Τριώροφη πάβλοβα με δίχρωμες μαρέγκες, σαντιγί, βατόμουρα και σάλτσα σοκολάτα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η αγαπημένη όλων πάβλοβα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή, με πολλούς ορόφους, χρώματα και αρώματα.

 

 

Υλικά:

  • 6 ασπράδια μεγάλων αυγών (200γρ.)
  • 400γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 30γρ. κακάο

 

Για την επικάλυψη:

  • 600ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 βανιλίνη
  • 60γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας και τη διακόσμηση

  • 100γρ. σοκολάτα
  • 80γρ. γάλα
  • 20γρ. βούτυρο
  • 15γρ. μπράντι
  • 400γρ. βατόμουρα
  • Μερικές ελίτσες σοκολάτας

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC και γράφουμε με μολύβι 3 κύκλους με διάμετρο 20εκ. πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος. Το γυρίζουμε ανάποδα (να φαίνονται τα ίχνη του μολυβιού) και το τοποθετούμε πάνω σε ρηχό ταψί.
  2. Βάζουμε τα ασπράδια να χτυπιούνται με το σύρμα στη μέτρια ταχύτητα της κουζινομηχανής. Όταν σφίξει η μαρέγκα, ξεκινάμε να ρίχνουμε σε μικρές δόσεις τη ζάχαρη. Μόλις ενσωματώνεται η πρώτη δόση συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μικρή δόση. Στο τέλος η μαρέγκα μας θα έχει απορροφήσει όλη τη ζάχαρη και θα είναι τόσο σταθερή που όταν αναποδογυρίζουμε τον κάδο της κουζινομηχανής δεν θα κουνιέται από τη θέση της.
  3. Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας σε ένα μπολ και κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθεί. Ανακατεύουμε ελαφρά τις δυο μαρέγκες και δημιουργούμε μια δίχρωμη μαρέγκα, όχι ομοιογενή.
  4. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρά το χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε κουταλιές από τη μαρέγκα και σιγά σιγά την απλώνουμε πάνω στο χαρτί με τους κύκλους που ετοιμάσαμε, με σκοπό να δημιουργήσουμε τρεις δίσκους μαρέγκας με ίσο πάχος.
  5. Ψήνουμε τις μαρέγκες για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να στεγνώσουν και να πάρουν ένα απαλό ζαχαρί χρώμα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα. Αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στον φούρνο.
  6. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βανιλίνη και την άχνη ζάχαρη στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ.
  7. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα να πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει και ενσωματώνουμε το βούτυρο και το ποτό. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
  8. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε τοποθετούμε την πρώτη μαρέγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε με τη σαντιγί ροζέτες και διακοσμούμε με βατόμουρα.
  9. Συνεχίζουμε με δεύτερο δίσκο μαρέγκας, μια ακόμη στρώση από ροζέτες σαντιγί και βατόμουρα. Τελειώνουμε με τρίτο όροφο μαρέγκας, σαντιγί, βατόμουρα και σοκολατάκια ελίτσες. Ραντίζουμε με σάλτσα σοκολάτας την τελευταία στιγμή.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ταψί, φούρνος, κουζινομηχανή, κατσαρολάκι.

Μπορείς να δεις ακόμη