Γκρέιπφρουτ, η γλυκόπικρη υγιεινή συνήθεια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των εσπεριδοειδών. Μαζί με το πορτοκάλι θεωρούνται τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή σε Ευρώπη και Αμερική λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Το γκρέιπ-φρουτ το απολαμβάνουμε κυρίως ως χυμό και σπανιότερα σαν φρούτο. Μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς λόγω της περίεργης γεύσης του αφού είναι λίγο πικρός, κάπως γλυκός κι ελαφρώς ξινός. Αν τον αγαπήσεις όμως τον αγαπάς για πάντα αυτό το χυμό. Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην οικογένεια Rutaceae και το επιστημονικό του όνομα είναι Citrus paradisi. Αναπτύσσεται σε πιο τροπικά κλίματα, καθώς το δέντρο του προτιμά το αμμώδες χώμα. Βέβαια, τα πρώτα γκρέιπφρουτ δεν είχαν την όψη ούτε τη γεύση που έχουν σήμερα. Τα σημερινά φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από μια υβριδική εκδοχή στην Τζαμάικα και από πολλούς θεωρείται μετάλλαξη της φράπας. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα φλούδας και σάρκας. Κυριότερη θεωρείται η κίτρινη Μαρς Σίντλες, αλλά εξίσου δημοφιλείς είναι η Πινκ Μαρς με τη ροζ σάρκα, η Τέξας Ρεντ με τη βαθειά κόκκινη σάρκα, η Φόστερ και η ποικιλία Τόμπσον.

 

Διατροφική αξία και ιδιότητες

Δημοφιλές δεν το κάνει η γεύση του, αλλά τα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει. Γιατί το γκρέιπφρουτ περιέχει βιταμίνη A, C, Β9 (φυλλικό οξύ), φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πολύ νερό! Περιέχει επίσης φλαβονοειδή που σύμφωνα με μελέτες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι ποικιλίες των κόκκινων και ροζ γκρέιπφρουτ, είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη κατά του καρκίνου επίσης. Ακόμη, περιέχει πηκτίνη που μπορεί να μειώσει τις τιμές της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως η βιταμίνη C που περιέχει ένα γκρέιπφρουτ, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας κατά 80%. Η υψηλή αυτή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά των μικροβίων, των λοιμώξεων, των ιών, των βακτηρίων κ.ά. Το γκρέιπφρουτ έχει και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο που το καθιστά ιδανικό φρούτο για άτομα με υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα. ακόμη και για όσους πάσχουν ήδη από διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτη, όσοι καταναλώνουν ½ γκρέιπφρουτ ως φρούτο (όχι χυμό) πριν από κάθε γεύμα, μπορούν να μειώσουν τις μεταγευματικές τιμές σακχάρου.

 

Προσοχή

Εκτός από τα χίλια καλά τους τα γκρέιπφρουτ έχουν και σοβαρές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Ο χυμός γκρέιπφρουτ εμποδίζει ένα πρόσθετο ένζυμο στα έντερα που είναι αρμόδιο για την απορρόφηση πολλών φαρμάκων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές παρενέργειες από τα φάρμακα. Κατά τη συνταγογράφηση λοιπόν καλό είναι να αναφέρουμε στο γιατρό μας ότι πίνουμε χυμό γκρέιπφρουτ ώστε να μας καθοδηγήσει ανάλογα.

 

Επιλογή – Αποθήκευση

Η κίτρινη στιλπνή φλούδα υποδεικνύει ότι το γκρέιπφρουτ είναι πλήρως ώριμο. Γι’ αυτό επιλέγουμε ώριμα γκρέιπφρουτ που δεν έχουν μελανιές και κοψίματα. Τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα και στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες επιπλέον.

 

Πώς τα απολαμβάνουμε

Συνήθως τα απολαμβάνουμε σε χυμούς ή φιλεταρισμένα σε φρουτοσαλάτες και πράσινες σαλάτες. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται κυρίως σαν διακόσμηση σε κέικ, τάρτες, τούρτες, τσιζκέικ κλπ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη