Pavlova με mousse γιαουρτιού και φθινοπωρινά φρούτα

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Με ρωσικό όνομα κι αυστραλέζικη καταγωγή, αέρινη και κομψή όσο καμιά, διάσημη σαν την παγκοσμίου φήμης μπαλαρίνα που της χάρισε τ’ όνομά της, η Πάβλοβα είναι ένα γλυκό που «κλέβει» πάντα την παράσταση και «σφραγίζει» γλυκά κάθε εποχή του χρόνου. Φτιάχτηκε –αρχικά- με φράουλες, όμως εδώ επέλεξε φρούτα εποχής για να κάνει το φθινοπωρινό ντεμπούτο της. Είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά πραγματικά πάναπλη στην παρασκευή της. Για τέλειο αποτέλεσμα, η χρήση κουζινομηχανής είναι απαραίτητη…

 

 

Υλικά:

  • 5 ασπράδια μεγάλων αυγών (175γρ.)
  • 350γρ. ζάχαρη
  • 1 δάκρυ μαστίχας κοπανισμένο με λίγη από τη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Λίγο αραβοσιτέλαιο

 

Για την επικάλυψη:

  • 400γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. λικέρ μαστίχα
  • 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Σύκα, σταφύλια, ρόδια
  • Λίγη άχνη ζάχαρη

 

 Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 150οC. Ανακάτεψε την κοπανισμένη μαστίχα στη ζάχαρη. Χτύπησε τ’ ασπράδια στην κουζινομηχανή σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσει να σφίγγει η μαρέγκα ξεκίνα να ρίχνεις τη ζάχαρη σταδιακά -με την κουζινομηχανή πάντα σε λειτουργία- μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη. Στο τέλος ρίξε και το κορν φλάουρ από σουρωτήρι και συνέχισε για λίγο ακόμη το χτύπημα. Κλείσε την κουζινομηχανή όταν η μαρέγκα γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή για να στέκεται καλά και να δημιουργεί έντονες κορυφές.
  2. Μετάφερε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλη στρογγυλή μύτη μπροστά, χωρίς σχέδιο. Στρώσε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί και μ’ ένα πινέλο λάδωσέ το πολύ ελαφρά με λίγο αραβοσιτέλαιο.
  3. Ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς τα έξω κόψε ένα μονοκόμματο κορδόνι μαρέγκας σχηματίζοντας μια σπείρα μέχρι να φτιάξεις ένα δίσκο διαμέτρου 23-24εκ. Από πάνω και τριγύρω από το δίσκο κόψε έναν ακόμη κύκλο από μαρέγκα έτσι ώστε ν’ ανασηκωθεί περιμετρικά και να δημιουργήσεις μια εσοχή σαν βαθούλωμα.
  4. Κατέβασε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130οC και ψήσε τη μαρέγκα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήσε το φούρνο κι άφησε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.
  5. Ετοίμασε και μια σαντιγί: χτυπώντας στη δυνατή ταχύτητα της κουζινομηχανής την κρέμας γάλακτος. Προς το τέλος πρόσθεσε το γιαούρτι, την άχνη ζάχαρη και το λικέρ μαστίχας και χτύπα τα για λίγο ακόμη μέχρι ν’ ομογενοποιηθούν καλά. Άφησε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείς.
  6. Τοποθέτησε τη μαρέγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος και γέμισέ τη με την mousse. Διακόσμησε με φρούτα εποχής: σύκα, ρόδια, σταφύλια. Πασπάλισε με λίγη άχνη ζάχαρη και σέρβιρε αμέσως!

 

Μπορείς να δεις ακόμη