WINDOWS 11: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

by Aggeliki Tsoukana

Τα Windows 11 είναι όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αποτελούν must και τη βάση για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής σε ένα ασφαλές, γρήγορο και διαισθητικό περιβάλλον, είτε θα τον χρησιμοποιήσεις για εργασία, είτε για εκπαίδευση, είτε για ψυχαγωγία, όπως για παράδειγμα να ακούς μουσική, να βλέπεις ταινίες ή να ασχολείσαι με video games. Με μια σειρά από προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία, που αυτοματοποιούν ένα μεγάλο εύρος, ως τώρα χρονοβόρων εργασιών, τα Windows 11 θέτουν νέα, υψηλά standards στους τομείς της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Αν χρησιμοποιείς ήδη τα Windows 10, ένα από τα βασικά σου ερωτήματα είναι γιατί θα πρέπει να αναβαθμιστείς στα Windows 11. Οι λόγοι είναι περισσότεροι από ένας και εμείς θα αρχίσουμε από τον πλέον βασικό. Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Οι τρόποι που σκαρφίζονται οι επιτήδειοι για να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα σου διεισδύοντας στον υπολογιστή σου, έχουν ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας του μέσου ανθρώπου. Με τα Windows 11 εξασφαλίζεις ότι ο υπολογιστής σου θα έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από παντός είδους κακόβουλες ενέργειες και εσύ θα συνεχίζεις απρόσκοπτα τις δραστηριότητές σου.

Εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, όπως το Microsoft Defender Antivirus, το Microsoft Defender Smartscreen και το Windows Firewall, τρέχουν στο παρασκήνιο, δίχως εσύ να τα αντιλαμβάνεσαι, ενισχύοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Αν θέλεις ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο, μπορείς να ενεργοποιήσεις το Windows Hello, που ξεκλειδώνει την πρόσβαση στον υπολογιστή με PIN, την αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος, τα Passkeys και το Microsoft Authenticator App για να κάνεις login στους λογαριασμούς σου στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, με πολλαπλά βήματα πιστοποίησης.

Προφανώς για την ασφαλή πλοήγησή σου στο διαδίκτυο είναι απαραίτητος ο κατάλληλος web browser. O Microsoft Edge θα προσφέρει την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σου, με αναζητήσεις στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει αν έχουν κλαπεί οι κωδικοί σου, υψώνοντας παράλληλα τοίχο προστασίας ενάντια σε απειλές τύπου malware. Αν θέλεις κάτι περισσότερο, πολύ απλά ενεργοποιείς το Smart App Control που φιλτράρει τα πάντα και δεν επιτρέπει παρά μόνο το κατέβασμα και την εγκατάσταση εκείνων των εφαρμογών που έχουν πιστοποιηθεί και θεωρούνται ασφαλείς για τον υπολογιστή σου.

 

WINDOWS 11 – ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Οι υψηλές επιδόσεις, η ευκολία χρήσης και η παραγωγικότητα, είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου λειτουργικού συστήματος. Τα Windows 11 είναι μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα, φιλοδοξώντας να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου.

 

ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Τα Windows 11 αξιοποιούν με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο το hardware, η λειτουργία τους δεν καταπονεί τα διάφορα συστήματα του υπολογιστή και με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η διάρκεια ζωής όλων των μερών του. Οι απαραίτητες ενημερώσεις του συστήματος είναι μικρότερες σε μέγεθος, ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και πραγματοποιούνται με τρόπο που ο χρήστης δεν το αντιλαμβάνεται, συνεχίζοντας απλά την εργασία, την εκπαίδευση ή τη διασκέδαση. Αν ανησυχείς για τα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο, τα Windows 11 έρχονται να σε καθησυχάσουν για την ασφάλεια και την ακεραιότητά τους. Ακόμα και αν απαιτηθεί να εγκαταστήσεις εκ νέου το λειτουργικό σύστημα, είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσεις το παραμικρό από την πολύτιμη δουλειά σου.

 

ΑΝΕΤΗ ΧΡΗΣΗ

Μια αλλαγή που είναι εμφανής από την πρώτη οπτική επαφή με τα Windows 11, είναι η τοποθέτηση του μενού Έναρξη στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών. Επιπλέον διαφορετική είναι η εμφάνιση των προγραμμάτων στη Γραμμή Εργασιών, με εργαλεία που αντιπροσωπεύονται εξ ολοκλήρου με εικονίδια, τα οποία καρφιτσώνονται εύκολα για να δημιουργήσουν ένα γρήγορο μενού με τα προγράμματα που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο κάθε χρήστης. Για όσους προτιμούν την πιο κλασσική αίσθηση, μπορούν πολύ εύκολα να μετακινήσουν με μενού Έναρξη στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, εκεί που βρισκόταν από προεπιλογή μέχρι και τα Windows 10.

Με τα παραπάνω, η διαδικασία έναρξης και τερματισμού της λειτουργίας ενός προγράμματος γίνεται απλή υπόθεση, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα πιο πρόσφατα αρχεία που έχει επεξεργαστεί κάθε χρήστης. Περισσότερο διακριτές είναι πλέον οι επιλογές για εναλλαγή χρήστη και για το σβήσιμο ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Η ευκολία χρήσης σε σύγκριση με προγενέστερα λειτουργικά συστήματα είναι εμφανής από την πρώτη επαφή με τα Windows 11. Για ακόμα πιο άνετη χρήση, το μενού Έναρξη έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών. Επιπλέον, διαφορετική είναι η εμφάνιση των προγραμμάτων που θα βρεις εκεί. Η Microsoft έχει επιλέξει όλα τα προγράμματα να εμφανίζονται με εικονίδια, τα οποία μπορείς εύκολα να καρφιτσώσεις, δημιουργώντας ομάδες με αυτά που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Ακόμα πιο εύκολος και γρήγορος είναι πλέον ο τερματισμός της λειτουργίας ενός προγράμματος και η αναζήτηση των εγγράφων που έχεις επεξεργαστεί πρόσφατα.

Ο ανανεωμένος σχεδιασμός προσφέρει όχι μόνο ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, αλλά ανοίγει και νέες προοπτικές για την καλύτερη οργάνωση της ροής των διαδικασιών. Ένα σημαντικό εργαλείο είναι τα Snap Layouts, που βοηθάνε στη διάταξη των ανοικτών παραθύρων με τρόπους που βολεύουν για την εύκολη και ταχεία μετάβαση από το ένα στο άλλο. Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι διατάξεις μπορούν να αποθηκευτούν και να τις χρησιμοποιείς κάθε φορά που επανέρχεσαι σε παρόμοια ροή εργασίας. Επίσης, επειδή προφανώς χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, με τα Windows 11 μπορείς να καθορίσεις διαφορετικές διατάξεις για την επιφάνεια εργασίας, για δουλειά, εκπαίδευση και διασκέδαση, με ομαδοποίηση projects και προγραμμάτων για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ τους.

 

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Αν προτιμάς να χρησιμοποιείς και διαφορετικούς τρόπους για την εισαγωγή δεδομένων, εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, σίγουρα θα ενθουσιαστείς με τη με βελτιωμένη υποστήριξη για εισαγωγή δεδομένων μέσω οθόνης αφής, με πενάκι και φωνητικές εντολές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό σε κάθε περίπτωση, με υψηλή απόκριση και εξελιγμένη αναγνώριση φωνής, σε σημείο που δεν χρειάζεται να θυμάσαι που πρέπει να βάλεις σημεία στίξης, λόγω της αυτόματης τοποθέτησής τους. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με επιπλέον εργαλεία, βοηθάνε την προσβασιμότητα από ανθρώπους σε όλο το εύρος του πληθυσμού. Τα Windows 11 είναι προσβάσιμα από όλους τους χρήστες, ακόμα και αν έχουν προβλήματα ακοής, όρασης, ομιλίας ή κίνησης. Πέρα από την αναγνώριση φωνής, οι γραπτές επεξηγήσεις σε πραγματικό χρόνο για το τι απεικονίζεται κάθε φορά στην οθόνη και η ανάγνωση κειμένου από αφηγητή που διαθέτει φυσική, ανθρώπινη φωνή, αυξάνουν την ποιότητα της διεπαφής, κάνοντας το λειτουργικό σύστημα της Microsoft μια πύλη που προσφέρει σε όλους το δικαίωμα πρόσβαση στην τεχνολογία.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τα Windows 11 είναι δημιουργημένα από χρήστες για χρήστες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που σου επιτρέπουν να κάνεις το κάθε τι πιο γρήγορα από ποτέ, με αυξημένο επίπεδο οργάνωσης. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιστρατευτεί με σκοπό να διευκολυνθεί η αναζήτηση πληροφοριών και η εύρεση μοναδικών ιδεών που θα κάνουν τους πάντες να εκπλαγούν με την εφευρετικότητά σου. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του ψηφιακού βοηθού Copilot που αν ξεκινήσεις να τον χρησιμοποιείς δεν θα θέλεις να τον αποχωριστείς και γρήγορα θα γίνει το δεξί σου χέρι.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να παραμένεις πάντοτε συνδεδεμένος με οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και εργασίας έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που απαιτείται να είσαι συνεχώς μπροστά από μια οθόνη, με πλήρη ενημέρωση ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε συμβαίνει. Είτε βρίσκεσαι μπροστά από τον υπολογιστή σου είτε κρατάς στο χέρι σου ένα iPhone ή smartphone με λειτουργικό Android. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το Microsoft Phone Link. Η ειδικά μελετημένη εφαρμογή σου επιτρέπει να είσαι στην οθόνη του υπολογιστή να βλέπεις ειδοποιήσεις, να διαβάζεις μηνύματα και να πραγματοποιείς κλήσεις σα να είχες στα χέρια σου την τηλεφωνική σου συσκευή. Έτσι δεν μεταφέρεται η συγκέντρωσή σου από μια οθόνη σε άλλη και βελτιώνεται η παραγωγικότητά σου. Σε περίπτωση τώρα που θέλεις να παραμένεις συνδεδεμένος με τους συνεργάτες σου, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι το Chat του Teams που είναι ενσωματωμένο στη γραμμή εργασιών και συνεργάζεται άψογα με άλλες πλατφόρμες και εφαρμογές. Αυτή η προσέγγιση, που δεν λαμβάνει υπόψη της το hardware, διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επικοινωνία, ακόμα και αν στην ομάδα υπάρχει κάποιος με συσκευή iPhone.

 

VIDEO GAMES – ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατόχων υπολογιστών έχουν ως χόμπι τα video games και έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας που προσφέρει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η ίδια η Microsoft έχει υπό την ιδιοκτησία της και το Xbox, ένας λόγος παραπάνω να φροντίζει τα δικά της παιχνίδια να τρέχουν σε ένα τεχνολογικά προηγμένο λειτουργικό σύστημα. Τα Windows 11 υποστηρίζουν το DirectX 12, που προσφέρει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης και στο AutoHDR, που θα σε απαλλάξει από το να βρίσκεις τις κάθε φορά βέλτιστες ρυθμίσεις για την κάρτα γραφικών σου. Η συνολική εμπειρία αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας PC Game Pass. Δεν είναι πια απαραίτητο να ξοδεύεις κάθε μήνα εκατοντάδες ευρώ για να αγοράζεις video games. Έναντι ενός μικρού ποσού κάθε μήνα, αποκτάς πρόσβαση σε δεκάδες κορυφαία παιχνίδια, με coss play ανάμεσε σε υπολογιστές και κονσόλες, για να διασκεδάζεις με όλη την παρέα σου.

Τα Windows 11 δεν είναι απλά ένα λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό πολυεργαλείο, προορισμένο να διευκολύνει κάθε σου δραστηριότητα. Ο απαραίτητος συνεργάτης για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, να διευκολύνεις την εκπαίδευσή σου αλλά και να ψυχαγωγηθείς, πάντοτε με τον υψηλότερο βαθμό ευελιξίας και ευκολία χρήσης.

Μπορείς να δεις ακόμη