιούνται κυρίως στις αναλογικές φωτογραφίες, ωστόσο ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται και στην ψηφιακή φωτογραφία. Έρχονται σε διάφορες μορφές και σχήματα, με τα πιο επικρατέστερα να είναι τα στρογγυλά και τετράγωνα (ή ορθογώνια).

Τα στρογγυλά φίλτρα έρχονται με μεταλλικό πλαίσιο που βιδώνει στο μπροστινό μέρος του φακού και η διάμετρός τους θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του φακού, ενώ τα τετράγωνα (πλαστικά ή κρυστάλλινα) τοποθετούνται σε βάση που υπάρχει στην άκρη του φακού.

 

Μη ξεχάσεις και αυτά…

Είτε έχεις μια απλή compact φωτογραφική μηχανή είτε μια DSLR, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα  φορτιστή μπαταρίας για να φορτίζεις τις μπαταρίες της φωτογραφική σου μηχανής εύκολα και γρήγορα,  ώστε να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Και καλές λήψεις!

Μπορείς να δεις ακόμη