Ξέγνοιαστο τριήμερο Καθαράς Δευτέρας με “smart” συσκευές ασφαλείας

by Aggeliki Tsoukana

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι η ιδανική περίοδος για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να απολαύσεις ξέγνοιαστες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους. Όμως, για να είναι πραγματικά ξέγνοιαστες οι μέρες που θα περάσεις εκτός πόλης, θα πρέπει να φροντίσεις για την προστασία της περιουσίας σου από διαρρήξεις και απρόσμενες καταστροφές.

Για να μη βρεθείς, λοιπόν, προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν επιστρέψεις από τις διακοπές σου, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του σπιτιού σου σε όλα τα επίπεδα.

 

Θωράκισε την ασφάλεια του σπιτιού σου

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο του σπιτιού σου, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή.

Μια από τις πιο απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου, ακόμα και την τελευταία στιγμή, είναι να επενδύσεις σε ένα smart starter kit, όπως είναι οι προτάσεις των Xiaomi και Somfy.

Τα εν λόγω «πακέτα» συνήθως αποτελούνται από ένα “control hub”, που συνοδεύεται από έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές. Χάρη στην απουσία καλωδίων, η εγκατάστασή τους είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Η τοποθέτηση γίνεται με αυτοκόλλητο διπλής όψεως.

Το “control hub” λειτουργεί ως ένα κέντρο ελέγχου μέσω του οποίου μπορείς να ελέγχεις και να ρυθμίζεις όλους τους έξυπνους αισθητήρες που συνδέονται σε αυτό, από την οθόνη του smartphone ή του tablet σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις τη δωρεάν mobile app του κατασκευαστή. Ακολουθείς τις οδηγίες στην οθόνη σου, και μέσα σε λίγα λεπτά έχεις ρυθμίσει το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σου.

 

Το «μάτι» που χρειάζεσαι για να ξέρεις τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή

Ασφαλίζοντας το σπίτι από έξω προς τα μέσα, η πρώτη σου επιλογή θα πρέπει να είναι η αγορά μίας (ή παραπάνω) έξυπνης κάμερας εξωτερικού χώρου Smart Home, η οποία θα λειτουργεί ως το πρώτο φράγμα ασφαλείας για το σπίτι σου.

Η πρόταση της Somfy, για παράδειγμα, θα αποτρέψει τους επίδοξους εισβολείς με τη σειρήνα και την έξυπνη ανίχνευση. Εκτός από την προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης που συνδυάζει ανάλυση εικόνας και ανίχνευσης θερμότητας, έχεις τη δυνατότητα να θέσεις περιοχές εκτός ανίχνευσης κίνησης, όπως για παράδειγμα τον κήπο του γείτονα.

Οι εξωτερικές κάμερες ασφαλείας μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα σε οποιοδήποτε σπίτι καθώς προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους σύνδεσης ανάλογα με την υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση. Σε υφιστάμενη αναμονή ρεύματος, σε παροχή από κοντινό φωτισμό και σύνδεση σε κοντινή πρίζα. Με αυτό τον τρόπο είσαι σίγουρος ότι η κάμερά σου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ενοποίηση του σπιτιού σου.

Για τα τυφλά σημεία ενός εσωτερικού χώρου μπορείς να επενδύσεις σε μία κάμερα με προβολή 360. Διαθέτει διπλό κινητήρα για δυνατότητα περιστροφής πάνω-κάτω (λειτουργία pan/tilt), για οριζόντια γωνία προβολής 360° και κάθετη γωνία προβολής 115°, εξαλείφοντας το πρόβλημα των τυφλών σημείων, προκειμένου να επιτύχει πανοραμική παρακολούθηση.

 

 

Ξέγνοιασε ακόμη περισσότερο με ανιχνευτές κίνησης

Οι ανιχνευτές κίνησης τοποθετούνται σε κάθε γωνία του σπιτιού. Είναι μικροί, διακριτικοί και έξυπνοι, αφού μπορούν να εντοπίζουν όλες τις ανθρώπινες κινήσεις, ενώ αδιαφορούν για τις κινήσεις των κατοικίδιων. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες ενός ψευδούς συναγερμού. Παράλληλα, οι ανιχνευτές ανοίγματος είναι σχεδιασμένοι για να τοποθετούνται σε πόρτα, παράθυρο ή ακόμη και σε παράθυρο οροφής. Έτσι, ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν τον συναγερμό.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των έξυπνων συστημάτων ασφαλείας είναι ότι είναι επεκτάσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς, ανάλογα τις ανάγκες σου, να προσθέσεις ακόμα περισσότερα συνδεδεμένα αξεσουάρ ασφαλείας στο υπάρχον σύστημα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται smart κάμερες ασφαλείας, ανιχνευτές καπνού, έξυπνες πρίζες, έξυπνες λάμπες, μέχρι και έξυπνα ηχεία με voice assistant για έλεγχο συσκευών μέσω φωνής.

 

 

Λάβε άμεσα ειδοποίηση στο κινητό σου

Θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό ή το tablet για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι, να δεις τι καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού, ενώ εσύ βρίσκεσαι μακριά από αυτό και να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σου δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο κέντρο ελέγχου, όπως π.χ. συμβαίνει με την εγκατάσταση επαγγελματικού εξοπλισμού, αλλά όλος ο έλεγχος περνάει στα δικά σου χέρια.

Επίσης, θα μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα σενάρια με τις συσκευές σου. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες λατρεύουν να δρουν στο σκοτάδι. Επομένως, ρυθμίζοντας τις έξυπνες λάμπες στο σπίτι να ενεργοποιούνται αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες εντός της ημέρας, θα δίνουν τη ρεαλιστική εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει μόνο ένα συγκεκριμένο «μοτίβο», έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίζεις διαφορικές ώρες και διάρκεια φωτισμού για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Κι αυτή η ευελιξία δεν υπήρχε την εποχή των απλών χρονοδιακοπτών πρίζας.

 

Η πιο απλή κίνηση που μπορείς να κάνεις για να είσαι ξέγνοιαστος όταν λείπεις από το σπίτι

Η τεχνολογία συνεχίζει να αλλάζει τα πάντα γύρω μας με πολλούς τρόπους και να προσφέρει νέες εμπειρίες χρήσης ώστε η ζωή να γίνεται καλύτερη και ευκολότερη σε κάθε επίπεδο. Ακόμη και σε θέματα ασφάλειας μπορεί να δώσει οικονομικές και καινοτόμες λύσεις.

Βρες ό,τι χρειάζεσαι για να θωρακίσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου με ένα κλικ στο www.kotsovolos.gr.

Μπορείς να δεις ακόμη