Xbox Series X: Έρχεται στα τέλη του 2020

 

Από την σκηνή των «The Game Awards», της ετήσιας τελετής απονομής των βραβείων για τα επιτεύγματα της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών την χρονιά που πέρασε, ο επικεφαλής του τμήματος Xbox, Phil Spencer, αποκάλυψε τόσο την ονομασία της παιχνιδοκονσόλας επόμενης γενιάς της Microsoft όσο και τον σχεδιασμό της.

Ο σχεδιασμός του νέου «Xbox Series X», όπως είναι η ονομασία της παιχνιδοκονσόλας νέας γενιάς της Microsoft διατηρεί το μινιμαλιστικό στοιχείο και τις λιτές γραμμές της περασμένης γενιάς, ωστόσο διαφοροποιείται στο σχήμα, που τώρα είναι ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο που μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα ή κάτω από την τηλεόραση ή την οθόνη, καθέτως ή οριζοντίως.

Το νέο Xbox Series X θα ενσωματώνει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen 2 που σχεδιάστηκε από την AMD σε συνεργασία με την Microsoft (custom made) και θα φέρει «γραφικά» αρχιτεκτονικής Radeon RDNA, μνήμη GDDR6 και solid state drive τύπου NVMe αντί για σκληρό δίσκο ώστε να μειωθούν δραματικά οι χρόνοι εγκατάστασης και φόρτωσης των παιχνιδιών. Η παιχνιδοκονσόλα επίσης θα υποστηρίζει 8K gaming και frame rates στα παιχνίδια που θα φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 120fps. Επίσης, θα υποστηρίζει τη τεχνολογία ιχνηλάτησης ακτίνας (ray tracing) στα γραφικά καθώς και variable refresh rate για εξαιρετικά ομαλό gaming, χωρίς «σπασίματα», tearing ή άλλα φαινόμενα.

Η νέα κονσόλα θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από άποψη ασύρματης και ασύρματης συνδεσιμότητας και δικτύωσης, και θα υποστηρίζει τις λειτουργίες ALLM (Auto Low Latency Mode) και DLI (Dynamic Latency Input) που σύμφωνα με τον Phil Spencer, θα καταστήσουν το Xbox Series X «την πιο responsive κονσόλα στον κόσμο». Το νέο Xbox Series X έχει επίσης σχεδιαστεί και για ένα «μέλλον βασισμένο στο σύννεφο (cloud)» και επομένως η συμβατότητα με το «Project xCloud» για την επέκταση των δυνατοτήτων του (π.χ. game streaming στο κινητό του χρήστη του) μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γνωστή ιστοσελίδα Gamespot, o Phil Spencer δήλωσε ότι «θέλαμε να επιτύχουμε μία δραματική αναβάθμιση σε σχέση με την βασική κονσόλα Xbox One. Οπότε όταν κάνουμε τα μαθηματικά, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ισοδυναμεί με οκτώ φορές την ισχύ του επεξεργαστή γραφικών στο Xbox One, και με δύο φορές εκείνη του Xbox One X». Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Xbox One X προσφέρει περίπου απόδοση 6 teraFLOPs, τότε το Xbox Series X θα αγγίζει τα 12 teraFLOPs.

Παράλληλα με την νέα κονσόλα, η Microsoft παρουσίασε και το νέο χειριστήριο «Xbox Wireless Controller», το οποίο σύμφωνα με τον Phil Spencer είναι ελαφρώς μικρότερο και με καλύτερο σχήμα ώστε να ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά των χεριών ακόμα περισσότερων gamers. Επιπλέον, διαθέτει ένα ολοκαίνουριο πλήκτρο διαμοιρασμού (Share), ώστε οι gamers να μπορούν με μία κίνηση να λαμβάνουν στιγμιότυπα ή μικρά game clips από τα παιχνίδια και να τα διαμοιράζονται. Το νέο Xbox Wireless Controller θα λειτουργεί και με τις σημερινές κονσόλες Xbox καθώς και με υπολογιστές Windows 10.

Το νέο Xbox Series X θα διατεθεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς (την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του 2020).

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη