Video games που συμβάλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης

by Aggeliki Tsoukana

 

Από το 1972 που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το 1974 που ξεκίνησε ο εορτασμός της, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον.

Παρόλο που τα video games αποτελούν μια μορφή ψυχαγωγίας, υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι παιχνιδιών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του πλανήτη μας. Είτε πρόκειται για θετικά περιβαλλοντικά μηνύματα είτε για την επιδιόρθωση της ζημιάς που προκαλεί η αποψίλωση των δασών και η ρύπανση της θάλασσας, αυτά είναι τα παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον.

 

 

Τα Mario games ανέκαθεν ήταν «πολύχρωμα» και διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους. Ο πυρήνας της ιστορίας ήταν πάντα μια μάχη του καλού έναντι του κακού. Το ίδιο ισχύει και για το Super Mario Sunshine, το οποίο αποτελεί μέρος της τριλογίας Super Mario 3D All-Stars για το Nintendo Switch. Σε αυτό, ο αγαπημένος υδραυλικός πρέπει να καθαρίσει το πανέμορφο Isle Delfino από τη ρύπανση που άφησε πίσω του ο απρόσεκτος Bowser Jr. Έτσι, ο Mario και ο Fludd είναι οι οικολογικοί ήρωες που χρειάζεται ο πλανήτης μας.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να πάρουν το μήνυμα: Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Δεν ρυπαίνουμε, κι όπου μπορούμε συμμετέχουμε στον καθαρισμό των ακτών.

 

 

Final Fantasy VII Remake

Το Final Fantasy VII Remake κυκλοφορεί για PS4 και PS5. Είναι ένα παιχνίδι με πολλά πολιτικό-​κοινωνικά μηνύματα. Η ιστορία του τοποθετείται σε έναν μετα-βιομηχανικό κόσμο φαντασίας που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της καταχθόνιας εταιρείας Shinra Electric Power Company. Ο πρωταγωνιστής Cloud Strife συνεργάζεται με μια ομάδα ανταρτών που αντιστέκεται σθεναρά στη Shinra, στην προσπάθειά τους να σώσουν τον πλανήτη από τα δεινά που προκαλεί η «υπερπαραγωγή» και η εκβιομηχάνιση.

Η ποιότητας της ζωής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Άλλωστε, ο άνθρωπος αντιπροσωπεύει την κορωνίδα της φύσης.

 

 

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια για καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και κατά την περίοδο του «μένουμε σπίτι» είχαμε video games που φρόντιζαν για την καλή κατάσταση της υγείας μας. Το Ring Fit Adventure για το Nintendo Switch είναι ένα από αυτά. Μέσα από την άσκηση και τη συνεχή βελτίωση καταφέρνει να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας, σωματικής και πνευματικής.

Το μήνυμα που παίρνουμε από τέτοιου είδους παιχνίδια είναι πως πρέπει πρώτα να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, ώστε να είμαστε δυνατοί για όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η ρουτίνα της καθημερινότητας.

 

 

Stardew Valley

Το Stardew Valley είναι ένας πανέμορφος indie τίτλος που έχει κυκλοφορήσει για σχεδόν όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες video games: PlayStation, Xbox, Nintendo Switch και PC μέσω Steam. Πολλά παιχνίδια με περιβαλλοντικά θέματα αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στη φύση. Ωστόσο, το Stardew Valley πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο πρωταγωνιστής «συνεργάζεται» με τη φύση για να ολοκληρώσει το κοινοτικό έργο του, βοηθώντας του κατοίκους της Pelican Valley να αποκαταστήσουν τη δασική βιοποικιλότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Στην ιαπωνική μυθολογία και λαογραφία, κάθε μέρος της φύσης έχει το δικό του πνεύμα-φύλακα. Και ο βασικός ρόλος της ανθρωπότητας στο οικοσύστημα είναι η καλλιέργεια των δασών και των ποταμών.

Tα video games μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε σε απίστευτα μέρη και να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας. Ειδικά όταν μέσα από τους πολύχρωμους, πανέμορφους εικονικούς κόσμους αναδεικνύεται η αξία της οικολογίας και του ακτιβισμού.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη