Wi-Fi Repeaters στο σπίτι και στο γραφείο

by K-Admin 1

Τα Wi-Fi repeaters χρησιμεύουν στο να επεκτείνεις το οικιακό ή επαγγελματικό σου Wi-Fi δίκτυο ώστε να καλύπτει περισσότερο χώρο και να μην έχεις «νεκρές» γωνίες ή άλλα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου σου, όπου πριν το σήμα ήταν χαμηλό, μη αποδοτικό ή ακόμα και ανύπαρκτο. Μάλιστα, μπορείς να υπερδιπλασιάσεις την εμβέλεια του δικτύου σου οριζόντια και κάθετα, δηλαδή να έχεις κάλυψη σε όλα τα δωμάτια μέχρι την βεράντα ή και τον κήπο, αλλά και μεταξύ ορόφων.

Προφανώς, η ιδιότητά τους αυτή σε σχέση με το χαμηλό κόστος αγοράς τα έχει κάνει πολύ ελκυστικά και ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε έχεις πλέον περισσότερες και διαφορετικές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο σχεδόν από κάθε μέρος του σπιτιού και καμιά φορά -ειδικά με τις ωραίες καιρικές συνθήκες της χώρας μας- θες και να σερφάρεις με την ησυχία σου, αποτελεσματικά και γρήγορα  ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους! Γρήγορο δίκτυο στην βεράντα ή ακόμα και στον κήπο σίγουρα δεν είναι μία κακή ιδέα!

 

 

WiFi booster, repeater ή extender

Καταρχάς υπάρχει ένα θέμα ορολογίας που μπερδεύει τους καταναλωτές. Κάποιες συσκευές λέγονται Wi-Fi boosters, άλλες Wi-Fi repeaters και άλλες Wi-Fi extenders!

Παραδόξως αυτοί οι όροι  περιγράφουν όλες εκείνες τις συσκευές που με κάποιο τρόπο επεκτείνουν την γεωγραφική κάλυψη του Wi-Fi και ενισχύουν την ποιότητα σήματος (δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ όνομα που να έχει επιβληθεί από την βιομηχανία). Απλά να ξέρεις ότι συνήθως στα προϊόντα αυτά επικρατεί ο όρος repeater και δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς το αποτέλεσμα και την χρήση.

 

Πώς λειτουργεί ένα WiFi repeater

Ένα Wi-Fi repeater συνήθως αποτελείται από  δύο ασύρματα router.  Απλώς το ένα από αυτά τα ασύρματα router παίρνει και κλωνοποιεί το υπάρχον δίκτυο Wi-Fi και το μεταφέρει  στο άλλο ασύρματο router, το οποίο με την σειρά του μεταδίδει το ενισχυμένο σήμα (και αντιστρόφως).

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το σήμα και την εμβέλειά του

Όπως ήδη γνωρίζεις το σήμα και η ποιότητα του Wi-Fi επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως είναι τα δομικά υλικά του κτιρίου, από την παρεμβολή άλλων ασύρματων δικτύων, αλλά και από μία σειρά άλλων καταστάσεων όπως είναι η ύπαρξη μίας μεγάλης μεταλλικής αρχειοθήκης σε ένα γραφείο που μπορούν υπό προϋποθέσεις και σε συνδυασμό να δημιουργήσουν «νεκρά» σημεία όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο το σπίτι…

Αν και υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το σήμα του ασύρματου δικτύου σου, η αγορά ενός repeater είναι μακράν η πιο αποδοτική λύση. Όμως, καλό θα ήταν πριν αγοράσεις ένα Wi-Fi Repeater, να ελέγξεις αυτούς τους παράγοντες που μπορεί να μειώνουν την ισχύ του σήματός του router (την πηγή του σήματος) και πρωτίστως να τοποθετήσεις το router σου στο βέλτιστο σημείο. Αυτό συνήθως είναι στο κέντρο του σπιτιού ή του γραφείου και όχι βέβαια σε απομακρυσμένες γωνίες ώστε να μην παρεμβάλλονται πολλοί τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία μεταξύ του router και της ασύρματης συσκευής. Επιπρόσθετα,  έξυπνο και απλό θα ήταν να κάνεις και μερικές δοκιμές με το router σε διαφορετικές θέσεις ώστε έτσι να βρεις πρακτικά την βέλτιστη θέση!

 

 

Ιδανική τοποθέτηση

Τα Wi-Fi Repeaters τα τοποθετείς πολύ εύκολα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία πρίζα και αυτό ήταν! Είναι… σχεδόν plug’n’play αναγνωρίζοντας και επεκτείνοντας το υπάρχον δίκτυο με τις ρυθμίσεις του. Βέβαια, εάν το επιθυμείς είναι δυνατή και η παραμετροποίηση τους μέσω δικτύου.

Χωροταξικά, για βέλτιστη κάλυψη, ταχύτητα και ποιότητα σήματος, μπορείς να τοποθετήσεις την συσκευή στο μέσο της απόστασης που χωρίζει το router από την συσκευή που θέλεις να συνδέσεις. Θεωρητικά, αυτή η απόσταση μπορεί και να είναι και μεγαλύτερο από το μισό, αλλά έχε κατά νου ότι όσο πιο μακριά από το router τοποθετηθεί το Wi-Fi Extender, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχεις απώλεια σήματος ή κατώτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (διότι μειώνεται και η αποτελεσματικότητα και η ευκολία κλωνοποίησης του δικτύου).

Εναλλακτικά, αν θέλεις να μεταφέρεις το σήμα και σε άλλο όροφο στο σπίτι ή στο γραφείο συνετό είναι να τοποθετηθεί το repeater νοητά κάθετα (σε πάνω ή κάτω επίπεδο) σε σχέση με το router. Ακόμη, είναι δυνατόν να δημιουργήσεις μία αλυσίδα από δύο ή και παραπάνω repeaters, αλλά είναι μία λύση η οποία δεν είναι βέλτιστη. Αυτό γιατί πέρα από πιθανά προβλήματα επικάλυψης σίγουρα η ταχύτητα και η απόδοση θα μειωθεί δραστικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αν τα χρειαστείς, στην αγορά κυκλοφορούν ακόμα και αδιάβροχα Wi-Fi repeaters κυρίως για εξοχικές κατοικίες και μεγάλες αυλές ή ακόμα και για ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Τι γίνεται με την επικάλυψη δικτύου;

Η λογική είναι η εξής: όταν χρησιμοποιήσεις το laptop, το tablet, το smartphone σου ή όποια άλλη συσκευή σου αυτή θα συνδεθεί σε όποιο δίκτυο από τα δύο βρει πρώτα (αρχικό και κλωνοποιημένο). Βέβαια, αν είσαι μακριά από το router τότε η συσκευή σου θα συνδέεται αυτόματα στο δίκτυο που επέκτεινε το repeater.

Όμως για να είσαι σίγουρος για την ποιότητα του σήματος και επειδή σε μερικά σημεία και τα δύο δίκτυα θα είναι ισχυρά και προσβάσιμα, συνετό είναι χειροκίνητα να επιλέξουμε εμείς το δίκτυο αυτό που θα δείχνει πιο δυνατό βλέποντας την ένδειξη της μπάρας στο εικονίδιο διαθέσιμου δικτύου Wi-Fi.

 

Θέματα Ασφαλείας

Το WiFi Repeater σου προσφέρει τα ίδια ακριβώς επίπεδα ασφάλειας όπως όλα τα παραδοσιακά Wi-Fi router (WEP, WPA, WPA2, κλπ). Δεν υπάρχει συνεπώς κανένα θέμα ασφαλείας και περαιτέρω κίνδυνος.  Δεν χρειάζεται καν εξτρά παραμετροποίηση ή νέες ρυθμίσεις.

 

Κόστος και Ευκολία Εγκατάστασης

Το κόστος είναι χαμηλό και ξεκινά από τα 25 ευρώ περίπου, ενώ η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Μετά την τοποθέτηση στην πρίζα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πλήκτρο WPS (Wi-Fi Protected Setup) του repeater (αν το υποστηρίζει και ο router σου – το πιο πιθανό είναι να το υποστηρίζει) και ο repeater να πάρει αυτόματα και άμεσα τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου σου από τον router. Αν ωστόσο θέλεις να έχεις περισσότερο έλεγχο, μπορείς μέσω ενός browser να συνδεθείς στη διεύθυνση δικτύου του repeater και μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον να κάνεις όποιες ρυθμίσεις θεωρείς απαραίτητες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατανάλωση ρεύματος είναι ελάχιστη ακόμα και για συνεχή λειτουργία οπότε δε χρειάζεται να σε απασχολεί και να βάζεις/βγάζεις τον repeater από την πρίζα.

 

 

Γίνεται να μετατρέψω ένα παλιό router σε repeater;

Παρόλο το χαμηλό κόστος και την ευκολία της λύσης μπορείς εναλλακτικά να μην αγοράσεις ένα Wi-Fi Repeater, αλλά να μετατρέψεις ένα παλαιότερο ή παροπλισμένο router σου σε repeater!

Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα απλή, αλλά με τη σχετική έρευνα στο Internet θα εμπλουτίσεις γρήγορα τις γνώσεις σου για να μπορείς να το καταφέρεις. Πρέπει από τις ρυθμίσεις τις συσκευής να ελέγξεις αν διαθέτει τη λειτουργία bridge  (που τους επιτρέπει να λειτουργήσουν στην ουσία ως repeater αναμεταδίδοντας το WiFi από το βασικό μας router) και να την ενεργοποιήσεις. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι δε συνεργάζονται όλα τα routers μεταξύ τους για να πετύχεις κάτι τέτοιο και ότι υπάρχουν περιορισμοί στις ρυθμίσεις. Άρα, όπως καταλαβαίνεις, μια τέτοια λύση δε συγκρίνεται με την ευκολία και την ευελιξία που παρέχουν οι repeaters.

 

Άλλες λύσεις

Τέλος, υπάρχουν  και άλλες λύσεις με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, παρόλο που η αγορά ενός Wi-Fi Repeater σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι η πιο πρακτική, εύκολη και οικονομική λύση.

Παράδειγμα, η αγορά ενός router που υποστηρίζει το πρότυπο επικοινωνίας 802.11ac και Beamforming technology. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι «στοχεύουν» απευθείας τις συνδεόμενες συσκευές στο δίκτυο Wi-Fi σου αυξάνοντας την ταχύτητα και σταθερότητα του δικτύου. Πάντως αυτή λύση δεν μπορεί να επεκτείνει το δίκτυο σου γεωγραφικά στην ίδια απόσταση με ένα repeater.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα powerline ethernet kit, δηλαδή να αξιοποιήσεις το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού και ως δίκτυο Ethernet (δικτύωση μέσω του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού). To set up είναι εύκολο, η αξιοπιστία και η ταχύτητα του δικτύου δεδομένη και εξαιρετική. Εντούτοις, υπάρχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάντα σε όλα σπίτια και τα ηλεκτρολογικά δίκτυα, ενώ είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβή ως λύση από την αγορά ενός Wi-Fi repeater. Για τους powerline adapters χρειάζεται τουλάχιστον ένα ζεύγος («πομπού – δέκτη»), ενώ για την επέκταση σε έναν χώρο, ένας repeater είναι αρκετός. Ανάλογα με τις ανάγκες σου θα κάνεις εύκολα την πιο σωστή επιλογή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη