Υγραντήρας αέρα: Πότε σου είναι απαραίτητος ;

 

Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων της περιοχής σου, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού.

Το ιδανικό ποσοστό του επιπέδου υγρασίας μέσα στο σπίτι είναι μεταξύ 30 και 50%. Όταν το ποσοστό αυτό γίνεται πολύ υψηλό (πάνω από 50%), είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις αφυγραντήρα. Αντίθετα, αν παρατηρείται σημαντική μείωση (κάτω από 30%) συνιστάται να χρησιμοποιείται υγραντήρας.

 

 

Σημάδια υπερβολικά ξηρού αέρα στο σπίτι

Ο αέρας στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό είτε είναι πολύ ξηρός είτε πολύ υγρός. Ενοχλήσεις στο λαιμό και στα μάτια, αλλεργίες, κρυολογήματα, ακόμη κι επιδείνωση συμπτωμάτων αναπνευστικού είναι κάποια από τα σημάδια που προμηνύουν πως ο αέρος του χώρου σου δεν έχει τα υγιεινά ποσοστά υγρασίας.

Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι που πλήττονται από τον ξηρό αέρα. Ακόμα κι η δομική ακεραιότητα του σπιτιού και των επίπλων επηρεάζεται. Ρωγμές σε ξύλινα έπιπλα και δάπεδα, η αποκόλληση ταπετσαριών προκαλούνται από αντίδραση στην έλλειψη υγρασίας στον αέρα. Αν αντιμετωπίζεις συχνά τέτοια προβλήματα, χρειάζεται να αυξηθεί το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα γιατί ο αέρας είναι πολύ ξηρός.

 

 

Ο συχνός αερισμός ενός χώρου (χειμώνα – καλοκαίρι) είναι η πιο συνηθισμένη λύση για να διατηρείται η υγρασία του χώρου σε αποδεκτή στάθμη. Αυτό πολλές φορές δεν είναι αρκετό, αφού ο αέρας που εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον δεν μπορεί να συγκρατήσει επαρκή υγρασία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανεπιθύμητη αίσθηση ξηρασίας του αέρα. Επίσης ο αέρας αυτός, επιβαρύνεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, τη λύση έρχεται να δώσει ο υγραντήρας. Eίναι ο πιο εύκολος κι αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις ένα υγιές επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σου. Ενισχύοντας την υγρασία στο εσωτερικό περιβάλλον διασφαλίζεις καλή υγεία, προστατεύεις τη δομή του σπιτιού σου από τις επιπτώσεις του ξηρού αέρα, ενώ βελτιώνεις τη συνολική εσωτερική άνεση μέσα στο σπίτι.

 

Τύποι υγραντήρων

Οι υγραντήρες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργία τους. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις επιλογές ενώ ο κάθε τύπος διαθέτει διαφορετικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζεις τις λειτουργίες κάθε τύπου ώστε να κάνεις την ιδανική επιλογή και αγορά που θα καλύπτει τις ανάγκες του χώρου σου. Τα δύο βασικά είδη υγραντήρων είναι οι θερμαινόμενοι κι οι υγραντήρες υπέρηχων.

Οι θερμαινόμενοι υγραντήρες χρησιμοποιούν ένα θερμαντικό στοιχείο για να ζεστάνουν το νερό, ώστε να παραχθεί ζεστός ατμός, τον οποίο διασκορπίζουν στο χώρο (νεφέλωση /εκνέφωμα) για να μεταφέρουν την επιθυμητή υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αντίθετα οι υγραντήρες υπέρηχων, το νερό ατμοποιείται με τη χρήση ενός μεταλλικού διαφράγματος που μεταδίδει υπερήχους. Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, παράγει κρύο ατμό και δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του χώρου.

 

 

 

 

Και στις δύο κατηγορίες υγραντήρων, μπορεί να παρέχεται κι η δυνατότητα επιλογής επιπέδου υγρασίας μέσω της ρύθμισης της θερμότητας στο κατάλληλο επίπεδο, καθώς κι η δυνατότητα προσθήκης αιθέριων ελαίων. Ο υγραντήρας επιτρέπει στο άρωμα των ελαίων να εξαπλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο, κι αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Οι υγραντήρες υπέρηχων είναι ιδανικοί για μεγάλους χώρους που έχουν επαρκή θέρμανση, ενώ διακρίνονται για την οικονομική λειτουργία τους. Παράλληλα, η τεχνολογία υπέρηχων κάνει ορατή την υγρασία στο χώρο προσθέτοντας μια ιδιαίτερη φρεσκάδα στην ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τα θερμαινόμενα μοντέλα, είναι κατάλληλα για χώρους που θερμαίνονται δύσκολα και η διαδικασία βρασμού διαχέει ευκολότερα τα αιθέρια έλαια στο χώρο.

 

Αυτονομία κι υγραντική ικανότητα

Εάν θέλεις να ενισχύσεις το επίπεδο υγρασίας στο σαλόνι, ή σε μεσαίου μεγέθους χώρο όπως ένα υπνοδωμάτιο ή γραφείο, ένας επιτραπέζιος υγραντήρας (γνωστός κι ως υγραντήρας χώρου) είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι επιτραπέζιοι υγραντήρες έχουν μικρές διαστάσεις κι είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρονται εύκολα: μπορούν να τοποθετηθούν σε λουτρό, πάγκο, γραφείο κ.λπ. Οι υγραντήρες με compact σχεδιασμό μπορούν να καλύψουν χώρους έως και 30 τετραγωνικά, ενώ παρέχουν ικανοποιητική αυτονομία, μέχρι και πάνω από 20 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας,  κάτι που έχει να κάνει κυρίως με τη χωρητικότητα της δεξαμενής νερού. Για παράδειγμα, εάν θέλεις έναν υγραντήρα για το παιδικό δωμάτιο ή την κρεβατοκάμαρα, ένα μοντέλο όπως το Vicks VUL520E4 Υγραντήρας θα σε καλύψει και με το παραπάνω.

Πολλά μοντέλα υγραντήρων διαθέτουν φίλτρο HEPA κι ενεργού άνθρακα για τον καθαρισμό του αέρα από βακτηρίδια, ακάρεα, σκόνη κι οσμές. Επίσης, υπάρχουν υγραντήρες με ιδιαίτερα πρακτικά χαρακτηριστικά όπως οθόνη πολλαπλών λειτουργιών (π.χ. λειτουργία για αυτόματη απενεργοποίηση όταν το δοχείο νερού αδειάσει, ένδειξη υγρασίας του χώρου κ.ά.) κι επιλογή για ζεστή ή κρύα ύγρανση ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

 

 

 

 

Ο θόρυβος της συσκευής

Οι συσκευές που χρησιμοποιούν οποιουδήποτε είδους μηχανισμό αναπόφευκτα παράγουν κάποιο θόρυβο, είτε μικρότερης είτε μεγαλύτερης έντασης.

 

 

Συντήρηση και σημεία προσοχής

Πρόκειται για μια συσκευή σχετικά χαμηλής συντήρησης και το ιδανικό είναι να τον καθαρίζεις μετά από κάθε χρήση. Οι πιο συχνές διαδικασίες συντήρησης, για τους περισσότερους υγραντήρες, περιλαμβάνουν τον καθαρισμό της δεξαμενής νερού, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν μούχλα, μύκητες και βακτήρια στο εσωτερικό της συσκευής. Αν η δεξαμενή νερού είναι βρώμικη, ο ατμός που θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα θα είναι επίσης βρώμικος. Ένα τέτοιο περιβάλλον προκαλεί την αύξηση των μικροβίων, αλλά αν καθαρίζεις τακτικά τον υγραντήρα θα αποφύγεις τέτοια προβλήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά τα ακροφύσια εξαγωγής ατμού. Διαφορετικά, μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς η απόδοση του υγραντήρα ή και να μειωθεί η διάρκεια ζωής της συσκευής.

Σε ό,τι αφορά στην πλήρωση της δεξαμενής νερού του υγραντήρα, πολλοί κατασκευαστές προτείνουν τη χρήση μόνο αποσταγμένου νερού. Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα μετάλλων ή άλλων σωματιδίων σε σύγκριση με το αποσταγμένο νερό. Τα μέταλλα από το σκληρό νερό της βρύσης συσσωρεύονται στο εσωτερικό του, επηρεάζοντας την απόδοση της συσκευής. Μπορεί επίσης να προωθήσει τα μέταλλα αυτά στον αέρα και να τα εισπνεύσεις.

Επίσης πρέπει να αδειάζουμε το νερό από τη δεξαμενή, γιατί το νερό που παραμένει στάσιμο συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Αν ο υγραντήρας διαθέτει φίλτρο, βεβαιώσου ότι το αντικαθιστάς τακτικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη