Xbox Series X: Το μεγάλο άλμα στην επόμενη γενιά κονσολών

Το Xbox Series X έχει ήδη αποκαλυφθεί με κάθε επισημότητα. Πλέον γνωρίζουμε τα πάντα σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την επερχόμενη κονσόλα της Microsoft. Ή μάλλον, σχεδόν τα πάντα, αφού δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας. Ωστόσο τα φετινά Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ μακριά.

Αυτό που μάθαμε, λοιπόν, είναι ότι το Xbox Series X δεν είναι απλώς ακόμα μία “next gen” κονσόλα που έρχεται για να προσφέρει καλύτερα γραφικά. Παρόλο που το console gaming σε υπερ-υψηλή ανάλυση και με φωτορεαλιστικά γραφικά είναι το trend της εποχής, η νέα κονσόλα διαθέτει καινοτομίες στο υλικό και στο λογισμικό, που ανοίγουν νέους ορίζοντες για το μέλλον των παιχνιδιών. Τόσο σε επίπεδο γραφικών και gameplay, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών.

 

 

Τι σημαίνει «πλήρως ανασχεδιασμένο»

Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω, η νέα κονσόλα ενσωματώνει την τεχνολογία Xbox Velocity, μία νέα καινοτομία για υψηλές επιδόσεις ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Συνδυάζει έναν σκληρό δίσκο SSD χωρητικότητας 1ΤΒ και μία CPU (επεξεργαστής), που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για τη νέα κονσόλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τα συναντήσεις σε κάποιο gaming laptop ή gaming desktop.

Αυτός ο σχεδιασμός συμβάλλει στην πλούσια σε οπτικά και γραφικά στοιχεία εμπειρία, που περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της διεπαφής χρήστη, π.χ. γρήγορη κι ομαλή περιήγηση στα μενού της κονσόλας, την παροχή υποστήριξης για προηγμένες λειτουργίες προβολής, την απόδοση γραφικών και την επιτάχυνση εργασιών μηχανικής μάθησης. Κάτι που μεταφράζεται σε πιο δυναμικό και πλούσιο περιβάλλον παιχνιδιών. Παράλληλα, η  βαθιά ενσωμάτωση του λογισμικού παρέχει μεγαλύτερη απόδοση και σταθερότητα του συστήματος.

 

Δροσερό και αθόρυβο για πολύωρα gaming sessions

Σε συνέχεια των παραπάνω, το καινοτόμο σύστημα ψύξης, θα σου εξασφαλίσει πολύωρες gaming sessions σε λογικές θερμοκρασίες και χωρίς τον ενοχλητικό θόρυβο από τον ανεμιστήρα ψύξης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα τρία κανάλια ροής αέρα, τα οποία κατανέμουν ομοιόμορφα τις θερμοκρασίες που παράγουν τα προηγμένα εσωτερικά εξαρτήματα, διατηρώντας την κονσόλα δροσερή κι αθόρυβη. Παράλληλα, η Microsoft έκανε ένα βήμα παραπάνω διαιρώντας τη μητρική κάρτα και ενσωματώνοντας έναν θάλαμο ατμών, ώστε να διατηρεί ομοιογενή την εσωτερική θερμοκρασία της κονσόλας, επιτρέποντας την παροχή περισσότερης ισχύος.

Το καινοτόμο σύστημα ψύξης του Xbox Series X έρχεται και κουμπώνει πάνω σε ένα παθητικό μη ηλεκτρικό μηχανικό εξάρτημα με ζωτικής σημασία για την αξιοπιστία της κονσόλας. Είναι ενσωματωμένη απευθείας στο πλαίσιο της κονσόλας, πράγμα που συμβάλει στη μοναδικότητα του design.

Σε ό,τι αφορά στον ανεμιστήρα ψύξης και πώς αυτός συνδυάζεται με το παράλληλο σύστημα ψύξης, η Microsoft έχει προβλέψει και γι’ αυτό το κομμάτι. Συγκεκριμένα, στην κορυφή του συστήματος, ενσωματώνεται ένας αθόρυβος ανεμιστήρας που διατηρεί την ψύξη στα εσωτερικά εξαρτήματα της κονσόλας χωρίς να επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Με πιο απλά λόγια, θα μπορείς να παίζεις για ώρες το αγαπημένο σου game, χωρίς να φοβάσαι μήπως αρχίσουν τα «κολλήματα» λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι, εξασφαλίζονται οι εκπληκτικές επιδόσεις και η υψηλή πιστότητα γραφικών, καθ’ όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

 

Περισσότερος χώρος αποθήκευσης χωρίς συμβιβασμούς

Μέχρι τώρα, ίσως να σε περιόριζε ο αποθηκευτικός χώρος που είχες στη διάθεσή σου για τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Με την κάρτα επέκτασης, η διαγραφή παλαιότερων τίτλων για την εξοικονόμηση χώρου στην κονσόλα σου ανήκει στο παρελθόν. Σου εξασφαλίζει επιπλέον χώρο αποθήκευσης των παιχνιδιών με μέγιστη ταχύτητα και απόδοση, παρέχοντας εφάμιλλη εμπειρία παιχνιδιού με αυτή του εσωτερικού SSD της κονσόλας.

Η κάρτα επέκτασης κουμπώνει απευθείας στο πίσω μέρος της κονσόλας μέσω της ειδικής θύρας επέκτασης του χώρου αποθήκευσης. Έτσι, μπορείς να έχεις ακόμα και δύο (ή παραπάνω) κάρτες επέκτασης και να τις εναλλάσσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να αποθηκεύεις τοπικά τα αγαπημένα σου παιχνίδια και θα μπορείς να τα απολαμβάνεις όποτε το επιθυμείς, χωρίς να περιμένεις ώρες μέχρι να «κατέβουν» από την online βιβλιοθήκη παιχνιδιών σου.

 

Σχεδιασμένο για το μέλλον

Η ισχύς 12 teraflop σε συνδυασμό με τη βαθιά ενσωμάτωση του λογισμικού, δίνουν τη δυνατότητα στους developers παιχνιδιών να ενσωματώσουν νέους μηχανισμούς gameplay στους επερχόμενους τίτλους τους. Βελτιωμένη ΑΙ με πιο «έξυπνους» εχθρούς και NPCs, πιο πλούσια περιβάλλοντα, όπως π.χ. πιο ρεαλιστικός δυναμικός καιρός, εναλλαγή ημέρας νύχτας, και πολλά άλλα στοιχεία όπως δεν τα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, τα παιχνίδια που δημιουργούνται με το κιτ ανάπτυξης του Xbox Series X όπως -μεταξύ πολλών άλλων- το πολύ-αναμενόμενο Halo Infinite, σχεδιάζονται για να αξιοποιούν στο έπακρο τις εκπληκτικές δυνατότητες της νέας κονσόλας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα προσφέρουν ασυναγώνιστους χρόνους φόρτωσης, απαράμιλλα γραφικά και απόκριση. Ο οπτικός τομέας ενισχύεται ακόμη περισσότερο με δυνατότητα 4Κ gaming και ταχύτητες καρέ έως 120 fps.

Αν μη τι άλλο, το Xbox Series X είναι μια καλή αφορμή για να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου με μία 4K smart TV, ή ακόμη και με μία 8Κ smart TV. Το Xbox Series X αποτελεί μία “future proof” κονσόλα, αφού θα προσφέρει δυνατότητα και για 8Κ gaming.

 

 

Ανασχεδιασμένο Xbox wireless controller

Η Microsoft κατάφερε να ανανεώσει το ήδη εκπληκτικό design του χειριστηρίου για Xbox με αναδιαμορφωμένες επιφάνειες και με ακόμα πιο κομψή γεωμετρία για μεγαλύτερη εργονομία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ανάγλυφη λαβή, σε συνδυασμό με το υβριδικό πληκτρολόγιο κατεύθυνσης, προσδίδουν σιγουριά στις κινήσεις σου, παραμένοντας συγκεντρωμένος στο στόχο σου. Με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορείς να καταγράψεις και να μοιραστείς περιεχόμενο χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, επιτρέπει τη ζεύξη, το παιχνίδι και τη γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα στο Xbox Series X, τον υπολογιστή και τις υποστηριζόμενες κινητές συσκευές.

 

Πλούσια βιβλιοθήκη παιχνιδιών

Το Xbox Series X παρέχει συμβατότητα προς τα πίσω για τίτλους από τη βιβλιοθήκη του αρχικού Xbox και την αντίστοιχη του Xbox 360, για να απολαμβάνεις κορυφαία απόδοση σε κλασικά παιχνίδια και με αυτόματη υποστήριξη HDR.

To λανσάρισμα της νέας κονσόλας θα συνοδεύσει και μία νέα υπηρεσία που θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Ο λόγος για το Smart Delivery, μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στον παίκτη να αποκτά την καλύτερη έκδοση για την κονσόλα του. Για παράδειγμα, το Cyberpunk 2077 θα κυκλοφορήσει αρχικά για Xbox One. Όταν κυκλοφορήσει η επόμενης γενιάς έκδοση του τίτλου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τον ίδιο δίσκο στο Xbox Series X και θα το απολαύσεις με όλες τις “next gen” αναβαθμίσεις, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις ξανά το παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφιακά αντίτυπα των παιχνιδιών. Επιπλέον, έχουν ήδη ανακοινωθεί πάνω από 20 τίτλοι παιχνιδιών για το Xbox One, που θα είναι “Optimized for Xbox Series X”.

 

Το Xbox Series X αναμένεται να κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο του 2020. Μπορείς από τώρα να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, ώστε να είσαι ένας από τους πρώτους που θα το αποκτήσει, κάνοντας ένα κλικ εδώ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη