Video games που προάγουν την προσβασιμότητα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ο χώρος των video games συνεχώς αναπτύσσεται σε κάθε επίπεδο και αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ικανότητας.

Τα άτομα με τύφλωση, αχρωματοψία, ή προβλήματα ακοής, θέλουν να παίξουν το πιο πρόσφατο video game όσο κι οι υπόλοιποι gamers. Γι’ αυτό και οι εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών έχουν εφαρμόσει διάφορες λειτουργίες προσβασιμότητας. Γιατί όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να απολαμβάνουν τις στιγμές τους στο μέγιστο.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου), ας δούμε ορισμένους δημοφιλείς τίτλους παιχνιδιών που προάγουν την προσβασιμότητα. Με επιλογές που εστιάζουν στην κίνηση και την ακοή, και πολλές άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν παίκτες με ολική ή μερική απώλεια ακοής/όρασης.

 

 

Παιχνίδια που βασίζονται στην ηχητική πλοήγηση

Το Night Jar, ένα παιχνίδι για συσκευές iOS που κυκλοφόρησε το 2011, και το Blind Legend, που κυκλοφόρησε το 2016, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα παιχνιδιών που βασίζονται αποκλειστικά στην ηχητική πλοήγηση. Για την ακρίβεια, δεν εμφανίζουν εικόνα.

Το Night Jar, αποτελεί ένα adventure επιστημονικής φαντασίας με αφηγητή το διάσημο Βρετανό ηθοποιό Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Sherlock, Doctor Strange). Αφηγείται την ιστορία ενός αστροναύτη που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα διαστημόπλοιο που πέφτει κατακόρυφα σε μια μαύρη τρύπα. Οι παίκτες χρησιμοποιούν τις ηχητικές ενδείξεις για να περιηγηθούν στους διαδρόμους του σκάφους και να αποφύγουν τον εξωγήινο που τους καταδιώκει.

Το Blind Legend, από την άλλη, είναι ένα hack’n’slash fantasy που αφηγείται την ιστορία ενός τυφλού ιππότη, όπου μαζί με την κόρη του προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα κάστρο γεμάτο κινδύνους.

 

Παιχνίδια “Text Adventures”

Τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια του είδους που αναπτύχθηκαν για οικιακούς υπολογιστές, ήταν γνωστά ως “Text Adventures” ή “Interactive Fiction”. Χρησιμοποιεί κείμενο για να περιγράψει τον κόσμο του παιχνιδιού και εντολές πληκτρολογίου για αλληλεπίδραση με τους παίκτες. Μερικά από τα πιο κλασικά παιχνίδια του είδους όπως τα Zork, Planetfall, ή A Mind Forever Voyaging, επιτρέπουν στα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης να απολαύσουν συναρπαστικά video games χρησιμοποιώντας μια διεπαφή κειμένου που μετατρέπει το κείμενο σε ομιλία, ή υποστηριζόμενες οθόνες Μπράιγ.

 

Άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες

Μερικά από τα πιο πρόσφατα racing car games όπως τα Grid, Need For Speed Heat, και Mario Kart 8 Deluxe, είναι από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των παικτών με μειωμένη όραση. Ιδιαίτερα εάν το παιχνίδι επικεντρώνεται σε «λειτουργίες μάχης» όπως το Mario Kart. Οι κύριες ηχητικές ενδείξεις που παρατηρούνται στα περισσότερα παιχνίδια αγώνων όπως ο βρυχηθμός του κινητήρα, το τρίξιμο των φρένων, ο ήχος που αναπαράγεται όταν συγκρούονται τα αυτοκίνητα, είναι χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι παίκτες με προβλήματα όρασης για να «νιώσουν» την πίστα.

Στην ίδια φιλοσοφία, κινούνται και πολλά παιχνίδια μάχης όπως οι σειρές Street Fighter και Mortal Kombat. Συνδέονται άμεσα με τις απτικές κινήσεις των χαρακτήρων που μονομαχούν. Οι επιθέσεις έχουν σαφείς ηχητικές ενδείξεις που υποδεικνύουν εάν επιτίθενται, δέχονται χτύπημα, ή μπλοκάρονται, επιτρέποντας σε έναν παίκτη με προβλήματα όρασης να κρίνει την αποτελεσματικότητα των επιθέσεών του ή και να αισθάνεται την απόσταση μεταξύ του χαρακτήρα του και του αντιπάλου του. Επιπρόσθετα, οι κλασικές ατάκες των αφηγητών στα περισσότερα παιχνίδια μάχης, παρέχουν μια πρόσθετη μορφή ανάδρασης στους παίκτες με προβλήματα όρασης – ιδιαίτερα όταν προσπαθούν έναν εκτεταμένο συνδυασμό επιθέσεων ή εισάγουν ένα Fatality (Mortal Kombat).

 

 

Video games για όλους

Ασφαλώς, πέρα από τις ηχητικές ενδείξεις που έτσι κι αλλιώς συμβάλουν στην καλύτερη εμβύθιση του παίκτη, ανεξαρτήτως ικανότητας, σχεδόν όλα τα σύγχρονα video games φέρουν υποστηρικτικές λειτουργίες όπως -μεταξύ άλλων- στοιχεία δόνησης για άτομα με θέματα ακοής, ρυθμίσεις εικόνας για αχρωματοψία ή και βελτιωμένες λειτουργίες ακρόασης για άτομα με θέματα όρασης

Συμπερασματικά, λοιπόν, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα εικόνας και η ανάδραση ήχου ενός mainstream παιχνιδιού, τόσο περισσότεροι παίκτες με προβλήματα ακοής, όρασης και άλλες αναπηρίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους και να τους απολαύσουν πραγματικά. Αυτό επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η προσθήκη λειτουργιών προσβασιμότητας στην ανάπτυξη ενός video game.

Παράλληλα, τονίζεται και το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του σωστού εξοπλισμού gaming όπως τηλεόραση ή gaming monitor με υψηλή ποιότητα εικόνας (κατάλληλο εύρος πάνελ, υψηλή ανάλυση, απόδοση χρωμάτων), ακουστικά που παρέχουν υψηλή πιστότητα ήχου, αλλά και περιφερειακά gaming που προσφέρουν ακρίβεια και σωστή ανάδραση.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη