Βρες την κατάλληλη ψησταριά για το Πάσχα

by Zikou Stella

Το αρνί στη σούβλα, είναι το βασικό πασχαλινό φαγητό αλλά και έθιμο. Ωστόσο, για να ευχαριστηθείς το Πάσχα και να νιώσεις παραδοσιακά κάθε έθιμο δε χρειάζεται απαραίτητα να σουβλίσεις στην ύπαιθρο. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση και η καλή παρέα. Κι επειδή πασχαλινό τραπέζι χωρίς ψητά της ώρας δεν υφίσταται, παρακάτω σού προτείνουμε μια πληθώρα λύσεων, για να ψήσεις στον κήπο, στο μπαλκόνι, ή στην κουζίνα σου.

 

 

Ψησταριά στα μέτρα σου

Το «μπάρμπεκιου» είναι συνήθως συνδεδεμένο με το ψήσιμο στα κάρβουνα, κυρίως γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος προσδίδει αισθητά στο γευστικό αποτέλεσμα. Όμως, επιτυχημένα ψησίματα μπορείς να έχεις και με ψησταριά υγραερίου, ακόμα και με ηλεκτρική ψησταριά. Αρκεί να έχεις όρεξη και μεράκι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλή ή κακή επιλογή όταν πρέπει να διαλέξεις ψησταριά, αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τι ακριβώς «ζητάς» από την ψησταριά σου.

 

 

 

Ψησταριά υγραερίου

Αν δεν θέλεις να «μπλέκεις» με κάρβουνα και προσανάμματα, τότε θα χρειαστείς μία ψησταριά υγραερίου, καθώς η προετοιμασία και το άναμμα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα με τη συγκεκριμένη συσκευή. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι το πάτημα ενός κουμπιού. Η ψησταριά θα ανάψει και αρχίζει να ψήνει μέσα σε 10-15 λεπτά. Επιπρόσθετα, με μία ψησταριά υγραερίου μπορείς να έχεις επιτυχημένα ψησίματα, ακόμα κι αν έχεις βασικές γνώσεις για σωστή λειτουργία.

Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και η έλλειψη καπνού από τα κάρβουνα. Ως εκ τούτου, οι ψησταριές υγραερίου ενδείκνυνται για χρήση σε μπαλκόνια και βεράντες. Δεν υπάρχει ο ενοχλητικός καπνός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους γείτονες όσο και σε εσένα. Το καθάρισμα γίνεται πολύ πιο εύκολα και χωρίς να χρειαστεί μετά το ψήσιμο να πλύνεις και τον περιβάλλοντα χώρο.

Σε ό,τι αφορά στη «φορητότητα» μιας ψησταριάς υγραερίου, συνήθως είναι πιο δυσκίνητες σε σχέση με μία ψησταριά κάρβουνου. Αυτό συμβαίνει καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί ο όγκος της συσκευής και το βάρος της μπουκάλας υγραερίου. Επομένως, μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσεις πριν προχωρήσεις σε αγορά ψησταριάς υγραερίου είναι και ο διαθέσιμος χώρος που έχεις. Να έχεις κατά νου ότι με μία μπουκάλα των 10 Kg υγραερίου θα έχεις περίπου 4-6 μήνες ψησίματος.

 

Ψησταριά κάρβουνου

Η αλήθεια είναι πως η γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα είναι αξεπέραστη. Ένας έμπειρος χρήστης, με μία ψησταριά κάρβουνου επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο, δεδομένου ότι μπορεί να τα μετακινεί τα κάρβουνα και να ελέγχει έτσι την ένταση και τη θερμοκρασία. Ωστόσο, για χρήση κάρβουνου απαιτείται πιο ανοιχτός χώρος όπως κήπος ή ένα ευρύχωρο μπαλκόνι, για να αποφύγεις κάποια ανεπιθύμητη πυρκαγιά από ανάφλεξη κάποιου αντικειμένου, λόγω περιορισμένου χώρου κινήσεων και άνεσης χειρισμού της φωτιάς. Γι’ αυτό και μία ψησταριά κάρβουνου δεν ενδείκνυται για χρήση σε περιορισμένους χώρους.

Η διαδικασία προετοιμασίας είναι σαφώς πιο χρονοβόρα και απαιτείται μια εξοικείωση με τη διαδικασία ανάμματος της φωτιάς, όπως και της συντήρησης της θράκας. Από τη στιγμή που θα ανάψεις τη φωτιά σε μία ψησταριά κάρβουνου θα πρέπει να περιμένεις γύρω στα 30-40 λεπτά για να αρχίσεις να ψήνεις.

Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου ότι το κάρβουνο, όσο καλής ποιότητας κι αν είναι, σηκώνει αρκετό καπνό. Επιπλέον, θα πρέπει να καθαρίσεις τις στάχτες από την προηγούμενη φορά που έψησες ή ακόμη και αν σου τελειώσει το κάρβουνο. Τέλος, οι ψησταριές κάρβουνου είναι σχεδόν πάντα πιο ελαφριές και, κατά γενικό κανόνα, αποθηκεύονται πιο εύκολα.

 

Ηλεκτρική ψηστιέρα

Οι ηλεκτρικές ψηστιέρες – γκριλιέρες είναι ιδανικές για “indoor ψήσιμο”. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για να απολαύσεις ψητά της ώρας, ακόμα κι αν δεν έχεις χώρο στο μπαλκόνι ή στην αυλή για μεγάλη ψησταριά. Δεν υπάρχει ο καπνός του κάρβουνου και μπορούν να χωρέσουν άνετα στην κουζίνα σου. Σημαντικό πλεονέκτημα, είναι επίσης το γεγονός ότι το άναμμα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας βοηθάει στην ακρίβεια του ψησίματος και στον ευκολότερο έλεγχο του αποτελέσματος, ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο ψήσιμο.

Το ψήσιμο θέλει υπομονή, οργάνωση και καλή διάθεση. Μόνο έτσι θα απολαύσεις στο έπακρο τη διαδικασία, και από «απλό» ψήσιμο θα την μετατρέψεις σε μια μοναδική εμπειρία. Καλό Πάσχα!

Μπορείς να δεις ακόμη